Gespot: witte reiger

“Kijk pap, daar vliegt ie weer. De witte reiger!” Al fietsend met mijn jongste dochter op de stang probeer ik mij toch zo snel mogelijk om te draaien, maar ik ben al te laat. Een witte schim verdwijnt in de mist boven de Schellingwouderbreek. Balen. De vogel die Soescha de afgelopen weken al een paar keer langs de waterkant heeft zien staan vissen, heeft in mijn hoofd inmiddels mythische proporties aangenomen. Zou het een albino zijn? Ik bel mijn broer – een vogelaar. Hij weet me te vertellen dat het hier gaat om een grote zilverreiger. Een bijzondere dwaalgast die zomaar de weg naar Nieuwendam heeft gevonden. De aantrekkingskracht van Noord neemt nog iedere dag toe.

Reacties


43 Comments on this post

 1. is die grote witte vogel die jeroen’s dochter heeft gezien niet gewoon een ooievaar ? ik zag er zo eentje pas geleden staan op het nieuwe ‘kraaiennest’ van de roestige boot op de botonde op de nieuwe purmerweg (wat een lange omschrijving) – zij/hij stond daar echt, heus waar op dat nest, alsof het de gewoonste zaak van de wereld was, overal lag sneeuw, en het verkeer raasde voorbij op de nieuwe leeuwarderweg – en plotseling sloeg ze haar vleugels uit, strekte haar oranje poten naar achteren en weg deinde in de lucht

  aartjanszen /
 2. Ooievaars zijn inderdaad ook regelmatig te zien in (landelijk) Noord, maar dit was onmiskenbaar een reiger. Jouw waarneming klinkt prachtig!

  Jeroen /
 3. wauw, als grote vogelliefhebber wil ik die ook zien,waar???

  Nelleke Pieterse /
 4. Bij de Schellingwouderbreek (zie kaart), maar nu al een tijd niet meer gezien

  Jeroen /
 5. Heb er gister vanuit de bus een gezien tussen Leusden en Woudenberg (in de buurt van Amersfoort). Eerder zag ik hem ook, maar twijfelde eraan of het wel een reiger was, maar nu weet ik het zeker.

  Nelly /
 6. Heb gisteravond bij het uitlaten van de hond (5 augustus 2011 rond 18.30 uur)10 (tien!) witte reigers gezien op een bollenveld waar eerder deze week drainage werkzaamheden plaats hebben gevonden. Het bollenveld ligt aan de westelijke kant van de Loosterweg-Zuid in Lisse. Toen ik terugliep vlogen 9 vogels in noord-oostelijke richting weg, de 10e vloog naar het westen. Heb niet kunnen zien of ze elkaar weer gevonden hebben!

  Hanneke Ravensbergen /
 7. De 10 zilverreigers, gespot op 5 augustus, blijken lepelaars te zijn!
  Jammer, maar ook erg mooi om te zien. Er zit een groep van soms wel 18 vogels (met jongen) op een onder water gezet bollenveld in Lisse.

  Hanneke Ravensbergen /
 8. Gisteren 27-9-2011 ook een prachtige wittereiger gezien tussen Hoog Soeren en Halte Assel,

  dus ik dacht even op zoeken, en zo kwam ik hier.
  vgt

  Aad /
 9. Vanmiddag, 19 oktober, loopt er sinds 16.00 uur een prachtige en grote witte reiger te vissen langs de waterkant van de plas van Francke.
  Dit is een meer ontstaan door een zandafgraving tussen Vriezenveen en Hardenberg in Twente.
  In de 3 jaar dat ik aan de plas woon, heb ik nog nooit eerder een witte reiger hier gezien.
  Erg leuk ! Vriendelijke groet.

  Hans Oudshoorn /
 10. Ook hier in Drenthe heb ik vanmorgen 2 zilver reigers gezien.
  Ik kende dit soort niet en ben dan ook gelijk gaan Google.

  wenda /
 11. wij hebben zondag (6 nov.)een witte reiger in een grote vijver in Roermond gezien. we keken onze ogen uit. prachtig was ze. jammer dat ze al zo snel weg vloog, zodat ik te laat was met mijn mobiele telefoon om een foto te maken. en hij maakte ook ’n ander geluid dan de blauwe reigers.

  Dela Jöris /
 12. In Almere Poort zag ik een witte reiger op 7 oktober. Van verbazing heb ik gelijk een foto gemaakt. Helaas was hij niet erg dichtbij, dus is hij maar klein op de foto te zien.

  Caro /
 13. Vandaag 13-11-11 een witte reiger gezien op een weiland langs de kielsterachterweg vlakbij Hoogezand. Waarneming zowel door mijn vrouw als door mij.

  grtz fokke

  Fokke Huizinga /
 14. Zondag 13 november 2011 een grote zilverreiger gezien, wat een prachtig beest!

  Miekemuis /
 15. Vergat in mijn vorige bericht te vertellen dat het in Enter (Overijssel) was.

  Miekemuis /
 16. Maandag 14 november liet ik mijn hond uit ,en zag een witte reiger aan de waterkant iedere keer als ik dichter bij kwam vloog hij weer een stukje verder ik wist niet wat ik zag,nog nooit gezien?
  het was in boorbergum.

  hilly /
 17. Vorige week in Heemskerk twee maal een witte reiger gezien.
  Dus ik week 46. Locatie, achter slot Assumburg Zuidermaatweg.

  Evert Bol /
 18. vanmorgen, 24-11-11, een witte reiger gezien in de velden bij Drogeham, langs het Pr. Margietkanaal bij het uitlaten van de honden. Zie wel meer een zeldzame vogel, bv. een ijsvogeltje o.i.d en vind het een leuke ervaring.

