Help het Buikslotermeerplein! NU!

Wereldwijd is het geld op, en daarom staat het ook op het Buikslotermeerplein grondig stil. En dat is doodzonde. Niet alleen omdat er op dit ogenblik een nogal eenzijdig winkelaanbod is, maar ook omdat juist op deze plek de vernieuwing is gepland van het noordelijk deel van Amsterdam Noord. Die staat dus ook grondig stil. Hoe gaan we het in de tussentijd toch nog leuk maken?

Wethouder Peer Allee. Dramatische vreethoek

Want jemig, leuk dat alle aandacht naar de IJ-oevers gaat, maar moeten we boven de Van Hasselt weg dan collectief een beetje verpauperen met zijn allen? Want wees redelijk: die Fuhrerbunker waar vroeger de bowling zat, dat lege plein vol kauwgum, die parkeergarage en die verloederende viaducten, het is toch een verschrikking? Je schaamt je dood als je er rondloopt, als je al niet weggewaaid bent of gestruikeld over de losliggende tegels. Het enige wat er een beetje charme aangeeft is de markt en de winkels zelf. Ooit hebben we nog hoopvol de aanleg van de wethouder Peer Allee mee mogen maken, maar naast een vreetchinees en een ondergrondse disco met schietcriminelen heeft dat weinig opgeleverd. Tijd voor vernieuwing. En wel NU!

Fuhrerbunker met parkingterreur

Wat dachten jullie bijvoorbeeld van elke donderdag avond film de komende zomer? Echte klassiekers door EYE, het oude filmmuseum? En wat dachten jullie van een echt strandboulevard op de bovenste verdieping van die lelijke parkeergarage tegenover de C1000? Met een bar, een disco, waar jongens en meisjes lekker kunnen bakken en feesten, en waar om elf uur braaf de stekker uitgaat vanwege de buren? Of een rollerscate-disco? Ons lijkt het cool! En die bowlingbunker?

Waarom schrijven we geen wedstrijd uit voor wie hem het mooist uitlicht ’s avonds de komende jaren? Een lekker kleurtje geeft? En kunnen we dat plein sowieso niet een oplichtend kleurtje geven als het donker wordt? De parkeergarages hebben nu al een voorzetje gegeven, nou moet de rest van het winkelcentrum volgen! Fleur op die grauwe gevels! Licht moet er zijn!

Licht kan veel doen voor het Buikslotermeerplein!

Licht bijvoorbeeld van een echte avondmarkt, waar we lekker eten kunnen halen. Indonesisch, Turks, Afgaans, Surinaams. Een heel plein vol. Landelijk geadverteerd, met gratis parkeren. En uiteraard lekker veel lampjes. Een bijpassend bandje erbij. En hupakee! Weer wat leuks voor Noord.

Nodig maffe kunstenaars uit voor lichtspektakels! Nodig popartiesten uit voor de braderie! Organiseer een festival voor het Nederlandse lied! Met echte namen als Gordon, Sieneke en andere toppertjes van Vaderlandschen Bodem! Doe iets! Maar doe het groots, meeslepend! En komt er iemand met een leuk ideetje, maar er een IDEE van, blaas het op, en laat iedereen weten dat er maar 1 plek is waar dit allemaal kan: het bruisende, hippe ubercoole Buikslotermeerplein!

Met creativiteit is een parkeergarage een bos!

Supertof uitzicht uit La Place van V&D

Reacties


4 Comments on this post

 1. Wat een superieure beschrijving van het ‘kloppende hart’van Noord. Het centrum waar alles CAN!!
  Eigenlijk is alles beter dan hoe het nu is. Om mee te beginnen deze winter een grootscheepse kerstmarkt. Naar marrokaans voorbeeld. Ik denk aan het savonds altijd met vuur verlichte plein in Marrakech waar je kan eten aan kraampjes, met verhalenvertellers rond vuurkorfen en slangenbezweerders.. (Het klimaat is daar wel iets aangenamer in november, maar je begrijpt het idee).
  En in de zomer een prachtig terras met stoelen van de zolders van omwonende en een heleboel planten en een enorme zandbak, straat muziekanten, luchconcerten (zijn nu in het stadsdeelkantoor, wist iemand dat??) etc etc.
  Een prijsvraag is geen slecht idee…. misschien iets voor I love Noord??

  Marcia /
 2. inderdaad geen slecht idee,..kunnen we ergens een pot goud aanboren om hier iets mee te gaan doen?

  luc /
 3. Geweldig idee Marcia! Een Kerstmarkt, vuurkorven, zou dat niet iets zijn waar ook de marktkooplui voor te interesseren zijn? En straatkunstenaars?

  Vera /
 4. Op mij kun je rekenen, al heb ik mijn best toch al gedaan door in eerste instantie de boerenmarkt er op te zetten. Volgens mij een hele vooruitgang. Al blijft het plein er net zo lelijk en afschuwelijk bij liggen… Ik ben dus van de partij als er iets gebeurt, met lekkere koffie, ambachtelijke hamburgers of de echte pizza!

  Mick /

Reacties zijn gesloten.

ilovenoord