winters binnen – 17, 18 en 19 december in noord

// zie voor de 2011 editie van Winters Binnen  van 16-18 december onze tips!

winters binnen – 17, 18 en 19 december in noord

In het weekend voor Kerst zijn drie totaal verschillende buurten in het uitgestrekte Amsterdam-Noord letterlijk de huiskamer van winters binnen, een nieuw cultureel feest in Noord midden in de winter. Drie dagen theater, verhalen en muziek bij mensen thuis, in cafés en in buurthuizen. Het grootste en meest gevarieerde stadsdeel van Amsterdam, met circa 80.000 bewoners, viert zijn feestjes binnenskamers. Je bent welkom!

Wat valt er te beleven? In Tuindorp Oostzaan, in de straten rond het Zonneplein, worden verhalen verteld aan de keukentafel en loop je buiten een theatrale midwinterkerststal tegen het lijf (voorheen Midwinterfeest). Het Mosplein is een popup-theaterprogramma: in de cafés en buurthuizen op deze open plek, val je onvermoed van het ene toneelstuk in het andere. Nooit eerder werd je getrakteerd op toneel bij een broodje shoarma. In de Muziekstraat van de Vogelbuurt en daaromheen voert muziek de boventoon. Je kan luisteren naar sfeervolle huiskamerconcerten door muzikanten en buurtbewoners. In de winters binnen pendelbus, die tijdens het  winters binnen weekend op en neer rijdt langs alle locaties, kom je loslopende acteurs tegen en spelen de muzikanten uit de Muziekstraat de soundtrack van deze winterse road trip door Noord. Nergens zal het tijdens winters binnen ontbreken aan glühwein en warme chocomel.

De eerste editie van winters binnen is de start van een jaarlijks terugkerende samenwerking tussen (culturele) organisaties in Noord (o.a. Stichting NDSM, de Tolhuistuin en Stichting Broedstraten) om de krachten in Amsterdam-Noord te bundelen. Het is een Noords festival waar de buurten zichzelf en elkaar op een nieuwe manier leren kennen, waar cultuurliefhebbers Noord (ook in de winter) ontdekken en verhalenvertellers, muzikanten en theatermakers laten zien dat verhalen geïnspireerd op dagelijkse en onalledaagse perikelen, mooie en grappige dingen opleveren.

Alle programma’s zijn gratis toegankelijk!

Programma winters binnen ( klik hier voor het programma per dag )

Muziek // locatie:  Vogelbuurt

Het wordt muzieknootjes tellen boven de Vogelbuurt. De muzikanten van de Muziekstraat, die daar ook wonen,  bespelen op zaterdag onophoudelijk hun instrument. Samen met buurtbewoners verzorgen de muzikanten sfeervolle huiskamerconcerten bij mensen thuis.

Nooit eerder hoorde je een flamencoconcert bij je buurvrouw op de bank. Ook kom je die dag muziek tegen in de winters binnen pendelbus die langs alle locaties van het festival rijdt zodat bezoekers niets hoeven te missen. Zes koren zingen je toe (o.a. Kinderkoren muziekschool Noord, Het leukste koor aan ’t IJ, Volendams vocaal ensemble, Het Amsterdams smartlappenkoor) op zondag in buurtcentrum de Meeuw. Chocolademelk of glühwein zullen nergens ontbreken.

 • geen reserveringen
 • vol = vol
 • gratis entree, bijdrage mag
 • i.s.m. stichting Broedstraten

Theater // locatie: van der Pekbuurt

Een weekend lang pop up-theater waar je het niet verwacht. Het Mosplein zal niet snel in de top-drie belanden van de mooiste pleinen van Amsterdam maar voelt als een ouwe spijkerbroek. Op deze ongedwongen, Noordse plek maak je als je goed oplet van alles mee.

Winters binnen maakt gretig gebruik van deze omstandigheden en brengt theater in een buurt waar normaal gesproken geen theater is. Voorstellingen worden op maat en op locatie gemaakt in o.a. Afiyet, Mesir Döner, eetcafe Mosveld, Papaverstudio, Rhizomatic en café de Bult. Wat je ziet is veelal gebaseerd op verhalen uit de Van der Pek buurt. Je zit er met je neus bovenop. Voor ijverige bezoekers worden theaterroutes uitgezet waarbij  je vier voorstellingen achter elkaar op verschillende plekken kan bekijken. Met bijdragen van Theatregroup SPACE, Roma B., Rast, Zomergasten, Art-Jan de Vries en Ongehoord Noord.

 • geen reserveringen
 • vol = vol
 • gratis entree, bijdrage mag
 • i.s.m. de Tolhuistuin

Verhalen // locatie: Zonneplein

Huiskamervertellingen zijn al zes jaar lang een traditie in Noord. Niks zo gezellig als bij elkaar zitten rond de kachel luisterend naar spannende of hartverwarmende verhalen. Het geeft je energie in de donkere dagen van december.

De verhalenroutes rond het Zonneplein vinden plaats bij mensen thuis op 17 adressen rond het Zonneplein. Je ontmoet elkaar in de gastvrijheid van een ander en het is een origineel, cultuuroverstijgend alternatief voor traditionele kersvieringen. In 2008 presenteerde de NDSM-werf voor het eerst in samenwerking met Tuin aan Zee  ‘Midwinterfeest in Amsterdam-Noord’. We gaan verder met deze succesformule bij winters binnen. Naast de verhalenroutes en een midwinterkerststal op het Zonneplein, worden er op woensdagmiddag 15 en 22 december ook verhalen verteld in de bibliotheken van Amsterdam- Noord.

> meer info op:  winters binnen en natuurlijk op ilovenoord!

Te koud om te fietsen? Neem de gratis pendelbus.

De winters binnen pendelbus rijdt op 17, 18 en 19 december op en neer langs alle drie locaties.

HALTES

 • Pont Buiksloterweg.
  De bus stopt op de busplaats naast café de Pont. Routekaarten en programmaboekjes zijn verkrijgbaar bij café de Pont.
 • Mosplein
  De bus stopt naast eetcafé Number One op het Mosplein.
  Routekaarten en programmaboekjes zijn verkrijgbaar bij Totaal Gemak Van der Pek (op het Mosplein).
 • Pont NDSM
 • Zonneplein


Extra halte op zaterdag:

 • Muziekstraat De bus stopt op de kruising tussen de Havikslaan en de Leeuwerikstraat (bij nummer 52)

Extra halte op zondag:

 • Buurtcentrum de Meeuw De bus stopt bij de Motorwal 300, voor buurtcentrum de Meeuw.

winters binnen 17-18-19 december in amsterdam noord

Reacties


ilovenoord