what’s happening bij het Vliegenbos

Aan het eind van de Meeuwenlaan, wordt de entree van het Vliegenbos aangepakt. Nu staan er hekken, maar prachtige industriële bogen uit Parijs gaan de ingang naar het bos verfraaien. Daarnaast is de wereldberoemde tuinarchitect Piet Oudolf bezig met een tuinontwerp voor langs de vijver. Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad. Al maanden (jaren?) zijn er plannen voor een restyling van het bos. Mee in de vaart der volkeren. Het bos moet een nieuwe ‘huisstijl’, een nieuwe ‘look’.

Elke regelmatige gebruiker van het bos weet dat het bos perfect is zoals het is. Niets meer aan doen. Geen prachtige entree met meer allure, en een beter gebruik door de buurt. Nee. Rust, stilte, het grote genieten door de natuurliefhebber. Ruimte voor de buizerd en de slechtvalk…

Ook waar natuurlijk. Maar een bos voor de happy few, dat is helaas niet meer. Er moeten meer mensen gebruik van maken anders heeft het bos straks geen bestaansrecht meer en moet het wijken voor je weet niet wat. Achter de schermen hebben ambtenaren in nauwe samenwerking met Stichting Vrienden van het Vliegenbos hard gewerkt om een en ander voor elkaar te krijgen, met zoveel mogelijk behoud van de ruigte en rommeligheid van dit vreemde stadsbos.

Als alles goed gaat worden de Parijse bogen volgende week geplaatst.

25 september presenteert het stadsdeel de verdere plannen (in het bos). Iedereen is welkom zijn licht te laten schijnen. Liefhebbers kunnen eerst genieten van een bosbrunch georganiseerd door Stichting Vrienden van het Vliegenbos (verplicht aanmelden bij vliegenbos@gmail.com en reken op een kleine eigen bijdrage).

Initiatiefnemer Willem Hubert Vliegen: 'Bosch voor de arbeiders, onder de rook van Amsterdam, een stukje vrije natuur waaraan de stad zoozeer behoefte heeft.'

Wie een hart heeft voor het Vliegenbos zoekt contact met Stichting Vrienden voor het Vliegenbos. Meldt je bijvoorbeeld aan voor de nieuwsbrief of doe een donatie. Zonder deze ‘vrienden’ was dit bos wellicht al van de ambtelijke tekentafel afgevallen……

meer op: www.vliegenbos.info/

Zo Kan het ook:… iemands idee voor de toekomst van het Vliegenbos…..

Vliegenbos pretpark in 2050?

Dit idee schuift Architectenbureau Urhahn Urban Design naar voren voor de discussie over de structuurvisie van de gemeente Amsterdam. Het plan is te zien van 27 september tot 8 november 2009 in de tentoonstelling Vrijstaat Amsterdam in het paviljoen (voormalig bedrijfsrestaurant Shell) in de Tolhuistuin. Op vrijdag 9 oktober om 20.00 uur is er een gratis toegankelijke discussie-avond.

Ontwerp van Urhahn Urban Design voor de tentoonstelling Vrijstaat Amsterdam

Reacties


7 Comments on this post

 1. Ik vind het erg leuk dat Het Vliegenbos zo een toegangspoort krijgt. De ingang ligt er wat verloren en verscholen bij.

  Daarnaast ontbreekt het in Noord aan gekke duidelijke plekken die een suggestie van een verhaal opwerpen. Hierdoor is Noord vaak nogal identiteitsloos. Zo’n rare poort kan daar aan toe bijdragen.

  Chris /
 2. Hoezo een “een bos voor de happy few”. Wordt een bos nu ook al als elitair gezien? Iedereen kan er gebruik van maken, stimuleer dat ook via schoolnatuurlessen in het Vliegenbos. Toegangspoort OK,maar laat het bos zoals het is. Er is al een park vlakbij, een bos is in de verre omtrek verder niet te bekennen. Koester het dus!! Als een Groen Links stadsdeelwethouder met dit soort ideeen komt heb ik het echt definitief gezien met Groen Links in Amsterdam. Dat metropole denken van Maarten van Poelgeest stond me ook al niet aan en nu deze wethouder Diepeveen weer met dit soort ideeen.

  Bert /
 3. Even voor de goede politieke orde: de wethouder die in de vorige bestuursperiode wilde dat er ‘meer’ met het Vliegenbos wordt gedaan was van het CDA. In het nieuwe bestuur is Paquay de verantwoordelijke wethouder: van de SP.
  Trouwens plannen voor het Vliegenbos zjn er al 20 jaar. Ze worden alleen nooit uitgevoerd. Of dat nu gaat gebeuren? We zullen het zien. Planning van de bogen is echter al verlaat. Vandaag hele lekkere bosbruch bij de entree genoten. Maar nog geen Parijse bogen.

  Op You tube een vooroorlogs kijkje in het Vliegenbos. Was vroeger helemaal niet zo’n donker en dichtgeroeid…
  http://www.youtube.com/watch?v=SroFlMI8GFQ

  Marcia /
 4. groet!
  Allereerst spreek svp nederlands – al die Engelse termen irriteren me.
  Dan: laat het bos het bos. Het is goed zoals het is, recreatie = herscheppen lukt alleen in stilte en groen. Zeker niet met een draaiend reuzerad of andere speeltjes die de gemeenschap alleen maar geld kosten.
  Wij lopen wekelijks heen en terug door het bos naar “ons” atelier aan de Nieuwendammerkade.
  Cor Bakker

  Cor Bakker /
 5. Het bos heeft geen nieuwe ‘huisstijl’ nodig. Het is een bos! Laat maar!

  Richard /
 6. Elke keer als iemand zijn vingers naar iets uitstrekt dat mooi en groen is, slaat de schrik mij om het hart. En als we zien wat voor een schitterend stuk rampnatuur is ontwikkeld op het oude Volewijckerspark met veel asfalt en veel klimop (fijn voor de bomen!),waar je nu fijn naar de auto’s kunt kijken ipv naar de eenden, konijnen en andere dieren, dan mogen we terecht vrezen voor het Vliegenbos. Laat het opofferen van dat stuk natuur voldoende zijn en gun het bos zijn bestaan als bos.
  Reactie op Marcia, Nee natuurlijk was het bos toen nog niet zo groen, het was toen nog heel jong. En na de 2e wereldoorlog, was het helemaal “fijn” licht omdat de bomen in de oorlog werden gekapt om te stoken.
  De poort is wel leuk, laat het daar maar bij bljven en zet de ontwerpers van al die ideeen gewoon aan praktisch werk, papier prikken of zo.

  Lotte /
 7. Het Vliegenbos mag best wel iets gevarieerder zijn dan nu. Hier en daar een klein grasveldje en een speeltuin en of tafeltennistafel zullen echt geen afbreuk doen aan het karakter. Het bos is gewoon saai en wordt vooral gebruikt door hondenbezitters om hun hond in te láten schijten.

  Sander /

Reacties zijn gesloten.

ilovenoord