Mannenwinkels in Amsterdam-Noord- Het Bouwmarktenparadijs

Als ik vertel op zoek te zijn naar mannenwinkels, verwijzen de meeste mensen me naar de Gamma. Noord zit inderdaad goed in zijn bouwmarkten. Het epicentrum van de doe-het-zelf-zaken ligt bij de Klaprozenweg/Floraweg. Herrezen uit de as, na de brand van 2008, is daar in al zijn glorie opnieuw de Gamma te vinden. In een straal van vijftig meter (zoals de reiger vliegt), ook de Praxis en de Karwei. 

 

De Karwei (zucht)… wat een enorme kluspluswinkel is dat. Niet mijn smaak, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik er toch wekelijks te vinden ben. En dat doet mij afvragen: is de bouwmarkt van tegenwoordig wel een echte mannenwinkel??? In het weekend zie je er verdacht veel stellen. Vrouw vaak genoeg voorop, gewapend met een verfstalenkaart en de laatste VT-wonen. Man, daar achteraan, draagt plank en verfbus.

Een snelle blik op de website maakt duidelijk dat de Karwei heel goed weet wie zijn doelgroep is. De drijvende kracht achter het continue ‘verbeteren’ van het huis…. Juist… de VROUW.

de echte klusser is een VROUW...

Dus, hoe handig ook voor de bewoners van Amsterdam-Noord, de reguliere bouwmarkten zijn geen goed materiaal voor een stukje over Mannenwinkels.

Doch niet getreurd, ook voor de echte klusser, de vakman, de gedreven en echt handige MAN, heeft Noord een bouwmarkt: op de Distelweg 78 zit BouwCenter Floris. Misschien is Floris niet de mannelijkste der mannennamen, maar toch. Zowel binnen als buiten: overzichtelijke eenvoud. Hier geen bloemetjesbehang of schattige picknickbankjes voor de kinderen. Hier kom je voor gipsplaten en afvoerpijpen en dan laat je je vrouw thuis.

De echt handige man heet Floris...

Maar er is meer in Noord. Door een lezer van deze rubriek werd ik gewezen op Gunter & Meuser aan de van Johan van Hasseltweg. Dezelfde lezer noemt het een extreme-mannenspeelgoedwinkel. Het is in ieder geval een mannenwinkel, want ik ben er zelf nog nooit naar binnen geweest. En dat terwijl ik een echte freak ben wat betreft ijzerwaren. Hang- en sluitwerk, speciale boutjes, haakjes etc etc. Gunter en Meuser zijn er in gespecialiseerd…Een kijkje op de website maakt me helemaal blij. We hebben te doen met een prachtzaak. Met notabene een lange Amsterdamse geschiedenis. Zo zitten ze al meer dan honderd jaar op de Prinsengracht (die winkel ben ik trouwens wel vaak geweest… heerlijk).  Maar ook al sinds 1974 in Noord. De winkel op de van Hasseltweg staat er vanaf 1994. Zoals gezegd… ik ben zelf niet naar binnen geweest, maar foto’s op de website zeggen me genoeg: een echte mannenwinkel!

binnen bij G&M: geen vrouw te zien!

Johan van Hasseltweg 59

Reacties


1 Comments on this post

  1. echte “mannenwinkels” ook voor de vrouwelijke klusser zijn ook de twee zaken van Burger en zonen aan de Hagendoornweg en de Meeuwenlaan. Deze winkels zijn vooral heel goed in de professionele en praktische adviezen die je er kunt krijgen, de tijd die ze voor je nemen en als je nu het niet het goede schroefje of boutje kunt vinden. Bij hen vindt je vrijwel alles.

    susan delsing /

Reacties zijn gesloten.

ilovenoord