Boeken vol dromen

In een van mijn lievelingsverhalen beschrijft Tommy Wieringa hoe een man in een weiland een leeggelopen ballon vindt. Aan de ballon zit een kaartje van een kleuter, die heeft meegedaan aan een ballonnenwedstrijd. De man besluit het kind een brief te schrijven, vol welgemeende adviezen. “Plant een boom, dat is voldoende. Hang daarin al je goede herinneringen als lampjes voor wanneer je bang bent in het donker. […] Vrees niet, kleuter, en twijfel niet te veel, ook al zeggen de filosofen dat je daar wijs van wordt.”

Natuurlijk kocht ik de bijbehorende verhalenbundel (‘Ga niet naar zee’) bij Van der Plas op het Buikslotermeerplein. Als tienjarig jochie schafte ik er van mijn zakgeld al de drie delen aan van ‘In de ban van de ring’ en eigenlijk is er sindsdien niets veranderd. Bijzonder aardige mensen wijzen je de weg naar bijzondere boeken vol dromen en verhalen. Als je een cadeautje nodig hebt voor je oma of je neefje weten ze altijd precies wat je nodig hebt. Van der Plas is de enige winkel in Amsterdam-Noord waar de zon schijnt als het regent. Zelfs Tommy kun je er op een druilerige donderdag zomaar tegenkomen.

Plantage boekhandel Van der Plas, Buikslotermeerplein 70

Reacties


ilovenoord