Speeltuin in de Vogelbuurt – de Speelvogel

Speeltuin in de Vogelbuurt

Noord heeft volgens mij de meeste speeltuinen van Amsterdam. Een aantal zijn met toezicht en organiseren activiteiten. Op een groenkalender (helaas door mij niet gevonden in cyberspace, hangt wel bij El Ponte op het IJ plein) zag ik een voor mij onbekende speeltuin. De Speelvogel, in de Vogelbuurt.

De Vogelbuurt heeft zo’n z’n eigen dynamiek. Multiculti, prachtige bouwstijl, veel groen, maar ook veel armoede, straatvuil etc etc. Maar goed de speeltuin dus. Bij een van de mooiere pleinen van de buurt: het Zwanenplein. Loopt men onder de bakstenen poort door, en door de Putterstraat. Soort Henripolaklaantje van Noord is dat. Aan het eind van de Putterstraat ligt de speeltuin. Omringd door huizen, heeft het iets heel knus. Mooi weer, deuren en ramen open, en Andre Hazes kaatst tussen het baksteen.

De Speelvogel is voor mij dan nieuw, maar het bestaat al jaren. Cory, medewerker van SPIN, vaste toezichthoudster en buurtbewoner, zit al 16 jaar op de tuin. Ze heeft goede ideeën over wat de kinderen en de ouders willen.
Er is wat voor alle leeftijden, maar de hangers heeft ze eruit weten te krijgen. ‘Alles gaat in goed overleg’. Van een moeder begrijp ik dat de speeltuin een belangrijke buurtfunctie heeft. Zeker in een buurt waar veel kinderen bijna nooit op vakantie gaan. Dan is een zomervakantie best lang.

Nieuw dit jaar is de moestuin. Met de kinderen aangelegd en ik wat ik er van zag meteen een aardige opbrengst.  Mijn kennersoog (ik heb zelf een ‘grande’ moestuin op Buitenzorg) ziet zelfs aubergines hangen! Als de tomaten rijp gaan ze met de buurt soep maken en iedereen mag aanschuiven. Ik ben helemaal om. Wat een goede plek. Mijn zoon (6) is echter niet te interesseren voor de prachtige sperciebonen. Daarentegen is hij twee uur lang bezig met een groepje kinderen om een kanaal te graven, of zo iets…. helemaal goed dus!

Een overzicht van de speeltuinen met toezicht: www.stichting-spin.nl

Marcia

Reacties


ilovenoord