“Die brug komt er, maar niet nu.”

Het artikel over de petitie voor een brug over het IJ veroorzaakte vorige maand een levendige discussie op Ilovenoord. Vele Noordamsterdammers reageerden en reaguurden. Wat is eigenlijk de mening van de ‘burgemeester’ van Noord, stadsdeelvoorzitter Rob Post?

Rob Post is voorstander van een fiets- en voetgangersbrug. Nee, hij heeft de petitie niet ondertekend, dat kan niet vanwege zijn functie. Hij leunt achterover en kijkt peinzend naar de kaart van Amsterdam die in zijn kamer een wand vult. Nieuw-West, Nieuw-Zuid en Zuidoost passen er niet op, maar Noord is prominent aanwezig. Voor de kaart steigert een hobbelpaard met ontbloot bovengebit. Het zou de mascotte van Rob Post kunnen zijn, sinds de economische crisis vindt hij vele hobbels op zijn pad. Maar als zoon van een NDSM-medewerker is de eerste burger van Noord niet snel uit het veld te slaan. Met een paar passen staat hij bij de kaart. “Dáár, op die plek komt zeker een fiets- en voetgangersbrug.”  Zijn wijsvinger maakt een cirkeltje van Sixhaven en Centraal station. “Die brug gaat er komen, dat durf ik met honderd procent zekerheid te zeggen. Kan niet anders. Oké, dat gaat wel even duren, want nu moeten de cruiseschepen er nog door. Maar zodra de cruiseterminal daar weg is – en die gaat een keer naar een andere plek – komt die brug er vanzelf.”

Maar als de cruiseterminal eerst weg moet, duurt het wel erg lang! Het huidige plan gaat over nú en  de kop van Java-eiland.

Post: “Niet realistisch. Er is gewoon geen geld voor. Als de economie aantrekt, misschien wel. In 2007 was er bijna een brug. Wethouder Maarten van Poelgeest van het Amsterdamse college had het op een haar na rond. Een brug vanaf het KNSM-eiland van het Azartplein via het Kompas-eiland naar Noord. Nooit eerder is Noord zo dichtbij een brug over het IJ geweest. Maar toen kwam de economische crisis, en nu is het geld op.”

Wat vindt u van de kop van Java-eiland als locatie voor een brug?

“Geen ideale plek. Ten eerste wederom vanwege die cruiseterminal.” Post loopt weer naar de kaart. “Bij Java-eiland maken de grote cruiseschepen hun draai, een brug ligt dus in de weg. Bij het Kompas-eiland heb je daar geen last van. Het IJ is daar veel breder, maar het mooie is: daar heb je een ondiepte. Het kost dus veel minder zand om stukken aan te plempen voor bijvoorbeeld brugliggers. Dit plan is realistisch. Bovendien waren de betrokken partijen, zoals het havenbedrijf, ermee akkoord.”

Maar die Kompas-eiland-brug is toch van de baan?

Op dit moment wel. Maar als de economie aantrekt kan dit plan zo weer op-poppen. Ik zeg er eerlijk bij: in deze bestuursperiode ga ik me er niet voor inzetten. Er komen enorme bezuinigingen aan, dat houdt me nu bezig.” Post loopt naar de vensterbank en houdt met een zuur gezicht een grote stapel ringband-nota’s omhoog. “Dit komt uit de Stopera, en ik kan je vertellen dat het niet leuk is. De gemeente wil gaan bezuinigen op de ponten.”

Dus minder ponten, of betalen voor de pont?

“Daar zal het op neer komen. En daar ga ik me absoluut tegen verzetten. Ponten zijn de varende bruggen van Noord, daar mag je niet aankomen.”

Dan is een vaste brug toch zo’n gek idee nog niet. Als die er eenmaal ligt, kun je ’m niet wegbezuinigen. Snapt u de felle weerstand van sommige Noorderlingen?

“De mens is van nature conservatief. Ze denken dat een verandering een achteruitgang zal zijn. In Noord heb je twee stromingen. De ene wil ons stadsdeel het liefst dichtplakken met kranten, en de andere ziet Noord juist als onderdeel van Amsterdam, die willen dus verbindingen tot stand brengen. Ikzelf hoor duidelijk bij deze laatste groep. Verbindingen tot stand brengen zie ik als de essentie van mijn politieke leven. Wat het IJ betreft denk ik dan aan ponten én bruggen.”

Bas Kok

Reacties


3 Comments on this post

  1. Geld gaan vragen voor de ponten zou echt te ver gaan. Het is nu al een zooitje achter het centraal en voor rommel geld vragen, dat is echt laag. Als er een prima pont was, waar je normaal op komt en weer normaal af kan, dan wil ik daar nog best voor betalen. Maar op dit moment? No way..

    Peter /
  2. Er is wel meer dan er komt maar nu niet, of soms juist wel. Misschien twee windmolens en een overspanning combineren? Het is uiteindelijk de raad die over zulke zaken beslist.

    bram de waard /
  3. Sorry: dan = dat

    bram de waard /

Reacties zijn gesloten.

ilovenoord