Het zal niemand ontgaan zijn: Amsterdam-Noord verandert

Het zal niemand ontgaan zijn: Amsterdam-Noord verandert.

Om deze veranderingen vast te leggen heeft kunstenaar Sigrid van Essel in 2008 van het stadsdeel Amsterdam-Noord de opdracht gekregen om gedurende een periode van vijf jaar de meest in het oog springende veranderingen in een aantal ontwikkelingsgebieden vast te leggen. Nieuw werk van Van Essel wordt elk jaar tijdens het nieuwjaarsfeest van het stadsdeel onthuld en blijft daarna nog een maand te zien in het stadsdeelhuis.

In deze tentoonstelling zullen de resultaten van de eerste twee jaar van deze bijzondere opdracht voor het eerst samen te zien zijn. Van november 2010 tot mei 2011 reist de overzichtstentoonstelling steeds voor een periode van twee maanden langs drie OBA-vestigingen in Noord: Bibliotheek Banne Buiksloot, Hage-doornplein en Molenwijk.

Stadslandschappen, industrieterreinen en bouwprocessen zijn altijd vooraanstaande onderwerpen in Van Essels tekeningen en schilderijen geweest. Sinds 1997 heeft ze een atelier in Amsterdam-Noord, te midden van industrie en bouwputten, met een prachtig uitzicht over het IJ. Ze schildert nu vooral de Amsterdamse IJ-oevers en de stedenbouwkundige ontwikkelingen in Noord en legt in haar houtskooltekeningen en schilderijen op soms bijna fotografische wijze silhouetten van gebouwen of bouwputten vast. Wat alle werken gemeen hebben is dat er grote fascinatie voor bouwen, architectuur en techniek. Van Essel legt de transformatie van Amsterdam-Noord en de IJ-oevers nu en de komende jaren vast. Door het proces over een langere periode vast te leggen, verwacht ze dat haar werk een documentair karakter krijgt.

In november en december 2010 is de tentoonstelling te zien in Bibliotheek Banne Buiksloot. Daarna (januari en februari 2011) in bibliotheek Hagedoornplein en maart en april in Bibliotheek Molenwijk.

Zie ook: www.sigridvanessel.nl, www.noord.amsterdam.nl
en www.oba.nl (voor openingstijden)

… en nog meer kunst in bibliotheken in Noord!

Iedere twee maanden exposeren weer andere kunstenaars uit Noord in de bibliotheken. In november en december is werk te zien van Sigrid van Essel, Angelique Gijsberts, Bas Krommenhoek, Mieke te Pas en Jantine Kroeze. Alle tentoonstellingen zijn tijdens de openingsuren gratis te bezichtigen.

Het werk van Angelique Gijsberts en Jantine Kroeze is in bibliotheek Hagedoornplein te zien. Gijsberts maakt kleurrijke schilderijen in verschillende technieken. Kroeze vestigde zich als zelfstandig edelsmid in Noord, waar ook haar atelier staat. Ze maakt ook werk in opdracht en ‘vermaakt’ tevens oude sieraden tot heel nieuwe.

In bibliotheek Molenwijk is werk te zien van Bas Krommenhoek en Mieke te Pas. Krommenhoek woont en werkt ook (sinds kort) in Noord; hij maakt realistische schilderijen, waaronder veel portretten. Te Pas is bekend in grote kring om haar driedimensionale kaarten, die ze ook naar thema’s aanpast, zoals de feestdagen.

Reacties


ilovenoord