Wie wonen er in de Muziekstraat? Rita Zipora en Aart van Bergen

Sinds september 2010 is de Leeuwerikstraat Muziekstraat. Maar welke muzikanten wonen er eigenlijk in die Muziekstraat? En wat doen ze?

In deel 3 van deze serie:

Rita en Aart spelen aanstaande zondagmiddag jazzklassiekers in restaurant Stork.

Aart: “Ik ben geboren in Landsmeer, dat ligt tegen Kadoelen aan. Ik ging dus al mijn hele leven door Noord naar de stad.”
Rita: “Ik woon sinds ik tien ben in Noord. We hebben dus allebei al heel lang een band met deze kant van het IJ.”
Aart: “Rita heb ik ontmoet op een zomerkamp van Buitenkunst. We deden allebei een ander project daar, kwamen elkaar tegen op de camping, zes jaar geleden. “
Rita: “Met Aart ben ik in de Jasmijnstraat gaan wonen. Dat was een soort anti-kraak voor kunstenaars. Ik heb in die tijd ook een keer opgetreden bij een Van der Pek Buurtmarkt en een keer in de stervenskou op een kerstmarkt. Via dat wereldje zijn we bij de Muziekstraat terechtgekomen.”

Aart van Bergen

Aart van Bergen

Dubbel kwartet
Aart: “Toen ik aan de UvA muziekwetenschap ging studeren ben ik ook het saxofoon spelen heel serieus gaan nemen. Op een gegeven moment begonnen mensen zelfs te vragen: op welk conservatorium zit je? Uiteindelijk heb ik heb jazz gestudeerd aan het Conservatorium in Rotterdam; vorig jaar ben ik afgestudeerd. Als kind was ik begonnen met saxofoon maar later ben ik overgeschakeld op gitaar. Met lang haar headbangen in een rockband, dat werk. Toen die band afgelopen was ontdekte ik John Coltrane en Miles Davis – en daarmee dus de jazz.”
Rita: “Ik heb jazz-zang gestudeerd maar tijdens mijn studie ben me erg gaan interesseren voor muziektheater; muziek met een theatrale lading zodat je ernaar kan kijken.
Ik maak zelf Nederlandstalige popmuziek die ik samen met pianist Tristan Hupe, een bekende Muziekstrater, ten gehore breng. Volgend jaar herfst gaat de nieuwe voorstelling in premiere en nu ben ik voornamelijk aan het schrijven en repeteren voor de cd die we dan gaan uitbrengen. Heel spannend dus. We hebben al een aantal keer opgetreden met m’n muziek, tijdens de Uitmarkt, in het Vondelpark Openluchttheater, maar ook bij Resto Van Harte hier in buurthuis De Meeuw. Tijdens Winters Binnen (16/17/18 december) zal ik een voorproefje geven van m’n nieuwe liedjes.”

Aart: “Buiten de Muziekstraat ben ik vooral bezig met Crescent Double Quartet, een jazzband met sax, piano contrabas en drums, én een strijkkwartet. Vandaar double quartet. In dat project werk ik samen met de Turkse pianist Kaan Biyikoglu, samen schrijven we alle muziek. Kaan verwerkt veel oosterse invloeden in de muziek: Turks en Indiaas bijvoorbeeld. Ons uitgangspunt is: muziek die verbonden is met een bepaalde regio waar je inspiratie vandaan haalt. Traditionele jazz is mooi, maar het heeft ook iets vreemds. Waarom spelen we muziek uit de jaren vijftig uit New York? Wij gooien dat open en spelen moderne muziek, eigen composities. Ik hou erg van componeren en arrangeren, een compositie helemaal uitwerken. Met vier strijkers erbij heb je daar enorme mogelijkheden voor. In klassieke muziek hoor je een strijkkwartet vaak, die romantische klank is goed te combineren met jazz. Onze cd is net uit en wordt gedraaid op onder andere Radio 6.”

Muziekstraat

Rita: “Voor de Muziekstraat geef ik onder andere  zangles aan kinderen en volwassenen die in de Vogelbuurt wonen, alle leeftijden, alle niveaus. Verder leid ik een kinderkoor op basisschool De Kinderboom waar we leuke liedjes van over de hele wereld zingen. Voor de meeste kinderen is het de eerste keer dat ze zingen of muziek maken, en in het begin vonden ze dat heel spannend. Nu zijn ze aan elkaar gewend en gaat het erg goed, ze staan steeds meer open voor nieuwe liedjes en doen erg hun best. De interesse in muziek die nu wordt aangewakkerd helpt ook bij andere zaken: het is goed voor hun verantwoordelijkheidsgevoel, doordat ze zelf de liedjes thuis moeten oefenen. Ook is het goed voor de leesvaardigheid in verschillende talen, bijvoorbeeld doordat ze met Engelstalige popmuziek bezig zijn.”
“Ik ga een volwassenenkoor (pop, soul en Nederlandstalig) starten op de vrijdagochtend omstreeks 11 uur. Er zijn al een aantal aanmeldingen, maar nog niet genoeg! Dus we hopen snel meer aanmeldingen binnen te krijgen. Ook hier geldt dat alle niveaus welkom zijn. Het gaat erom samen iets tot stand te brengen waarin het plezier in het zingen voorop staat. Wat we gaan zingen, bepalen we in overleg met de mensen die in dat koor zitten. Misschien gaan we wel Marokkaans stuk zingen en daarna ‘Geef mij maar Amsterdam’. Deelname aan de koren is gratis, dat is ook belangrijk om te weten. Vanuit de Muziekstraat worden dat soort dingen geïnitieerd om de buurt bij elkaar te brengen.
“Verder doe ik mee met de meeste buurconcerten en ga ik straks ook deel uit maken van het bestuur van de studio’s, die op 2 november zeer feestelijk worden geopend.”

Aart: “In het voorjaar hebben we een paar concertjes gedaan in de speeltuin De Speelvogel. Daar heb ik bijvoorbeeld gespeeld met pianist Tristan. Zo heb je heel direct met de kinderen, buurtbewoners. Mensen gaan dansen, meezingen. Een erg concrete manier om ons te laten zien. Ik zou graag muziekles geven: saxofoon of dwarsfluit. Als we de studio’s hebben kunnen we die lessen daar geven. Verder gaan we projecten doen: kleine concerten op straat, aansluiten bij andere dingen die georganiseerd worden.”

Meezingen in het koor? Meld je aan bij Maartje Kuipers van de Muziekstraat: maartje@broedstraten.nl

Eerder in deze serie

Reacties


ilovenoord