Quality, Politics & Society

Ilovenoord had hier al aandacht besteed aan de tentoonstelling QP & S van Pieter Lemmens in Nieuw Dakota, maar deze eigenwijze reporter wilde het werk ook met eigen ogen zien. Lemmens verwerkt tekst in zijn schilderijen en ik wilde weten hoe hij dat doet.  Ik hoopte hem ook in actie te zien bij het maken van zijn ultieme meesterwerk. Tijdens de tentoonstellingsperiode maakt hij een grote vloertekening op panelen, die later in stukken gezaagd worden en verkocht als onderdeel van een ‘aandelenpakket’. Tijdens de opening werkte hij helaas niet door aan de vloertekening. ‘Dat zou teveel poppenkast zijn,’ zei de kunstenaar zelf. In de komende weken, tot 6 maart, is de totstandkoming van de vloertekening wel te zien.

Verder meldde hij dat de teksten op zijn schilderijen ‘ literair niet interessant’ zijn. Dat is nog maar de vraag. Het liefste zou ik de doeken, bewerkt met pen, stift, marker en epoxyhars, van a tot z hebben gelezen, maar daarvoor was het teveel.  Ik pikte er hier en daar wat woorden en zinnen uit, bijvoorbeeld ‘being an investor’ en ‘being a businessman’. De doeken dragen allemaal als hoofdtitel ‘The Perfect Masterpiece’, wat niet anders dan ironisch bedoeld kan zijn. Volgens de beschrijving gaan de teksten over het fictieve bedrijf QP&S en stellen ze onder andere kritische vragen bij de plaats van kunst en economie in de maatschappij.

Gelaagd, met de glans van epoxy

Het lijkt me dat Lemmens vorm probeert te geven aan vragen die veel kunstenaars zichzelf stellen en wat mij betreft ook moeten stellen: wat is de rol van de kunstenaar in de samenleving? In hoeverre kun je jezelf als kunstenaar serieus nemen en in hoeverre neemt de samenleving jou serieus? Hoe verhoudt kunst maken zich met geld verdienen? Zeker nu zijn dat interessante vragen. Zijn antwoord is ironie, zijn standpunt lijkt ongrijpbaar. Ik vraag me af of er zich een duidelijker standpunt zou aftekenen als ik alles zou lezen. De kans lijkt me groot dat het ongrijpbaar blijft.

Pieter Lemmens: ongrijpbaar ...

Reacties


ilovenoord