Sail aan de Noordwal: Dewaruci, Stavros S Niarchos en Gross Herzogin

Sail aan de Noordwal: Dewaruci, Stavros st Niachros en GrossHerzogin Elisabeth

Welke Tallships doen noord aan? Deze drie liggen aan de Noordwal, een introductie:

Dewaruci

De Dewaruci, soms ook KRI Dewaruci, Dewa Ruci of Dewarutji genoemd, is een klasse A-zeilschip dat vaart onder Indonesische vlag. De Dewaruci is een barkentijn met drie masten en heeft Surabaya als thuishaven.

Het schip heeft een lengte van 58,27 meter en is gebouwd in Hamburg, Duitsland, door HC Stülcken & Sohn. De bouw startte al in 1932, maar het duurde, onder meer door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, tot 1953 voor het schip ter water gelaten werd.

Het is een opleidingsschip dat eigendom is van de Indonesische zeemacht waar het het grootste schip is uit de zeevloot. De naam van het zeilschip, Dewaruci, alsook het boegbeeld verwijzen naar de mythologische god van waarheid en moed. Het schip heeft tevens een fanfare.

kenmerken:

 • Lengte: 63.00 m
 • Breedte: 10.30 m
 • Diepgang: 4.30 m
 • Romp: Staal
 • Tuig: Barkentine
 • Zeiloppervlakte: 1100 m2
 • Bouwjaar: 1953
 • Thuishaven: Surabaya
 • Vlag: Indonesië

—————————————–

Stavros S Niarchos

De Stavros S Niarchos is een Britse tweemaster, gebouwd in 2000 en 2001. Ze heeft een zusterschip, the Prince William. Beide boten zijn opvolgers van de schoeners Malcom Miller en Sir Winston Churchill, die werden vervangen.

Ze is eigendom van de Tall Ships Youth Trust, een fonds dat opleidingen voor met name jongeren verzorgt op een aantal schepen. Niet alleen zeiltrainingen, ook “karaktertrainingen”, bedoeld om jongeren zelfvertrouwen te geven. Daarnaast vaart ze als commercieel schip voor vakanties, bedoeld om de andere activiteiten te kunnen financieren. Het schip is uitgerust met de modernste technologie. Er kan met een bemanning van maximaal 67 personen gevaren worden, de vaste bemanning bestaat uit 6 man.

Naast de bemanning zijn er tijdens de jongerenreizen ook hulpverleners aan boord, die de jongere begeleiden.

Deze boot is het vlaggenschip van het fonds, dat daarnaast ook een aantal andere boten beheert, die opleidingen verzorgen.

kenmerken:

 • Lengte: 59,4 m
 • Breedte: 9.9 m
 • Diepgang: 4,5 m
 • Romp: Staal
 • Tuig: Vierkant opgetuigde tweemaster
 • Bouwjaar: 2000
 • Thuishaven: Londen
 • Vlag: Engeland

—————————————–

Grossherzogin Elisabeth

De Grossherzogin Elisabeth werd in 1909 gebouwd, als een handelschoener onder de naam San Antonio. In 1936 werd de boot verbouwd en werd er een nieuwe motor geplaatst. Het schip functioneerde tot 1971 als handelsschip. Toen werd het verkocht aan Duitse eigenaren. Het werd omgedoopt tot passagiersschip Ariadne.

Vanaf 1982 opereert het vanuit de thuishaven Elsfleth in Duitsland. Sindsdien functioneert het als trainingsschip voor scheepstechnici en marine officieren.

kenmerken

 • Lengte: 64,42 m
 • Breedte: 8,23 m
 • Hoogte: 33 m
 • Diepgang: 2,70 m
 • Romp: Staal
 • Tuig: Top schoener
 • Zeiloppervlakte: 1010 m2
 • Bouwjaar: 1909
 • Thuishaven: Elsfleth, Duitsland
 • Vlag: Duitsland

Huidige eigenaar is de stichting “Schulschiffverein Grossherzogin Elisabeth”. Naast trainingschip wordt er door een vrijwillige bemanning commercieel gevaren op de rivier de Weser. De Elisabeth maakt ook regelmatig reizen over de Noordzee en naar de Baltische Staten. Daarnaast neemt ze zo vaak als mogelijk deel aan Tall Ship races.

Reacties


ilovenoord