Noord heeft er een broedstraat bij: Theaterstraat Zonneplein

Noord is hard bezig de culturele bovenkant van Amsterdam te worden. We hebben de NDSM-werf, de Tolhuistuin, de Overkant, de Noorderparkkamer, het filmmuseum in aanbouw en een groeiend aantal broedstraten: de Marktstraat Home Made van der Pek, de Muziekstraat, Kleurenstraat en Modestraat. ‘Wij willen ook een broedstraat,’ dachten betrokken bewoners van Tuindorp Oostzaan. Al is Tuindorp geen kracht- pracht- of Vogelaarwijk, op cultureel gebied mag er best meer gebeuren. Iedereen is gecharmeerd van het monumentale Zonneplein en het Zonnehuis, maar snakt ook naar meer levendigheid op het plein.

De bewoners zochten contact met stichting Broedstraten, met de ondernemers aan het Zonneplein, theatermaker Peter Faber, woningbouwvereniging Ymere en Stadsdeel Noord. Er werd een werkgroep opgericht, die al snel tot de conclusie kwam dat ‘theater’ het meest geschikte thema voor het plein was. Er zitten namelijk al twee theaters: het Zonnehuis zelf en Theaterstudio Zonneplein, waar Peter Faber voorstellingen voor alle leeftijden geeft. Het was even zoeken naar de juiste personen om te benaderen in het Stadsdeel, maar na een paar bijeenkomsten kreeg Theaterstraat Zonneplein groen licht!

Er wordt nu een kwartiermaker gezocht. Zo iemand trekt creatieve ondernemers aan, die niet achter gesloten deuren werken, maar juist sociaal betrokken zijn. In het geval van het Zonneplein moeten de ondernemingen allemaal een of andere link met theater hebben. Uiteindelijk gaan de Tuindorpers, de winkeliers en de cultuur in dit deel van Noord er allemaal op vooruit. Het is een prachtig voorbeeld van invloed uitoefenen op je eigen woonomgeving.

Reacties


1 Comments on this post

  1. Per maart 2012 met sluiting bedreigd!
    Hopelijk is er een doorstart mogelijk met buurtgerichte programma’s!

    qui /

Reacties zijn gesloten.

ilovenoord