de grote Dichtersmarathon – Tolhuistuin zondagavond 4 juli

de grote Dichtersmarathon – Tolhuistuin zondagavond 4 juli

(Perdu-formule beleeft zomerse pilot in de openlucht in Amsterdam-Noord)

Op zondagavond 4 juli a.s. steekt een wervelwind van gedichten op aan de Noordelijke oever
van het IJ in Amsterdam. Vanaf 20.00 uur treden in de Tolhuistuin maar liefst 30 dichters in
rap tempo achter elkaar op: ieder leest twee gedichten van zichzelf én een gedicht van een
buitenlandse dichter naar eigen keuze, in het Nederlands vertaald.

Bekenden namen als Esther Jansma, Tonnus Oosterhoff en Amsterdams stadsdichter F. Starik staan zij aan zij met poëtische verrassingen als Dennis Gaens, Marjolijn van Heemstra en Arie Boomsma.

Dichtersmarathon in Perdu

Al vijf jaar lang organiseerden Thomas Möhlmann en Joost Baars, twee jongens uit Amsterdam-Noord telkens op Gedichtendag i.s.m. poëziecentrum Perdu aldaar de Dichtersmarathon. Het concept is altijd eenvoudig gebleven: dertig Nederlandse dichters lezen elk drie gedichten voor, namelijk twee van zichzelf en één van een zelfverkozen collega uit het buitenland. Bij het voorlezen wordt de poëzie niet onderbroken door aan- of afkondigingen, bio- of bibliografische informatie of entr’acts en intermezzos. Zo kan de aandacht van de luisteraar zich volledig op de poëzie zelf richten, die zich aan hem presenteert als een constante stroom met een eigen ritme en een duur van ruim tweeënhalf uur, die bewijst dat poëzie geen moeilijke horde is, maar een aangename tocht langs de uitersten van de dichtkunst, geschikt voor zowel beginnelingen als veteranen in de poëzie.

Een succesvolle formule, want de Dichtersmarathon is altijd uitverkocht. Reden genoeg om de formule eens uit te proberen in een groter theater. En als je en passant de marathon dan ook aangenamer kunt maken met zwoele avondlucht, zomerse cocktails en de geur van boombladeren en gras en zomerse cocktails, dan moet je dat natuurlijk doen.

Daarom vindt deze zomer, op 4 juli, de Dichtersmarathon voor het eerst plaats in de Tolhuistuin, de nieuwe culturele hotspot net over het IJ in Amsterdam-Noord. De Tolhuistuin heeft de openheid van een park, maar de intimiteit van een theater. Er is veel groen en altijd de frisse buitenlucht, en toch zit je er ook bij regen droog.

Zondag 4 juli, open vanaf 19.30 uur, aanvang om 20.00 uur
Toegang € 5,- (vanaf 19.30 aan de tuin)

Met o.a. Jan Baeke, Arie Boomsma, Anneke Brassinga, Wim Brands, Rozalie Hirs, Mark Insingel, Sylvia Hubers, Frank Keizer, F. Starik, Tonnus Oosterhoff, Erik Jan Harmens, Esther Jansma, Rob Schouten, Elmar Kuiper, Hélène Gelèns, Erik Lindner, Krijn Peter Hesselink, Matthijs Ponte, Dennis Gaens, Maartje Smits, Daniël Dee en Lieke Marsman

Reacties


ilovenoord