  Iente /
 19. ik heb er net een gezien in de hei in schijndel
  was te laat voor foto maar was er echt een

  jessica /
 20. al een aantal weken zijn er 8 witte reigers bij de Lettelberter plas (Groningen)

  hendrina /
 21. Vanochtend een witte reiger gezien in Heythuysen ! ( Limburg )

  miranda /
 22. Vanmorgen een grote zilverreiger gespot in Castricum. Kon ‘m nog net wegvliegend op de foto zetten, schuw beest.

  Eelco /
 23. @jessica, zag gisteren 21-12-2011 de witte reiger op een weiland langs de weg van st.michelsgestel en den bosch, dacht eerst ook dat het een albino achtige was. valt echt wel op z’n vogel

  tamitha /
 24. Vanmorgen 26-12-2011 zat aan de slootkant in Goor een grote witte reiger. Na een poosje vloog hij weer weg. We dachten eerst het is een ooievaar maar naar goed te hebben gekeken leek het op een albino reiger en naar wat speurwerk op het internet bleek het om de witte reiger te gaan.

  Maneschijn /
 25. Vanmorgen naast de n57 bij Stellendam een witte reiger gezien. Twas echt een reiger, geen ooiveaar.

  Hermineke /
 26. Ik weet zeker, dat er in deze omgeving een witte reiger is. Ik heb hem namelijk vanmorgen, vrijdag 6 januari 2012, omstreeks 08.45 uur, gespot bij de Ham in Uitgeest langs een smal slootje. En het was GEEN ooievaar.

  Frans Pals /
 27. Vandaag 8 januari in Os bij de vijver Hazeakker diverse foto’s gemaakt van een witte reiger. De reigerwas te benaderen tot op 20 meter, waarschijnlijk door de grote honger bleef hij mooi zitten voor de camara.

  Ad van Gerwen /
 28. Vanmiddag witte reiger gezie langs de n99 tussen Den Oever en Hypo

  s.p.ellen /
 29. Gisteren aan de Loodijk in Sappemeer ook een witte reiger gespot.
  Was in gezelschap van een “ordinaire” grijze reiger.
  Toen ik terugreed voor een foto vloog hij helaas te ver weg voor het bereik van het fototoestel van mijn mobiele telefoon.

  Marco Westerborg /
 30. tegen over ons huis in Drouwenermond zit ook een witte reiger aan de slootwal. We hebben hem net gezien (10:40). Ook wij dachten dat het een albino was!

  thijmen baars /
 31. Heb zojuist (donderdag 26 januari) een witte reiger gezien bij de Schipbeek (Handelspark de Weteringen) Deventer Oost.

  Joyce /
 32. Vanmiddag voor het eerst van mijn leven een witte reiger gezien in een weiland in de buurt van Borger (drenthe). Ben gaan googelen om te zien wat het was en kwam toen op deze site.

  lidy-an /
 33. Vandaag in Sittard op de Kollenberg een witte reiger gezien temidden van een groep “normale” grijze reigers.
  Heel erg mooi om te zien.

  Marij /
 34. 2 wiite reigers gezien langs de beek aan de rand van het leudal in heythuysen

  mia /
 35. 5-2-2012
  vandaag achter Nunspeet/Hulshorst 3 witte reigers gezien.
  zij zaten in een sloot die ondanks de strenge vorst niet
  bevroren was. We hebben ze nog niet eerdeer gezien.

  Plony /
 36. 9-02-2012

  Ik heb gisteren een Witte Reiger gespot in Suameer (Friesland)
  Om ongeveer 17.45 in een weiland zag ik het prachtige beest opvliegen.
  Nog nooit heb ik een witte reiger gespot. En ik weer zeker dat het geen ooievaar was.

  Thea /
 37. Vanmiddag langs het kanaal tussen Someren en Asten een witte reiger gezien. Mooie foto van gemaakt!

  Manon /
 38. Tussen Woudenberg en Leusden een grote witte vogel met oranje snavel gezien, geen ooievaar (zeker weten) op 13 feb. 2012. Het is de grote zilverreiger, nog nooit eerder gezien.

  Moos /
 39. Vanmorgen toen ik lekker aan het hardlopen was in de polder tussen Spijkenisse en Hekelingen zag ik plotseling een vogel die ik nog nooit eerder in de buurt heb gezien, namelijk een witte reiger!! 14-02-2012

  martin mötter /
 40. Ik zag er één vanmiddag.14-02-2012
  Bij de rivier de Slinge en de afvoer van de gracht in Groenlo(achterhoek)

  Mooie vogel.

  Iemand Anders /
 41. Een half uur geleden (16-2-2012,plm. 16:30 uur)een grote zilverreiger (witte reiger) zien landen in een weiland langs de Kousweg in Zevenhoven (Z-H). Een mooi gezicht. Dit is de tweede die ik in deze omgeving zie in een jaar tijd. Afgelopen voorjaar zag ik er een langs de Ir. Enschedeweg ter hoogte van het Oortjespad.

  Wim Biemans /
 42. De laatste weken heb ik meerdere keren een grote witte reiger gezien in omgeving van De Zwet/tussen Delft en Rotterdam, in de weilanden langs de snelweg A13 (omdat we vaak op de parallel rijbaan rijden is hij goed te onderscheiden van de vele ooievaars die daar ook zitten). Een schitterend dier!

  Hankie vd Ent /
 43. In rossum (gld) vorige week zaterdag een witte reiger gespot aan de sloot kant. Was helemaal verrast!

  jenneke /

Reacties zijn gesloten.

ilovenoord