Volkstuin in Amsterdam-Noord?…nu tuinbonen zaaien!

Veel mensen houden van Amsterdam-Noord, omdat ze er een volkstuin hebben. Een groot gedeelte van die mensen woont overigens ook in Noord. En daar ben ik er één van.

Volkstuinieren is serious shit. Er bestaat een Landelijke Bond, maar ook een Amsterdamse Bond en die heeft weer een regionaal overlegorgaan voor Noord, met ook weer commissies…enzovoorts. Ja ja serieus gedoe. Alhoewel veel van deze actieve tuinders iets-te dikke-oude-mannen zijn, willen ook steeds meer ‘nieuwe tuinierders’ een lapje grond. Gezinnen met jonge kinderen, met een bakfiets.. dat type. Eigenlijk is een volkstuin hebben hartstikke hip.

Wat beide groepen gemeen hebben is serieuse  liefde voor de tuin. Tuinieren is namelijk een soort gekte. Vrijwillig beul je je af in de modder, geplaagd door ongedierte en in het strakke keurslijf van de seizoenen. De helft van het jaar lijk je net een normaal mens (ik tenminste), maar zodra de lente begint wil je het alleen nog maar hebben over plantjes en vogeltjes. Of erger…over het maken van compost.

Dus bij deze. Voor iedereen met een tuin: wacht niet langer. De tuinbonen kunnen in de grond!!!

Super tip: zaai je plantjes voor in wc-rollen. Dan kunnen ze straks zó de grond in....

(die iets-te-dikke-oude mannen hebben er de afgelopen jaren wel voor gezorgd dat niet alle volkstuinen van de kaart zijn verdwenen… respect!!)

Reacties


4 Comments on this post

 1. Ja, het is de tijd van het jaar om aan de tuin te beginnen! We hebben geen tuin voor de deur, maar hebben het project opgevat om een daktuin(tje) te beginnen. Volg het op het http://daktuintje.nl blog. 🙂

  Joop Laan /
 2. Ha Marcia, het zit in de lucht! Vanmiddag ben ik al in mijn voortuin aan het ‘rommelen’ geweest. Wat grasjes en Robertskruid uitgetrokken, wat dooie stengels afgebroken, aarde toegevoegd en een beetje geveegd. Gewoon, bij mijn huisje in Tuindorp Oostzaan. Hemels!

  Goeie tip van die wc-rollen. Dat ga ik ook doen. Tot nu toe gaf ik ze allemaal aan de poezen, om er mee te spelen. Veel tuinplezier, Wilma

  wilma /
 3. Ja, ja, mijn vriendin wilt dit jaar in onze achtertuin komen ploeteren. En met de late vakantie gan we dit jaar ook misschien oogsten en niet alleen zaaien. De tuinbonen gaan bij ons zeker in, zo ook dopertjes, allebei eten we gedopt en rauw. Ook 3 aubergine, een paar courgettes en als iemand tips heeft over waar koop je aardbeien van de lekkere soort dan hoor ik het graag.

  Ook een tip: plant mais in en laat he bonen of dopertjes eromheen groeien, het scheelt rasters of stokken plaatsen.

  Die van de WC roletjes vind ik ook erg handig, zou je gewoon een tutorial van hoe begin je te zaaien voor de minder technische mensen onder ons? Van de dikke-vrouwen-niet tuinierende, bijvoorbeeld:-0?

  Mammamsterdam /
 4. Werd vandaag door iemand gewezen op deze actie: http://www.tuinboonjemee.nl/info
  Op verschillende plekken in Amsterdam zijn tuinbonen gezaaid in geveltuintje e.d. Op de kaart zie ik slechts 2 locaties in Noord. Dat kan beter. Tuinbonen kunnen zeker nog tot half april de grond in, dus: Tuinboon mee!

  marcia /

Reacties zijn gesloten.

ilovenoord