Noordse gastvrijheid in het Bloemenkwartier

Gastvrijheid op zijn Noords, dat is: niet opkijken als er een vreemde binnenkomt, groeten alsof het je de grootste moeite kost, de muziek niet omlaag draaien, eerst kijken of die vreemdeling wat bestelt, zelf geen praatje beginnen maar wachten of iemand zelf iets te zeggen heeft. En dan, als hij voor die eerste test is geslaagd, dan komen de verhalen los. De ene grap na de andere anekdote. Zo dun is dat laagje onbehouwen stoerheid. Zo diep zit die gastvrijheid. Eerst effe die vooroordelen afstoffen. Eerst effe de kat uit de boom kijken. Daarna kan die hele kat de boom in en ben je welkom alsof je hier al jaren komt.

Mensen die al wat langer in de buurt wonen weten: voor dat soort gastvrijheid moet je bij Buurtvereniging Bloemenkwartier wezen, aan de Wingerdweg. Zo groot als een gymzaal, van boven tot onder feestelijk verlicht en versierd. De bar is open, je kan er darten, klaverjassen, stijldansen, rummicubben, gymmen voor bejaarden, judoën voor kinderen en nog veel meer. Op donderdag eet je er drie gangen voor 5 euro. En je kan er natuurlijk ook gewoon binnenlopen voor een praatje en een geintje – als je die eerste test hebt doorstaan.

Stel je deze buurt voor in 1929. Het park was een bos. Het mooiste zwembad ter wereld was een droom. Parkeren? Geen probleem, niemand had een auto. De melkboer kwam aan de deur. En de mensen in de buurt richtten een plek op waar ze bij elkaar konden komen. Tegenwoordig is dat buurthuis een springlevende tachtiger.

Vier mensen houden de zaak draaiende. John Ipema is grote John. Een boom van een kerel, ongezouten, oergeestig. Hij kent iedereen. Als er een zaak wordt opgedoekt bellen ze hem. Die tafels komen van de Baanderij. En die stoelen uit de bowling aan het Buikslotermeerplein. De glazen, de koeling en de muziekinstallatie waren van de sexshop aan de Motorwal. John de Jong is kleine John. De voorzitter die er al zijn vrije tijd in stopt. Beschermt het buurthuis als een tijger. Diana Veldhuizen past op de centjes en kookt elke donderdag voor iedereen die trek heeft. Haar man zorgt ervoor dat de tent er picobello uitziet – en in het weekend maakt hij furore als zanger. Ken je Meisjes van de nacht? Dat is dezelfde Edwin Roelvink die nu de kerstversiering langs de muren hangt.

Een tip voor jonge ouders die in de buurt komen wonen. Als je net niet hip genoeg bent voor de Ceuvel, als het te koud is om te zwemmen, als je geen zin hebt om op de fiets te stappen – zet dan je kinderen in de speeltuin en loop naar binnen bij Buurtvereniging Bloemenkwartier. Noordser vind je de gastvrijheid nergens.

Reacties


ilovenoord