Accordeons vooruit!

Accordeons vooruit!

“Ik voelde me altijd best wel een sukkel omdat ik accordeon speelde. Maar nu voel ik me ineens best wel gewaardeerd!” De accordeoniste Sabien Bosselaar van trio Zazí was er zelf verbaasd over, maar ze vatte er wel mooi de essentie van Accordeons vooruit! mee samen.

In de immer paradijselijke Tolhuistuin werd afgelopen zondag een avond rond dit ondergewaardeerde instrument georganiseerd. “Een ode aan het instrument dat alle emoties ter wereld bespeelt,” zoals het programma vermeldde. Natuurlijk werden er ook Amsterdamse golden oldies gespeeld zoals door levensliedzanger Ruud Versteeg. Maar de nadruk lag toch op de veelzijdigheid. Bijvoorbeeld door onverwachte combinaties, zoals die van accordeonist Onno met rapper Rico, bekend van Muppetstuff en Opgezwolle.

Bezoekers die hun accordeon meenamen, mochten gratis naar binnen. Een enkeling deed dat ook, en ook degenen met een trekzak – die volgens kenners officieel geen accordeon mag heten – werden binnengelaten. Een originele – en slimme – enkeling kwam zelf binnen met een kartonnen tas in de vorm van een accordeon. Scheelt toch een boel gesjouw.

Een leerzaam avondje was het ook. Wist u bijvoorbeeld dat het eigenlijk het accordeon is? En dat er vlak bij de Tolhuistuin vroeger een accordeonwinkel gezeten heeft?

Roos Rebergen (Roosbeef) was een van de grotere namen op de affiche. Haar eerste nummer speelde en zong ze heel dapper onversterkt temidden van het publiek, dat eigenlijk nog te veel met elkaar te bespreken had om ademloos naar een mooi liedje te luisteren. En waarschijnlijk dacht: we luisteren straks wel als ze achter de microfoon op het podium staat. Helaas hield Roos het bij een enkel liedje.

Hoogtepunt van de avond was zonder twijfel het optreden van meidentrio Zazí. Bij hun uitvoering van Astor Piazzolla’s Libertango werden alle mogelijke iPhone-apps ingeschakeld om uit te zoeken wat dat stuk met Grace Jones en – minder voor de hand liggend – de tune van Medisch Centrum West te maken heeft. En over onverwachte combinaties: wat te denken van een uitvoering van The Offspring’s Pretty Fly (For A White Guy) met piano, cello en accordeon? De hoofdmoot van hun repertoire bestaat echter uit Franse chansons, die goed in de smaak vielen. (Net als de zomerse jurkjes en blonde haren.) Wende Snijders, maak je borst maar nat.

De hardcore accordeon-fanaten – en zeker diegenen die het instrument zelf bespelen – moeten hun vingers afgelikt hebben bij het optreden van maestro Nihad Hrustanbegovic (afkomstig uit Bosnië en Herzegovina, sinds 1994 woonachtig in Nederland). Alleen al dankzij zijn enorme accordeon was hij een imposante verschijning op het podium. En dan moest hij nog beginnen met zijn virtuoze crossover van balkan, flamenco en jazz.

Met een beetje mooi weer kan een avond in de Tolhuistuin eigenlijk niet stuk. In het kleine parkje tussen de bomen, met z’n gemoedelijke sfeer, kun je je bijna niet voorstellen dat de hectiek van het Centraal Station zo dichtbij is. De verrassende, gevarieerde programmering maakt het vervolgens helemaal compleet.

Wim de Jong

http://www.tolhuistuin.nl/new-agenda/accordeons-vooruit/
http://nl.wikipedia.org/wiki/Accordeon
http://www.myspace.com/triozazi

Reacties


ilovenoord