Grote voorjaarsschoonmaak

// door Maureen Weijzig – ilovenoord – Peter Smith  – Echo Amsterdam Noord

Het verwelkomen van de Lente in Amsterdam-Noord

Vraag iemand een top drie van de grootste ergernissen samen te stellen en de kans is groot dat zwerfvuil erin staat. Veel plaatsen hebben te kampen met dit probleem en schoonmaakdiensten kunnen er soms nauwelijks tegenop vegen. Volgens Peter Smith en Luc Harings is dit helemaal niet nodig. Smith kwam dan ook met het idee om een grote voorjaarsschoonmaak in Noord te organiseren. ‘Dat gebeurt op zondag 20 maart en dat is tevens een symbolisch gebaar om een dag later schoon en wel het voorjaar te kunnen verwelkomen’, aldus Smith.

KLEAN en ilovenoord in actie!

Het idee kwam voor het eerst op tijdens de jaarlijkse opruimactie in het Vliegenbos in januari van dit jaar.
Peter: ‘Kinderen en volwassenen liepen in het bos met grijpertjes en een plastic zak rond om alle zwerfvuil op te ruimen. Het was echt ongelooflijk hoeveel vuil er verzameld werd die dag. Ik ben fotograaf en heb die ochtend ook een filmpje gemaakt. Die heb ik later naar ilovenoord gestuurd van Luc. En zo is het balletje eigenlijk gaan rollen.’  Luc: ‘We kwamen in contact met elkaar en de actie is verder gegroeid.’

// bekijk het filmpje van Peter Smith

Het is juist niet de bedoeling om zo veel mogelijk mensen naar één plek te krijgen en dan met zijn allen vuil te gaan ruimen. Peter: ‘De opzet is om op 20 maart iedereen bewust te laten worden van het zwerfvuil op straat. Als iedere Noord-Amsterdammer op die dag één blikje, tasje of ander soort rommeltje van de straat oppakt en dat in de prullenbak gooit, hebben we al wat bereikt. Het gaat niet om het ophalen van zoveel mogelijk vuil maar de bewustwording ervan.’

Volgens Smith is dat namelijk het grote manco vandaag de dag. ‘Het is misschien vervelend om te zeggen maar het zijn vooral de jongeren die achteloos dingen op straat gooien. En als je er wat van zegt kijken ze ja van: ja en? Waar bemoei je je mee? Maar ook volwassenen kunnen er wat van hoor. Als er op school tegen de kinderen gezegd wordt dat ze hun papiertjes en blikjes gewoon in hun tas moeten houden tot ze thuis zijn, zou dat al heel veel schelen. Je ziet gewoon op straat wanneer er een school in de buurt is want daar is het gewoon vuiler.’
Luc Harings knikt instemmend. ‘Ik zie het hier om me heen ook. Elke dag pak ik voor de deur wel wat van straat op en gooi het in de prullenbak. Een paar uur later is het weer net zo erg. Het is ook een kwestie van opvoeden vind ik. Ouders moeten hun kinderen wijzen op hun gedrag.’

iedere dag een stukje zwerfvuil opruimen dat is niet gek!

Naar de overheid wijzen is volgens Peter Smith te gemakkelijk. ‘Wat heeft het voor zin? Probeer het gedrag allereerst bij jezelf te veranderen voordat je naar anderen gaat wijzen. Allemaal één propje van de straat oppakken. Echt waar, het geeft je een hartstikke goed gevoel. Het is niet stom. En als iedereen dat doet, wordt Noord nog mooier dan het al is!’

stoffen tas 35 x 40 cm met groot ilovenoord hart

stoffen tas 35 x 40 cm met groot ilovenoord hart

Luc Harings wil er toch wel een wedstrijdelement aan toevoegen om het nog aantrekkelijker te maken. ‘Maak een foto van het meest bijzondere dat je vindt en mail die via onderstaand formulie en maak kans op een van de nieuwe ilovenoord tassen!

[contact-form 5 “foto uploader”]

Meer over KLEAN: Klagen Loont Echt Absoluut Niet en de #DLV

Klagen Loont Echt Absoluut Niet!

21 maart komt dit jaar de lente, heerlijk! Laten we haar verwelkomen! Hoe? Door op 20 maart, één dag voor dat de lente begint, één stuk zwerfvuil op te ruimen. Op die manier maak je met een klein gebaar kenbaar dat je de wereld niet als een prullenbak ziet.

