Buurtwinkels – Amsterdam Museum trekt Noord in

De buurtsuper, de bakker, de visboer en de toko op de hoek, bijna iedereen komt er wel eens. Vanaf 25 maart tot en met 21 augustus 2011 presenteert het Amsterdam Museum Buurtwinkels. Buurtwinkels vertelt de geschiedenis van de kleine middenstand in Amsterdam en belicht de hedendaagse rol en functie van deze ondernemers. Met Buurtwinkels treedt het Amsterdam Museum ook buiten de muren om Amsterdammers te laten ervaren hoe buurtwinkels bijdragen aan de veiligheid, leefbaarheid en de economie van de stad.

Buurtwinkels maken al jaar en dag deel uit van het dagelijks leven in de meeste buurten.
Het zijn plekken waar buurtgenoten meer doen dan hun boodschappen. Er wordt ook vaak het laatste grote en kleine nieuws uitgewisseld. En zeker vroeger was de buurtwinkel de plek waar lief en leed werden gedeeld. Tegenwoordig staat de buurtwinkel onder druk. In 1930 waren er 906 groenteboeren in Amsterdam, in 2010 nog maar 83. Winkels in zuivelproducten verminderden van 1151 naar 41. Veel buurtwinkels zijn verdwenen of van karakter veranderd. Maar er zijn ook nieuwe buurtwinkels bijgekomen: islamitische slagerijen, biologische groenteboeren en olijfoliewinkels.

Flexibele winkeliers als spiegel van veranderende stad

Door de geschiedenis van de buurtwinkel te belichten worden ook allerlei sociaal-economische ontwikkelingen duidelijk. Zij zijn als het ware de spiegel van de veranderende stad. Winkeliers zijn flexibel en moeten inspelen op veranderende leefpatronen van de buurtbewoners. Zo geven bijvoorbeeld veranderingen in aanbod en assortiment inzicht in de ontwikkeling van bewoners en hun eetgewoonten. Er is een wereld van verschil tussen de winkels aan de Meeuwenlaan in Noord en de Cornelis Schuyt in Amsterdam-Zuid.

Buurtwinkels

Buurtwinkels bestaat uit een tentoonstelling in het Amsterdam Museum en presentaties op twee locaties in de stad; in een winkelpand in de Van der Pekstraat 2 in Noord en in een Turks koffiehuis in de Javastraat 111 in Oost. Maar er is meer. Ook in het Theo Thijssen Museum en het Van Eesteren Museum zijn tentoonstellingen te zien over buurtwinkels. In etalages van buurtwinkels of voormalige buurtwinkels door de hele stad zullen foto’s te zien zijn van winkels van vroeger en winkeliers van nu. Op de website buurtwinkels.amsterdammuseum.nl zijn talloze verhalen, foto’s en objecten te vinden.

Tentoonstelling in Amsterdam Museum

Het Amsterdam Museum presenteert een tentoonstelling die ingaat op de ontwikkeling van de buurtwinkel vanaf eind 19e eeuw tot nu. Historisch beeldmateriaal, actuele filmpjes, uithangborden van vroeger en talloze voorwerpen geven een levendig beeld van buurtwinkels. De expositie is een ontmoeting met Amsterdamse winkeliers van vroeger en nu die laten zien wat er te koop is en was. En toont de geschiedenis van de steeds veranderende winkelstraten van Amsterdam. Maar niet alleen het assortiment is aan verandering onderhevig. Ook de ontwikkeling van straatventers tot supermarkt, de eerst korter en daarna weer langer wordende openingstijden, de groeiende beveilingsproblematiek, nieuwe betaalsystemen, winkelinrichting en de veranderde relatie met de gemeente komen onder meer aan bod.

Geschiedenis winkelen in de Javastraat en Van der Pekstraat

van der Pekstraat 2

Buurtlocatie in Amsterdam Noord // van der Pekstraat nummer 2

In de buurtlocaties van het Amsterdam Museum in Oost Noord zijn tentoonstellingen te zien over het heden en verleden van buurtwinkels in die omgeving. Centraal staan hun economische en sociale rol, het opkomen, verdwijnen en terugkomen van winkels, voedsel (Javastraat), verschillende culturen en ondernemerschap. Vanuit de locaties worden verhalen, foto’s en voorwerpen over winkels uit de buurt verzameld en worden buurtbewoners opgeroepen hun belevenissen aan deze verzameling toe te voegen. In beide locaties zijn computers waarop de website van buurtwinkels kan worden bekeken en bezoekers zelf hun verhalen kunnen toevoegen. In de Van der Pekstraat komt een plattegrond van Amsterdam-Noord te hangen waar bezoekers hun buurtwinkeltips op kunnen aangeven. Door buurtbewoners/bezoekers gebrachte foto’s worden direct verwerkt in de presentatie van de locatie, in Noord in de vorm van een soort installatie en in Oost in de vorm van een op de muur geprojecteerde diapresentatie.

Ook in van der Pekstraat 2

  • Jongeren zullen in het kader van hun maatschappelijke stage ouderen interviewen over buurtwinkels in de Van der Pekstraat
  • Ondernemersavonden waarbij de winkeliers ut de straat elkaar kunnen ontmoeten
  • Educatief programma voor basisscholen rondom de geschiedenis van de ondernemers in de Van der Pek straat.
  • Discussieavonden over buurtwinkels in de Van der Pekbuurt
  • Avondprogramma met ondernemersportretten
  • Lezingen

Op internet: buurtwinkels.amsterdammuseum.nl
Voor het complete programma kijk op www.amsterdammuseum.nl

ilovenoord levert ook een aantal verhalen voor het Buurtwinkel project!
lees onze verhalen over Buurtwinkels in Amsterdam Noord

Reacties


ilovenoord