Klassenfoto in een museum

Ik ontdekte dat een van mijn oude klassenfoto’s sinds kort te zien is in een museum. Museum Amsterdam Noord om precies te zijn. Op de foto (Het Wespennest, 1974) ben ik ongeveer negen jaar oud en sta ik – met pet – naast mijn beste vriendje Kees van der Meer. Van alle kinderen die op de foto staan, is hij zo’n beetje de enige die ik nooit meer gezien heb. Hij ging eerder van school af en is daarna voorgoed uit mijn leven verdwenen. Gelukkig staan onze strooptochten naar Jamin, de eindeloze potjes voetbal en die keer dat we expres de zwembus mistten voorgoed in mijn geheugen gegrift.

Samen met tientallen andere klassenfoto’s is de zwart-wit afbeelding van mijn oude stamgroep onderdeel van de bijzondere expositie ‘Scholen van Noord’. Museum de Noord heeft speciaal voor de tentoonstelling twee klaslokalen ingericht. In het lokaal met origineel meubilair uit de jaren vijftig vind je natuurlijk een echt leesplankje van Ot en Sien én ook een echte ‘pechvogel’ (?); in het moderne lokaal hangen luizenzakken en een touchscreen. De expositie leert je alles over de geschiedenis van het onderwijs en de scholen in Noord, inclusief de Joodse school die de oorlog niet overleefde. De klassenfoto’s – oud en nieuw – geven een mooi beeld van generaties kinderen die opgroeiden aan de noordzijde van het IJ.

2014-09-16 14.53.01

Veel kinderen van mijn klassenfoto wonen al lang niet meer in Amsterdam-Noord, maar sommigen zijn gelukkig nog steeds in mijn leven. Derck is een goede vriend gebleven, met Dewi speel ik elke dag Wordfeud, Remco heb ik laatst nog geïnterviewd in zijn dijkhuis en met de naar Australië geëmigreerde Niels heb ik vorig jaar een biertje gedronken – in ’t Sluisje natuurlijk. Met bijna alle kinderen uit de klas van toen heb ik destijds eindeloos gespeeld en gedwaald door de bossen van Geijsteren (Limburg) waar we op schoolkamp gingen. Fijn om in een klein museum onverwacht herinneringen op te halen aan een onbezorgde jeugd in Noord.

Museum Amsterdam Noord (Zamenhofstraat 28A) is geopend dinsdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur. De expositie ‘Scholen van Noord’ is nog te zien tot en met 30 november 2014.

Reacties


ilovenoord