Broedstraten in noord, wat zijn dat nou?

Broedstraten in noord, wat zijn dat nou?

In en rond een broedstraat werken en wonen kunstenaars. Voor een deel zijn dit mensen die er al woonden. Ook komen nieuwe kunstenaars op uitnodiging van de stichting in de wijk wonen. Als eerste stap wordt geïnventariseerd wat er aan kunst en cultuur aanwezig is in de buurt. Dan wordt een thema gekozen dat hier bij past (bijvoorbeeld ‘Mode’ of ‘Theater’).

Er zijn nu al verschillende Broedstraten, we zetten ze even op een rijtje:

De Marktstraat is de oudste broedstraat. Sinds begin 2009 wordt hier de HomeMade markt georganiseerd. Elke eerste zaterdag van de maand wordt deze buurtmarkt gehouden. Het Van der Pekplein staat dan vol kraampjes van buurtbewoners, kunstenaars en kruisbestuivingen tussen die twee.

De Leeuwerikstraat in de Vogelbuurt is vanaf september 2010 officieel de Muziekstraat. Woningcorporatie Stadgenoot heeft 6 huizen verhuurd aan in totaal 10 musici die door de Stichting zijn geselecteerd. Er worden nieuwe geluidsdichte muziekstudio’s gebouwd, waar ze kunnen studeren. Muzikanten en bewoners gaan samen projecten bedenken en uitvoeren. Enkele plannen: met kerst huisconcerten geven, een buurtorkest oprichten, lesgeven aan kinderen.

In de Modestraat maken jongeren van streetwear haute couture, pimpen Marokkaanse oma’s met borduurwerk hun handtasjes en loopt jong en oud op de catwalk zijn eigen stijl te showen. Modeontwerpers, licht-designers, stoffenontwerpers, visagisten en andere kunstenaars die ‘iets’ met mode hebben gaan in een groot atelier in Nieuwendam Noord aan de slag.

Het Parlevinkerpad in de Banne gaat kleur bekennen. Veel kleur bekennen. Om te beginnen bij een grote kleurige plint die langs het pad tot stand zal komen. We hebben een goed beeld van al het artistieke talent in de buurt, en de kwartiermaker is aan de slag gegaan. 9 Oktober zal de Kleurenstraat feestelijk geopend worden.

meer informatie op: http://www.broedstraten.nl

Ingekomen bericht:

Amsterdam-Noord opent de eerste Broedstraten van Nederland

Amsterdam-Noord wordt hét stadsdeel van de Broedstraten. In samenwerking met verschillende wooncorporaties en het stadsdeel realiseert Stichting Broedstraten woon- en werkplekken voor kunstenaars in huizen, plinten of winkels in en rond een Broedstraat. Als reactie op broedplaatsen, waarbij kunstenaars in overwegend ‘gesloten’ gebouwen werken, zijn kunstenaars in de Broedstraten actief onderdeel van de samenleving. Stichting Broedstraten heeft tot doel om kunstenaars en bewoners rondom een thema samen te brengen, hun creativiteit zichtbaar te maken en te verbinden aan de buurt.

Een Broedstraat is een woonomgeving waarin kunst en haar makers zichtbaar aanwezig zijn. Iedere Broedstraat heeft een kwartiermaker die creatief talent ontdekt, mensen met elkaar in contact brengt en activiteiten organiseert. Zo werken de kunstenaars samen met andere bewoners, ondernemers en instellingen aan kunstprojecten die het leven in de buurt mooier en leefbaarder maken. Dit alles gebeurt vanuit het kwartiermakershuis, de ontmoetingsplek van de Broedstraat.

Dit najaar worden er twee nieuwe Broedstraten geopend: de Muziekstraat (Leeuwerikstraat) en de Kleurenstraat (Parlevinkerpad). De Marktstraat (Van der Pekstraat) is al gestart en de Modestraat (Volendammerweg) staat in de kinderschoenen.

Amsterdam-Noord is dé plek bij uitstek voor dit nieuwe initiatief. De oude, betaalbare stadswijken trekken steeds meer kunstenaars en creatieven aan en het culturele aanbod groeit exponentieel. Culturele organisaties en kunstenaars slagen erin om naast hun vertrouwde doelgroepen ook nieuw publiek uit de oude volkswijken aan te trekken. Hierdoor is er een open cultureel klimaat, waarin het traditionele onderscheid tussen hoge en lage kunst vervaagt en het woonplezier en de sociale cohesie toeneemt. Kunst is in Noord niet elitair; kunstenaars zitten niet op een eiland, maar staan midden in de wijk.

De Broedstraten zijn: de Muziekstraat (Leeuwerikstraat) in de Vogelbuurt, de Marktstraat (Van der Pekstraat) in de Van der Pekbuurt, de Modestraat (Volendammerweg) in Nieuwendam Noord, de Kleurenstraat (Parlevinkerpad) in de Banne en de Theaterstraat (Zonneplein) in Tuindorp Oostzaan.
Samenwerkingspartners: Stadsdeel Amsterdam-Noord, wooncorporaties Ymere, Stadgenoot, Eigen Haard en Stichting DOEN. Deze partijen financieren de projecten en/of faciliteren de woon- en werkruimtes voor deelnemende kunstenaars. De activiteiten maken deel uit van de Wijkaanpaak.

Reacties


ilovenoord