Een sprookjesplein en een raadsel

Vannacht eindigde ik mijn verhaal bij een slapende boze wolf op het Zonneplein. Met de belofte er vandaag meer over te vertellen. De slapende wolf ligt in een etalage, naast de beddenwinkel. In meer etalages op het plein zijn sprookjesfiguren verschenen.

Hier wandelt Roodkapje nietsvermoedend door het bos. Deze prachtige decors in de etalages zijn te danken aan het feit dat het Zonneplein nu theaterstraat is, één van de broedstraten in Amsterdam Noord. Kwartiermaker Marga Kroodsma haalt theatermakers naar het plein om het aantrekkelijker te maken. De etalages zijn het begin, er gaat nog veel meer gebeuren.

Maar wie beschildert toch die lantaarns zo mooi langs het Parlevinkerpad? Inmiddels zijn het er al 20! De neus van ilovenoord bloedt…

Zonneplein

Reacties


7 Comments on this post

 1. wat een geweldige initiatieven zeg!
  Heb altijd al gedacht, omdat het winkelen zo klein wordt op het Zonneplein, dat het de artistieke kant op moet.
  Ik kom zeker bij e.e.a. kijken, maar nu ben ik 2 weken op vakantie.
  Succes met alles!
  lia kwint van de bed & breakfast op de Kometensingel t/o de Oostzanerdijk.

  lia kwint /
 2. Ha Lia! Dank voor je reactie. Het borrelt van de goede en creatieve ideeën in Tuindorp Oostzaan. Iedereen wordt er blij van. En wie er niet blij van wordt, heeft even tijd nodig… Fijne vakantie, Wilma

  wilma /
 3. Haha, die sprookjesfiguren zijn er alleen maar omdat de betreffende winkelruimtes leeg staan.
  En omdat de ruimtes te duur zijn om te huren, wil er ook niemand zitten.
  Nee, het zonneplein is niet meer wat het geweest is. En het loopt hard achteruit.
  Ik woon er nu 11 jaar, dus ik kan het weten.
  Drie winkelpanden leeg, voor hoelang. Groenteman die ook niet echt lekker loopt. En zo zijn er nog wel een paar op te noemen.

  Edwin /
 4. Hallo Edwin,

  dank voor je reactie. Het is niet meer wat het geweest is, maar er zijn allerlei mensen actief om er opnieuw iets leuks van te maken. Kom eens verhalen vertellen of luisteren bij ‘Het Hart op de Tong’, zie bijvoorbeeld: http://wilmavandenakker-gedichtenenmeer.blogspot.com/2011/04/hart-op-de-tong-vrouwen-in-de.html

  Groet van Wilma

  wilma /
 5. Hoi Wilma,
  Ik ben zelf schrijfster en werk en woon rond het Zonneplein. Ik spreek veel “ouderen” i.v.m. mijn werk, die van oorsprong uit Tuindorp/Oostzaan komen. De meesten onder hen bezoeken het plein dagelijks vol gruwel en hebben er geen goed woord meer voor over. Het continue veranderen, kost een hoop geld elke keer. Vorig jaar waren het de zonnebloemen, nu weer wat anders, want ze zijn goed aan het breken. Maar verbeteren zal het nooit, zoals Edwin al aangaf. De “klad” zit erin en komt er daardoor echt niet meer uit, helaas. Wat dacht je van de hangjongeren en de lege winkelpanden? Roodkapje of een kunst-handel gaat dit echt niet veranderen, hoor. Mensen zitten te springen om een leuke supermarkt op het plein en winkels die hen net als vroeger bij elkaar bracht. Groetjes van Peggy en een leuk blog, trouwens 😉

  Peggy /
 6. Hoi Wilma
  Ik zou het best willen geloven, maar momenteel zijn ze het zonneplein alweer aan het veranderen. En voor hoelang?
  Nee, Wilma… het Zonneplein loopt alleen maar achter uit.
  De huren van de winkels zijn te duur, de mensen uit Tuindorp gaan liever naar AH, dan naar de winkels op het plein. Want dat is goedkoper.
  Het pand, waar voorheen de drankenhandel zat, is ook al geen echte buurtwinkeltje meer geworden. De ijzerwinkel, die na andere eigenaar het pand sloot, in afwachting op betere tijden. De schoonheidssalon die de huur ook niet meer op kon brengen, verliet ook het pand. En dat staat nu ook al maanden leeg. De snackbar die in een half jaar tijd al 2x is overvallen.
  De bloemenwinkel, die loopt ook al niet lekker.
  Het verbaasd mij nog, dat de kaasboer het zolang uit houd.
  En kijk maar naar de actieviteiten die op het zonneplein plaats vinden. Dat is ook niet meer wat het geweest is.
  Dus.. sorry Wilma, ik heb er weinig vertrouwen in.

  Edwin /
 7. Hoi Edwin en Peggy, ik weet er alles van. De klachten van de buurt en de winkeliers heb ik al vele malen mogen aanhoren. De hartewens van iedereen om tenminste een supermarkt en een pinautomaat te krijgen op het plein is keer op keer onvervulbaar gebleken. Commercieel niet interessant genoeg… Ik ben de laatste om de treurigheid te ontkennen. Maar wel de eerste om een steentje bij te dragen om er toch wat leuks van te maken, zoals een aantal partijen bezig zijn om meer leven naar het Zonnehuis en -plein te brengen. Er wordt zo makkelijk getreurd en geklaagd. Er wat van maken kost iets meer energie…

  wilma /

Reacties zijn gesloten.

ilovenoord