Pieter Lemmens maakt in Nieuw Dakota misschien wel het ultieme meesterwerk

Pieter Lemmens maakt in Nieuw Dakota misschien wel het ultieme meesterwerk

Nieuw Dakota presenteert de Meesterwerken van Pieter Lemmens:
QUALITY, POLITICS & SOCIETY
23 januari – 6 maart 2011

Drie jaar nadat Pieter Lemmens zijn imaginaire solo-expositie in het Stedelijk Museum Amsterdam aankondigde door middel van een grote posteractie, presenteert Nieuw Dakota voor het eerst een overzicht van de ironisch maatschappijkritische werken van deze ongrijpbare kunstenaar.

De indrukwekkende doeken van Lemmens bestaan grotendeels uit geschreven tekst.
Met zijn teksten, onder andere over het fictieve bedrijf QP&S (Quality in Politics & Society), reflecteert de kunstenaar op de plaats die ideologie, geloof, politiek, kunst en economie in de samenleving innemen. Naast deze inhoudelijke lading bezit het werk sterke formele kwaliteiten: het handschrift, de vlekken en vormen die haar doorkruizen en de materialiteit van het doek, de verf en epoxy, geven Lemmens’ verwarrende werk een onverwachte maar overdonderende esthetische kwaliteit.

Pieter Lemmens - Masterpiece 2010 - 190 x 175 cm gemengde technieken

Gedurende de tentoonstelling zal Lemmens door middel van een vloertekening zijn Masterpieces met elkaar verbinden. Hierdoor ontstaat een speciaal voor de ruimte van Nieuw Dakota gemaakt totaalkunstwerk, en misschien wel het ultieme meesterwerk.

Pieter Lemmens - The Outline Floor Auction 4/29

Lemmens zal geregeld tijdens openingstijden van Nieuw Dakota aan zijn vloertekening werken. Wanneer aanwezig ontvangt de kunstenaar de bezoeker, en zal deze actief bij zijn werk betrekken. Zo beïnvloed de toeschouwer op de meest directe wijze de inhoud en vorm van het werk.

Op 6 maart, aan het einde van de tentoonstelling, wordt de vloer in stukken verdeeld en geveild. De bezoeker krijgt zo de kans om in het bezit te komen van een fragment van een echt meesterwerk.

De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door liefhebbers en verzamelaars van het werk van  Lemmens. Zij doen dit  door middel van de aankoop van ‘aandelen’ in QP&S.  Dit ‘aandelenpakket’, bestaat uit een door Lemmens vervaardigd uniek certificaat, een klein schilderij en een recht op een deel van de vloertekening. Het pakket is verkrijgbaar via Nieuw Dakota.

.. in 2007 kondigde Pieter zijn fake-tentoonstelling aan in SMCS

Reacties


ilovenoord