Bier in de pauze

De tijd dat de ADM nog volop in bedrijf was, herinner ik me goed. Wij woonden in die tijd in de Lijsterstraat, vlak tegenover de poort. Het huis waar wij in woonden is later gesloopt, er is nou een poort op die plek onder de nieuwbouw door. In die tijd was het nog echt een straatje en was de poort van de ADM precies aan de overkant. ’s Ochtends en aan het einde van de werkdag was het op de Meeuwenlaan een drukte van belang.

Veel mannen kwamen op de fiets vanuit de stad, die gingen dan allemaal met het Buiksloterveer, de brug over bij het Kraaienplen en zó naar de ADM. Honderden mannen. Ik zal ongeveer negen jaar oud zijn geweest, toen mijn broer en ik ontdekten hoe we geld konden verdienen bij de ADM. Dat ging zo: de mannen kwamen in de pauze bij de poort staan, en dan haalden wij bier voor ze, bij de melkboer bij ons in de straat. Er ging een sirene als het pauze was, dus wij erheen. We kregen geld van hen mee, en van het wisselgeld mochten we wat houden. In die tijd kreeg kon je als kind nog gewoon bier kopen. Van dat kleingeld spaarden we dan, voor speelgoed of snoep.

We waren thuis met z’n elven, veel hadden we niet. We waren veel op straat, maar je had heilige grenzen, waar je niet overheen ging. Je wist precies tot welke straat je komen mocht. Ging je eroverheen, dan zwaaide er wat. Dus dat liet ik wel uit m’n hoofd. De buurt was mijn wereld, daar kwam ik nooit uit. Heel soms gingen we op een vrije dag met zijn allen wandelen, naar het Vliegenbos. Dat was al echt een uitje. Ik ben altijd in de buurt blijven wonen. Pas zes jaar geleden ben ik voor het eerst met de pont naar de stad gegaan.

poort van de ADM aan de Meeuwenlaan

Mijn buurt, mijn leven’ maakt onderdeel uit van de wijkaanpak Vogelbuurt/IJplein en wordt mogelijk gemaakt door Woningstichting Eigen Haard, Stichting Dela Fonds en Amsterdams Fonds voor de Kunst. Zie ook http://www.museumamsterdamnoord.nl

Reacties


2 Comments on this post

  1. Wie is deze ‘ik’ eigenlijk? En om precies te zijn: het is Lijsterweg, niet -straat.

    Wim /
  2. Wat leuk om dit te lezen. Wij woonde vroeger op de Meeuwenlaan tegenover de ADM.
    Ik moet nodig naar het museum in Noord om “ons” verleden op foto’s te bekijken.
    Tineke

    Tineke /

Reacties zijn gesloten.

ilovenoord