Is Amsterdam Noord schijnzwanger?

Beste bestuurders van Noord,

Als we de Echo mogen geloven wordt Noord bezield geleid. Door de eeuwig optimistische Post en natuurlijk het gedreven wethoudersteam. Geen fotootje met leuke kindertjes, bejaarde stelletjes of bijstandmoedertjes is ze teveel. Lintjes knippen en centrumpjes openen kunnen ze als geen ander. Vriendelijke mensjes die stadsdeelkantoorbewoners, dat wel. Maar of ze nou leidend of lijdend zijn? Laten we eens kijken naar de toestand waar Noord in verkeert:

Naast de Noord-Zuidlijn verkeren alle grote ruimtelijke ordeningsprojecten in zwaar weer of liggen stil: De renovatie van het Mosveld en het nieuwe winkelcentrum aldaar: stil. De uitbreiding en renovatie van het Buikslotermeerplein: stil. De renovatie van Winkelcentrum de Banne: stil. Het opknappen van het Waterlandplein is jaren te laat begonnen en duurt nog jaren. Ondertussen zijn projecten half begonnen en half voltooid, wat tot de nodige rotzooi in de wijken leidt terwijl groen allang is weggehaald.

Het woningbestand is verouderd en ontoereikend. Bij de renovatie van wijken als Nieuwendam moet bij herplaatsing van de bewoners worden teruggevallen op gebieden als Zaandam en zelfs zo ver weg als Assendelft. De structuren van veel wijken zijn niet geschikt voor de huidige manieren van leven waarbij extra sociale controle hard nodig is: met name in Nieuwendam en het Plan van Gool verpaupert de sfeer op straat in zeer hoog tempo.

Die verpaupering van Noord komt niet in de laatste plaats door de schoolgaande jeugd die werkelijk overal blikjes, patatbakjes en andere snoepverpakkingen weet te deponeren. Niet alleen gevolg van een gebrek aan opvoeding thuis. Ook de entree van Het Bredero College laat zien dat de directie er duidelijk geen reet om geeft dat haar muren onder de grafiti zitten en het struikgewas om de school tot aan het toploof vol met blikjes en andere troep zit. Van zulke achteloze viespeuken hoef je geen goed voorbeeld te verwachten. Dezelfde troep kun je aantreffen bij het Clusius, Damstede en de meeste andere scholen.

Maar niet alleen het zwerfvuil, ook de aanwezigheid van de jongeren zelf is om te janken. Werkelijk geen busrit met lijn 33 gaat voorbij zonder dat één of twee jongeren zonder te betalen binnen proberen te komen. Voor ouderen wordt niet meer opgestaan tenzij deze natuurlijk van je eigen afkomst is. De muziekfunctie van je mobiel zet je luid aan zodat de hele bus van rap mag leren houden. En als je corrigerend wordt aangesproken ga je natuurlijk dreigen en roep je dat je gediscrimineerd wordt. En alle armoede ten spijt kan ik de wethouder voor dit onderwerp rustig een chauffeur van lijn 33 citeren: “hun ouders sparen geld uit door naar de Lidl te gaan, en zelf geven ze met gemak 2.60 euro uit voor een enkeltje voor twee haltes”.

Als ik het dus mag samenvatten: Noord is veel beloofd en krijgt met de Echo veel mooie plaatjes voorgeschoteld. Feitelijk zitten we in toenemende mate in de troep, voor nog minstens 10 jaar. En fair is fair: aan die crisis kunnen Post en de zijne niets doen. Maar wellicht zou het ze sieren als ze wat zichtbaarder die dingen aanpakten waar ze wél wat aan kunnen doen: leg die zakkige directie van Het Brederode eens uit dat ze met de investering in 1 louzy pot verf en een bezem de straat kunnen verbeteren: het personeel is al gratis, nl. de leerlingen van Het Brederode zelf. Toen ik vroeger rottigheid uithaalde moest ik van de directie ook de straat schoonvegen na schooltijd, en reken maar dat dat hielp! Ik zal wel heel ouderwets klinken (geloof me, ik ben 36) maar wat als we nou gewoon weer eens gingen opvoeden?

