Sauna in het Floraparkbad

Na dat tipje van sluier die de aankomende lente ons vorige week liet zien vond ik de kou van deze week een hard gelach. Rillend en bibberend zat ik naast mijn gaskacheltje terwijl de grijze lucht me alsmaar meer gingen tegenstaan. Wat een somber uitzicht, wat een kou. Het was, kortom, de hoogste tijd voor een beetje verwarming.

Als relatief nieuwe inwoner van Amsterdam Noord en fervent baantjeszwemmer was ik al een tijdje benieuwd naar het Floraparkbad. Maar omdat het voorjaarsvakantie is kon ik daar deze week alleen heel vroeg terecht. Ik kon wel ‘gewoon’ naar de sauna, melde de telefoniste me toen ik informeerde naar de openingstijden. De sauna. Dat klonk me als muziek in de oren op deze koude dag. Een kwartier later stond ik met mijn badjas bij het zwembad.

Het Floraparkbad is een groot doolhof. De sauna bevindt zich achter een deur zonder klink, die door een badmeester voor me moest worden opengemaakt met een sleutel. Eenmaal binnen viel de deur weer in het slot. Het voelde een beetje opgesloten, maar aan de andere kant: gegarandeerd geen bezoek van zwembadkinderen.

Er zijn hooguit tien mensen in de sauna. Toch is het ‘druk’ volgens een van mijn medebezoekers. In dit soort ‘drukte’ gedij ik prima en ik plons in het bubbelbad. Het is wat het is, hier. In deze sauna geen eucalyptus grot, geen sneeuwcabine, geen aufguss, geen blauw verlichte baden met visjes die aan mijn voeten knabbelen. De sauna van het Floraparkbad is welhaast het antoniem van alle ‘welness’ die veel andere sauna’s aanbieden. De tegels zijn er oranje, de meubels van wit plastic en je kan er geen vers geperst sinaasappelsap krijgen.

Oranje tegels!

Het is er, kortom, heerlijk. Een verademing. Gewoon, lekker in het Turks Stoombad, afkoelen met de koude tuinslang en bijkomen in het bubbelbad. Na twee uur was ik  zo ontspannen dat ik door de grijze wolken de lente toch al voel aankomen. Aanrader!

Reacties


5 Comments on this post

 1. Wat goed dat je de het gevonden hebt. Ik kom wekelijks in dat zwembad en vraag me elke keer af waar ze die sauna toch verstopt hebben….

  marcia /
 2. Nou, het viel ook echt niet mee. Het was dat de badmeester zo attent en slagvaardig was me aan te spreken en naar de geheime deur te begeleiden, anders was ik ook onverrichter zake terug naar huis gegaan. Ik vond trouwens zelf de uitgang van het zwembad vooral echt moeilijk om te vinden!

  eva bosgraaf /
 3. Marcia, De deur naar de sauna zit bij het grote bad. Als je dus binnen komt aan je linkerkant. En dan dus echt helemaal links. (Aan de kant van ingang glijbaan daar zitten links toiletten dan nog meer naar links dus de ingang) Het zit echt weggestopt beetje in hoekje maar vroeger gebruikte ze deuren die recht tegenover de trappen boven zitten. Daar waren ook de zonnebanken maar die staan nu beneden.

  Cicilia /
 4. He wat leuk dat je ook dit (zoveelste…) geheim van noord hebt ontdekt! Ik kom er regelmatig op woensdagavond, vrouwenavond. Daar merk je dat het voor een groep vrouwen al jaren lang een ritueel is daar naar toe te gaan op die woensdagen. Voor een heel mooi gemengde groep vrouwen trouwens: Floradorpers, Somalische, Turkse, Aziatische vrouwen… die allemaal op hun eigen manier bezig met de zorg om hun mooie vrouwenlichaam. Ik vind het een bijzondere plek, juist omdat het zo gewoon…en een beetje verstopt is!… Vergeet niet je slippers mee te nemen, want anders word je streng aangekeken. Het ritueel kent wel zo zijn voorschriften 😉

  Ester /
 5. Ik kom ook altijd op vrouwenavond, maar word elke keer weggestuurd..

  Jorrit /

Reacties zijn gesloten.

ilovenoord