De tuin in!

Buitenzorg belooft prachtig te zijn in de zomer. Met haar smalle paden en overhangende bomen, beeld ik me een weelderig plaatje in. Op een koude doordeweekse dag in januari ziet de volkstuin er echter iets minder aantrekkelijk uit.  Overal dorre planten en bladeren. Toch is het een prachtig stuk dorpstuinen langs het Vliegenbos. De vorst hangt nog in de lucht, maar vandaag breekt de zon door. Het is niet moeilijk voor te stellen dat het hier zomers vol zit met mensen die van hun tuintje aan het genieten zijn. Zelfs nu het park gesloten is voor de winter is het heerlijk wandelen daar.

Het park is ’s winters gesloten en alleen mensen met een sleutel kunnen naar binnen, toch kan ik vandaag een kijkje nemen. Luc van de site ilovenoord.nl neemt me vandaag mee naar zijn favoriete plek in Amsterdam Noord, het Ketjen plantsoen.

Geschiedenis

Buitenzorg was de allereerste volkstuin in Amsterdam en werd in 1919 geopend door koningin Wilhelmina. De volkstuin werd gebouwd voor inwoners van Vogeldorp en Disteldorp, zodat zij hun eigen eten konden verbouwen. De huizen waren krap en hadden geen eigen badkamer, ze voldeden niet eens volledig aan de Woningwet. Dat maakte niet uit, het werden noodwoningen. De volkstuin was een welkome aanvulling op de buurt. Op de onderstaande, oude kaart is te zien waar Buitenzorg ligt. Recht onder het Vliegenbos, het zacht gele gedeelte. Op deze kaart is Buitenzorg (nog) niet aangegeven.


Kaart omgeving buitenzorg 1948

Wilhelmina

De wijlen koningin heeft haar eigen huisje gekregen in de volkstuin, heel toepasselijk het ‘Wilhelminahuisje’ genoemd. Het verhaal gaat namelijk dat Wilhelmina een aantal keer in dat huisje heeft verbleven, vertelt Bonny Alberts me. Bonny werkt bij het Historisch Centrum Amsterdam Noord.  Ze vertelt me dat dit ten tijde was van de opening van de Bethlehem kerk op het Zwanenplein. De toenmalige koningin opende de kerk en moet na afloop naar Buitenzorg zijn gegaan. In 1924/1925 is ze verschillende malen op het terrein gezien. Het huisje staat er nog steeds, inmiddels flink opgeknapt.

Opening met Wilhelmina

Het Wilhelmina huisje

Ketjen Fabriek

Achter deze volkstuin ligt een grote fabriek, de Akzonobel fabriek hoort echt bij Buitenzorg. De volkstuinders weten niet beter dan dat er een ‘wolkenfabriek’, achter de tuinen ligt. De fabriek is gebouwd door Ketjen, een bedrijf wat zwavelzuur maakte. In die tijd kon de fabriek dan ook wel eens overlast veroorzaken, bij verkeerde wind sloeg de zwavelzuur rook neer op het wasgoed wat in de buurt hing te drogen.

De volkstuin in 1987 met de Ketjen fabriek op de achtergrond

Wandeling

Luister naar mijn wandeling met Luc door Buitenzorg. Luc vertelt over de geschiedenis, het gebruik van het park en over zijn favoriete plek. Met de vogels en knisperende bladeren op de achtergrond waan je jezelf in deze prachtige tuin. ..

[wpaudio url=”http://www.ilovenoord.nl/wp-content/uploads/2011/02/Audacity-Buitenzorg.mp3″ text=”Buitenzorg” dl=”0″ autoplay=”0″]

Dit is een artikel van Iris Veenendaal – via nieuwsenmedia.nl/kleuren – gastredacteur ilovenoord –  10 weken lang berichtte zo’n 50 jonge journalisten (studenten 3e jaar HvA Media) uit alle stadsdelen over de ‘kleuren van de stad’

foto’s ©Historisch Centrum Amsterdam Noord

Reacties


1 Comments on this post

  1. Interessante informatie! Leuk om jullie te horen wandelen. Ik ga binnenkort natuurlessen geven in het Vliegenbos, wie weet komen we bananen plukken in Buitenzorg. O nee, er komen geen bananen aan de boom.
    Dan maken we maar wolkenschilderijen!

    Groetje van Wilma

    Wilma van den Akker /

Reacties zijn gesloten.

ilovenoord