Het Geheim van de Duivekater in Museum de Noord

Het Geheim van de Duivekater in Museum de Noord

Eten, snoepen en feest: het hoort bij elkaar. Elke cultuur en traditie heeft eigen recepten en tradities en er zijn veel verschillende culturen in Amsterdam Noord. In Museum De Noord is daarover de expositie “Het Geim van de Duivekater” ingericht, waar bezoekers ook zelf hun favoriete gerecht aan kunnen toevoegen.

Daarnaast zijn er ’s avonds verschillende activiteiten en wordt de museumwinkel omgetoverd in een mini-kerstwarenhuis.

De expositie werd donderdag 11 november om 16.30 uur officieel geopend, met zure matten en een lampionnenwedstrijd!

Winteractiviteiten rondom Duivekater

 • donderdag 11 november 17.00 uur
  Sint Maarten: opening van de expositie met zure matten en lampionnenwedstrijd
  Iedereen die langskomt met een lampion en een lied wordt op de foto gezet en kan in aanmerking komen voor een prijs.
  Toegang Sint Maarten lampionnenwedstrijd: open deur voor iedereen met een lampion en een lied!
 • woensdag 17 november 20.00 uur
  Dubbellezing ‘Wie was Nicolaas van Myra en hoe hij Santa-Claus werd’ door Jona Lendering, historicus
  Historicus Jona Lendering zal ons uit de doeken doen wat er bekend is over de heilige Sint. Na de pauze gaat hij in op zijn meest recente historie: hoe de heiligman van gedaante veranderde en van een lange heilige, een rondborstig vadertje kerst werd.
  Toegang: € 5,- p.p.
 • Zaterdag 27 november 20.00 uur
  Verguldavondje: speculaas versieren op de oude manier
  Museum De Noord organiseert een traditioneel Verguldavondje. In Amsterdam was Sint Nicolaas de stadsheilige. Sinterklaas was tot de 17e eeuw vooral een straatfeest: er werden overal Nicolaasmarkten gehouden waar werd gegeten, gedronken en gedanst. Zeelieden maakten samen met hun liefje een kroegentocht. Het was een feest van de gewone man, zeker niet alleen een kinderfeest. De vrijers van speculaas en de suikeren harten laten zien dat Sint Nicolaas beschermheilige was van ongetrouwde meisjes én van prostituee
  Toegang: € 5,- p.p. Speculaas en verguldsel is ter plaatse verkrijgbaar.
 • een oude bezigheid, het speculaas vergulden, wordt weer opgepakt in het Museum de Noord, in het kader van het project “het geheim van de duivekater”.

 • donderdag 16 december 19.30 uur
  Ashurafeest: Noachverhaal en proeven van Ashurapudding
  Ashura (Asjoera) is de tiende dag van de eerste maand van het islamitisch jaar: 10 muharan. Nadat op 1 muharram in de moskee het kerkelijke jaar is begonnen, wordt op deze dag het nieuwe jaar echt gevierd. Omdat de islamitische wereld niet de zonnekalender aanhoudt, valt Ashura ieder jaar op een andere dag, dit jaar op 16 december. Overdag wordt gevast, pas na zonsondergang mag je eten. De maaltijd wordt bij sommige stromingen van de islam gezien als herdenking van de laatste keer dat Noach at aan boord van de Ark. Daar gaat alles in wat je toevallig nog in huis hebt, vooral gedroogde ingrediënten. Er is niet één recept. Witte bonen, rozijnen, gedroogde vijgen en abrikozen, amandelen: enige voorwaarde is dat het lekker wordt. En daarbij hoort natuurlijk het verhaal van Noach, dat Nancy Wiltink zal vertellen. Onderdeel van het feest is dat je de pudding uitdeelt aan vrienden en buren. Kom proeven, luisteren en help mee uitdelen.
  Toegang: € 10,- p.p. (kinderen en pashouders half geld)
 • zaterdag 18 december 18.30 uur
  Film ‘La Grande Bouffe’ en Franse maaltijd.
  Nadere informatie volgt. Toegang: € 15,- p.p
 • donderdag 23 december 18.30 uur
  Midwinterfeest
  Wie op een unieke manier Midwinter in Noord wil vieren: vlak voor kerstmis viert het Museum Midwinter, met een Midwinterverhaal met feesteten uit de crisistijd. Onderdeel van de tentoonstelling is feesteten uit 1919. Dichtbij het museum woont Jetty Noten, die heerlijk Surinaams voor ons gaat koken. Kleine hapjes, want ook nu is het crisistijd. Het verhaal speelt zich af in Vogeldorp, het zou hier en nu kunnen gebeuren. Of kan het helemaal niet? Het verhaal wordt verteld door Nancy Wiltink, in drie delen tussen de hapjes door. En als toetje schrijf je zelf op een bord jouw droomdiner, dat je kan achterlaten in de tentoonstelling – maar vandaag mag je het óók mee naar huis nemen.
  Toegang: € 10,- p.p. (kinderen en pashouders half geld)
 • donderdag 6 januari 19.30 uur
  Driekoningenverhaal en eten van driekoningenkoek
  Verteller is de Iraanse muzikant en verteller Sahand Sahebdivani. Hij vertelt de verhalen die hij van zijn vader hoorde (in het Nederlands), verhalen uit de magische wereld van het oude Perzische rijk. Het land, waar de wijzen uit het Oosten doorheen trokken of vandaan kwamen. Wat voor wijsheid zit er in verhalen? Bij het verhaal eten we driekoningenkoek en wie de boon heeft is de koning van de avond. Welk voorrecht dat geeft merkt de koning van de avond ter plekke.
  Toegang: € 10,- p.p. (kinderen en pashouders half geld)
 • zaterdag 29 januari 18.30 uur
  Film en maaltijd
  Nadere informatie volgt. Toegang: € 15,- p.p.
 • zaterdag 12 februari 16.00 uur
  Valentijnsverhaal
  Snoepharten eten, versieren en schrijven van hartewensen,
  Nadere informatie volgt.
  Toegang: € 10,- p.p. (kinderen en pashouders half geld)

Informatie en reserveren voor de activiteiten: hjcras@hetnet.nl of 06 3097 5602.

Reacties


ilovenoord