Expositie 'Mijn buurt, mijn leven' Vogelbuurt/IJplein in foto’s en verhalen

Buurtbewoner Henk Janissen voerde samen met bewoners jarenlang actie in de Vogelbuurt, vooral in de jaren zeventig en tachtig. Het ging toen over sluiting van de werven, nieuwbouw van het IJplein en renovatie in de Vogelbuurt. Foto’s uit zijn plakboeken van toen én verhalen van de bewoners van nu zijn verzameld en samengevoegd in de expositie Mijn buurt, mijn leven.

Mijn buurt, mijn Leven
Vogelbuurt/IJplein in foto’s en verhalen
Museum de Noord, 17 maart t/m 1 mei

Een buurt bestaat uit mensen, straten en gebouwen.
Straten en gebouwen bepalen het gezicht van de buurt.
Mensen zijn het hart,
zij brengen de buurt tot leven.

De buurt

De Vogelbuurt is honderd jaar geleden gebouwd als moderne arbeidersbuurt aan het IJ. In 1980 sloot de scheepswerf die in de buurt lag en waar honderden gezinnen van leefden. Op de vrijgekomen plek kwam een nieuwe buurt: IJplein, Tegenwoordig wonen in Vogelbuurt/IJplein  mensen met verschillende culturele achtergronden samen. Iedereen die wel eens de pont bij het IJplein neemt, komt erdoor. Maar wie kent de buurt? Buurtbewoner Henk Janissen voerde in de jaren zeventig en tachtig samen met bewoners actie voor verbeteringen in de buurt. Tegen sluiting van de werven, maar ook voor de wereldvrede en tegen de atoombom; voor renovatie en sociale nieuwbouw aan het IJ. Het kwam allemaal vlak na elkaar, een heftige periode. Henk Janissen verzamelde foto’s van de acties en maakte ze soms zelf.

De expositie

Foto’s uit de plakboeken Henk Janissen én verhalen van de bewoners van nu zijn verzameld en samengevoegd in een expositie ‘Mijn buurt, mijn leven’. De verhalentafel, speciaal ontworpen met een kaart van de buurt als tafelkleed, is op verschillende plekken in de buurt langs geweest: in buurthuis de Meeuw, bij de bakker aan het Spreeuwenpark, in de weggeefwinkel en op andere ontmoetingsplekken. Zestig buurtbewoners deelden hun verhalen. Nancy Wiltink en Anne van Delft verzamelden de verhalen en schreven ze op voor de expositie. Samen met de foto’s vertellen ze het verhaal van de buurt.

ilovenoord een eigen verhaal

Mijn Buurt, Mijn Leven

Niet elk verhaal is  te vinden  in de expositie. Er waren er véél te veel verhalen om uit te kiezen. Daarom wordt de expositie uitgebreid naar ilovenoord.nl, vanaf nu tot 1 mei is op deze site elke week één verhaal uit de buurt te lezen, exclusief!

Er kunnen nog verhalen bij

Laat ‘Mijn buurt, mijn leven’ groeien. Elke buurtbewoner kan er zichzelf op de kaart zetten en een eigen verhaal toevoegen aan de verhalen die er al zijn.
Eén wand in de expositie is een prikbord en er staat speciaal een ouderwetse typmachine voor klaar.
Op 25 maart en 8 april 2011 om 19.30 uur in het museum de Noord zijn twee nieuwe bijeenkomsten rond de verhalentafel.,speciaal voor bewoners uit de buurt. Iedereen uit de Vogelbuurt, Vogeldorp of IJplein is welkom, of je er nou een maand woont, of je hele leven. Meer informatie over de bijeenkomsten of een verhaal inzenden kan bij nancy@wiltink.nl

Meer over de expositie

Op 17 maart 2011 is de officiële opening van de fototentoonstelling waar het beeldmateriaal en de verhalen te bekijken zijn.
De expositie is gratis, maar een vrijwillige bijdrage mag. Het museum kan dat goed gebruiken.  Museum de Noord is open op vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur en zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

Tijdens de expositie is een gratis wandelkaart af te halen bij Al Ponte, naast de IJpleinpont en in Museum de Noord. Deze ‘expeditie naar de expositie’ brengt je van de pont naar het museum, èn terug langs verborgen plekken in de buurt.

Mijn buurt, mijn leven’ maakt onderdeel uit van de wijkaanpak Vogelbuurt/IJplein en wordt mogelijk gemaakt door Woningstichting Eigen Haard, Stichting Dela Fonds en Amsterdams Fonds voor de Kunst. Zie ook http://www.museumamsterdamnoord.nl

Reacties


ilovenoord