Dit is geen vuilstortplaats – houd je nou van noord?

Dit is geen vuilstortplaats – houd je nou van noord?

Iets in Noord waar je minder blij van wordt: zwerfvuil. Ik kan er toch maar moeilijk bij dat mensen het in hun hoofd halen om op willekeurige plekken alles wat ze niet meer nodig hebben – tot complete huisraden met bedden en banken aan toe – neer te gooien. Dat doe je thuis toch ook niet, zou je bijna zeggen.

Tot voor kort werd het grofvuil in Noord elke week opgehaald. Waar je je troep ook neermikte, het bleef er nooit langer dan een paar dagen liggen, want dan kwam alweer de vrachtwagen met z’n grote grijper om het op te ruimen. Handig en hygiënisch, maar mensen worden er ook een beetje lui van. Nu de grijper maar eens per maand komt, blijft de zooi – die nog steeds op het moment dat het uitkomt op straat gemikt wordt – weken liggen. Soms opgesierd met een vrolijk rood-wit lintje met de tekst ‘Gesignaleerd – Handhaving’

Mijn hart maakte dan ook een vreugdesprongetje toen ik dit bordje zag hangen op een straathoek die om een of ander reden blijkbaar extra uitnodigt om er je afval neer te kwakken.

Wie plakt hier even een mooie ilovenoord-sticker op? Eindelijk iemand die er iets aan doet! Wie zei er dat en Noord alleen maar asocialen wonen? Gelukkig zijn er ook nog fatsoenlijke buurtbewoners die zich niet alleen ergeren aan vuil op straat, maar die ook nog over genoeg burgerzin beschikken om actie te ondernemen.

Het bordje lijkt effect te hebben. De voormalige illegale vuilstortplek lijkt zelfs door tot inkeer gekomen dumpers aangeveegd te zijn.

Maar de vreugde is van korte duur als we even uitzoomen. Onverlaten hebben hun vuilniszakken, planken en als bonus een smoezelig matras lafjes drie meter verderop uit hun handen laten vallen.

gewoon lekker dumpen die handel ...

Ik zoek nog vrijwilligers om uit deze vuilniszakken een envelop met het adres van de rechtmatige eigenaar op de diepen en de complete inhoud ervan daar ter plekke zorgvuldig over de huiskamervloer uit te spreiden.

Maar zonder gekheid, mensen: ik zou graag die zakkenvullers in Den Haag hier de schuld van geven, maar we zullen dit toch zelf op moeten lossen. Door je eigen zooi netjes op te ruimen en als je iemand anders in de verleiding ziet komen hem vriendelijk te begeleiden naar de dichtstbijzijnde container.

————————-

kleine toevoeging van ilovenoord:

Het kan nog veel erger….

Zelf zie ik bijvoorbeeld rond IJplein/Vogelbuurt elke dag gedumpte bankstellen, wc’s, zakken naast de containers, pakken onbezorgde reclamefolders die uitpuilen uit papiercontainers, tuinafval, kinderspeelgoed en nog veel meer naast, onder, en op de containers liggen. Al komt de BSN Werkervaring het s’morgens opruimen, een uur later ligt de troep er alweer ernaast. Hoe kan dat nou? Geen vuilpas? Geen inzicht? Of totaal geen enkele gene? …do you care?

… we zullen zien! Houd van noord en bewaar je grofvuil  tot het wordt opgehaald. Bel Het Juttersdok of De Lokatie, of ga even langs het Afvalpunt op de Papaverweg (gratis aanhanger lenen!!!!). Lees alle informatie over de mogelijkheden eens op deze pagina van het Stadsdeel……

Reacties


4 Comments on this post

 1. Wist je dat er mensen zijn die ergens anders vandaan komen en hun vuil daar dumpen? Het liefst in het donker zodat niemand het ziet…
  Ik begrijp dat echt niet; heb zelfs wel eens een stapel planken in het Vliegerbos zien liggen… mensen gaan dus bewust zo moeilijk doen(!) En nee ik begrijp niet waarom ze niet even kunnen wachten tot het grofvuil komt…

  Ik ben ook vóór promotie van tweedehandswinkels; wat is nou fijner om iemand anders ermee blij te maken? En ze halen het nog gratis op ook!

  Vera /
 2. Ik woon zelf in de vogelbuurt en het zwerfvuil is inderdaad wel irritant. Zoals Wim zegt is het erger geworden sinds de afschaffing van het wekelijks afhalen van grofvuil.
  Ik wil zeker geen vervuiling goed praten maar dat rare pasjessysteem werkt e.e.a. toch ook wel in de hand. Mensen die geen pasje bij de hand hebben of überhaupt geen pasje hebben lopen echt niet meer terug naar huis met hun vuilniszak. Dan maar ernaast, en een halve dag later ligt alles vol. Waarom moet Noord nou weer pasjes hebben voor de containers? toen ik dat bij het afhalen van het pasje vroeg, zei de gemeentemedewerkster “omdat de vuilniszakken worden geperst” maar dat slaat als een tang op een varken.
  Een echt schone wijk zal nog wel even duren maar alleen door consequent schoonhouden voorkom je erger. dat begint natuurlijk bij de bewoners.
  De kerk op het zwanenplein lijkt me een ander punt van aandacht. is alweer begin juni geweest dat daar een afvalberg tegen stond te branden, inmiddels zijn die brandresten nog niet weg. Ik weet niet wie er verantwoordelijk is, maar zo’n aangebrande (verder prachtige) kerk werkt ook niet bepaald mee in het idee van een schone wijk.

  Michael /
 3. Ik zeg: geen pasje is geen excuus. Ieder huishouden krijgt zo’n pasje en het enige wat je dus extra hoeft te doen is behalve je vuilniszak ook je pasje meenemen. Hoef je geen Einstein voor te zijn lijkt me.

  Wat betreft het mysterie van het waarom van het pasjessysteem: volgens mij ligt de oorsprong in een buurgemeente – ik meen Landsmeer – waar een betalingssysteem werd ingevoerd voor de afvalverwerking. Daarom kwamen mensen afval dumpen in Noord, waarna het pasjessyteem werd ingevoerd.

  Wim /
 4. Ik was een beetje verbaast toen ik dit bord voor het eerst zag, omdat initiatieven als deze zeldzaam zijn heden ten dagen, maar het werkt wonder wel. We moeten even verderop, bij de vuilcontainers, ook maar zo een bord neerhangen, want er zijn dagen dat ik een bergbeklimmers uitrusting nodig hebt om mijn pasje te mogen gebruiken. Wat mij wel steeds opvalt zijn de grote hoeveelheden voedsel dozen van vlees en groente. Wil niet te veel zeggen, maar blijkbaar heeft de winkelier op de hoek niet voldoende aan zijn eigen afval bak. Vooral in de zomer, als het lekker gaat rotten en broeien, krijg je daar de sfeer van een bananen republiek. Wel lekker multi-cultureel, dat wel.

  Marianne /

Reacties zijn gesloten.

ilovenoord