Als we geen gerenoveerde wijken krijgen en nieuwe winkelcentra laten we dan in hemelsnaam hard werken aan het vormen van een jeugd die niet alleen goed is voor de wijk maar ook een toekomst heeft omdat ze weet wat hoort en niet hoort. Want zonder die twee, een goede hardware (huizen) en een goede software (mensen) is Noord slechts schijnzwanger.

Beste mijnheer Post, beste Coby, beste lieve andere wethouders en ambtenaren: de volgende foto op de Echo zie ik al helemaal voor me: het hele team samen met de directies van de scholen in Noord lekker aan de slag met potten verf en bezems. En als jullie daar wat propaganda foto’s bij nodig hebben ben ik echt de beroerdste niet hoor. Misschien kom ik zelfs wel langs voor een filmpje!

Hartelijke groet van Chris Hanselaar –Noorderling van geboorte.

Reacties


8 Comments on this post

 1. Hoi Chris,

  En als wij nou ’s met z’n tweeën een keer langs het Brederode gaan, ik zorg voor de verf en een paar prikstokken, samen filmen we elkaar. En geven op die manier aan hoe het wel hoort in noord.

  Klean…

  hartelijke groet,
  Peter.

  Peter Smith /
 2. Ha! Ik weet het, minder mopperen. Meer doen.

  Ik wil absoluut een schoonmaak actie organiseren. Maar bij het Bredero doen ze het zelf maar. Ik kijk nou al jaren naar die grafiti en die vieze struiken, en dat moeten ze echt zelf leren.

  Ik weet het, koppig heerschap, met liefde voor Noord!

  Alter Fritz /
 3. Count me in. Maar ben het met Alter Fritz eens dat het Bredero College eerst zelf verantwoordelijkheid moet nemen. Waarom niet een buurtje met veel ouderen? Wat bedrijven erbij, politieke partijen (die moeten toch ook campagne voeren?), verenigingen en als een tornado aan de slag. Iedere puisterige, nonchalante, langharige, stekelige, pingende puber die dan nog iets op straat laat slingeren, nemen we ter plekke het mobieltje af om in de dichtsbijzijnde afvalbak te deponeren. Vergeten ze nooit meer waar die staat en waarvoor ze bedoeld zijn.

  Manfred Harlaar /
 4. Ben ook nog maar 35 maar kan me in het meeste van het hierboven geschrevene heel goed vinden. Voel me overigens ook vaak een nogal ouderwetse verschijning als ik met vuilniszak op weg naar vuilnisbak her en der neergeflikkerde blikjes & chipsverpakkingen enz. loop op te rapen. Dat er bij die vuilnisbak steevast halve bankstellen en ander groter grof vuil staat, kan scholieren/jongeren dan weer niet echt worden aangewreven: dat is de onverschilligheid van de generatie die hen zou moeten opvoeden.

  Thomas Möhlmann /
 5. @thomas: “Dat er bij die vuilnisbak steevast halve bankstellen en ander groter grof vuil staat, kan scholieren/jongeren dan weer niet echt worden aangewreven: dat is de onverschilligheid van de generatie die hen zou moeten opvoeden.”

  Daarom heb ik mijn container geadopteerd! Op ’t moment dat er een bankstel staat kan je ’n speciaal nummer bellen (alleen voor adoptie-ouders) en dan wordt het de volgende dag geregeld.

  Groet,
  Peter.

  Peter Smith /
 6. @Peter: wauw, dat verschijnsel ken ik nog niet, zou ik ook graag doen, waar vind ik er meer over? Dank! Thomas

  Thomas Möhlmann /
 7. Dubbeldank!

  Thomas Möhlmann /

Reacties zijn gesloten.

ilovenoord