Z-Store: de geheimagentenwinkel

Een zteen waarmee je codes kan kraken. Een z’norretje om je te vermommen. Een potje toverbalkleurige z pillen. Een diepzwarte zpionagebril. Een bolhoed met een label: z op.

In Noord, waar veel dingen onbedoeld mooi worden omdat ze eigenlijk te lelijk zijn voor woorden (de voetgangerstunnel aan het Mosplein, de lege bowling voor het winkelcentrum, de straatnamen in het Plan van Gool), is het een opluchting als je plotselig op iets stuit wat echt mooi is en echt zo bedoeld. Dat overkomt je als je binnenloopt bij de oude brandweerkazerne aan de Zamenhofstraat.

Die heet nu Kazerne Z. Sinds twee jaar zit hier Noordje, voorheen Noordjes Kinderkunst. Kinderen uit de buurt kunnen er huiswerk maken, maar ook verhalen, gedichten, raps, tekeningen, filmpjes en andere kunstwerken. Van binnen is het hele pand een kunstwerk. Alles is er heel precies uitgedokterd. De luchtgaten in het rooster rond de centrale verwarming hebben allemaal de vorm van de letter z. Net als de neus van de brandweerman die je streng aankijkt vanaf de beschilderde tussenwand.

Elk goed kunstwerk heeft een geheim. Zodat het ook spannend blijft bij de tweede, derde en tiende keer dat je ernaar kijkt. Hier is dat de verdwenen verzameling boeken en kunstwerken van Noordjes opa Zed. In de jaren dat hij hier als brandweerman werkte mocht hij die collectie op zolder bewaren. Maar later, toen hij wat vergeetachtig was geworden en Noordje eens ging kijken, bleek alles weg. Zodat Kazerne Z eigenlijk begon als een kunstwerk zonder kunst. Maar daar heeft Noordje iets op gevonden.

Alle kinderen die hier binnenkomen krijgen een Z-paspoort. Daar stempelen ze hun vingerafdruk in en dan zijn ze geheim agent. Vanaf nu hebben ze twee taken: de verdwenen kunstverzameling van opa Zed opsporen en zelf nieuw werk maken zodat Kazerne Z weer helemaal vol komt te staan. In de werkruimte zitten elke middag van de week kleine geheim agenten over hun nieuwe meesterwerken gebogen. En in de Z-Store kan je alles kopen, tegen spotprijzen, wat je nodig hebt om je te vermommen en je geheime krachten aan te spreken. Alles in zorgvuldig ontworpen verpakkingen. Soms een kwinkslag naar de grotemensenkunst, zoals een rood-wit blik met kippenzoep of zwarte pijpen met het label: dit is geen pijp…

De kleine geheim agenten hebben zelf ook handige instrumenten gemaakt voor het speurwerk. Zoals een versierde afstandsbediening. Die heet nu zapper Geheim Agent Emaka: ‘Voor ondersteboventaal druk ik op het rode vierkantje. Om met dieren te praten druk ik op de diamanten.’ Het ligt allemaal in de vitrines van de Z-Store. Een winkel als een kunstwerk. Een kunstwerk als een geheim agent. De kinderen van Noord als zpeurneuzen met znorretjes, zpionagebrillen en zuperkrachten.

 

Deze Noordkroniek verscheen eerst in de Echo Noord van 7 februari 2017

Reacties


ilovenoord