En als elke Nederlander één stuk opruimt… zijn we in één dag 16,7 miljoen stuks zwerfafval armer. Ik denk dat je dat verschil wel zult zien en dan kunnen we met opgeruimd gevoel heerlijk van de Lente gaan genieten.

Laten we de wereld liefhebben, zij heeft ons ook lief!
Doe mee en/of verspreid dit bericht! (hashtag #DLV)

Of nodig je vrienden op facebook uit: http://on.fb.me/i5FxzX

Reacties


5 Comments on this post

 1. Eerlijk is eerlijk,er zijn niet zoveel schoonmaakdiensten meer mede dit probleem is Noord vieser geworden.Ik woon al 30 jaar op de heggerankweg,en en schoonmaakdiensten hoorden gewoon bij het straatbeeld,Vegers,reinigers en hoveniers en dus was het schoon maar door een verkeerd financieel beleid naar mijn opinie is de balans veel te ver doorgeschoten naar peperdure projecten Waar de ,,gewone,,Noorderling niet veel mee heeft deze Noorderling wil gewoon heel simpel een schone buurt.Ik laat mijn handjes wel wapperen maar het zou wel schelen als schoonmaakdiensten ook meer hun handjes laten wapperen en beloond werden met wapperende flappen.

  josien /
 2. Ik doe mee! En begin er zometeen alvast mee, stoor me vreselijk aan de troep en vul regelmatig een tasje.
  Zou fijn zijn wanneer iedereen zijn eigen straatje/portiekje schoon hield!Kom op mensen; Noord: te mooi of vuil te zijn!

  Ilja /
 3. Helemaal met je eens Josien. We kunnen als burgers niet de hele dag onze handjes laten wapperen. We hebben ook banen, en we betalen niet voor niets belasting.

  Het Stadsdeel stelt verkeerde prioriteiten.

  Chris /
 4. Enerzijds treft het stadsdeel blaam dat het andere prioriteiten lijkt te hebben dan waar de gemiddelde Noorderling om vraagt (en de politici en andere volksvertegenwoordigers zich maar afvragen waarom de afstand tussen het dagelijks leven en de politiek zo groot is…), maar anderzijds zijn er in Noord ook de nodige aso’s die hun afval maar domweg dumpen omdat zij er dan maar lekker van af zijn.

  En daarnaast komt een aanzienlijk deel van het zwerfafval ook af van huishoudens in omliggende gemeentes als Oostzaan en Landsmeer, waar ze moeten lappen voor de hoeveelheid afval die ze produceren. Wat betreft dit probleem zou je al stappen maken als je dat idiote pasjessysteem van de containers af haalt, want tenzij het een zoveelste manier van de politiek is om onze privacy te schenden, wat is er anders van dat pasjessysteem nu precies de meerwaarde?

  Realist /
 5. Ik probeer al sinds 1996 de omgeving van de trailerhelling Nieuwendam schoon te houden. Je ziet dat reinigingspersoneel wel gestuurd wordt door het stadsdeel, maar ze doen vervolgens niets. Een sigaretje roken en gezellig babbellen. Op het voormalig Gembo-terrein moest zo nodig een recreatief pad komen. Maar als het op onderhoud aan komt, dan moet je hemel en aarde bewegen en gebeurd er nog weinig tot niets. Dat komt ook omdat veel ondernemers op het terrein zoiets hebben van “na 17.00 uur voor mij de zondvloed”. En als het dan een teringzooi is, dan hoef ik er niet naar te kijken. ’s Avonds komen dan de hangjongeren, die hun Mac Donalds nuttigen met een biertje of een snuifje coke of om te relaxen met de broek naar beneden. En het vuil gaat dan zo het raam uit. Bij de trailerhelling komen m.n. recreanten van “heinde en verre”. Gezellig, ja behalve als ze al dan niet bezopen ’s avonds laat luidruchtig hun vuil dumpen. Want morgen weet ik toch niet meer dat het vuil achter gelaten heb, als ik in mijn nest in Hoorn of Hilversum lig. Handhaven, nee dat kan niet. Weet u wel wat het kost meneer, aldus de Stadsdeel. Pas als je SBS6 “Ik heb er schoon genoeg van” inschakeld, dan komt men in beweging. Het Stadsdeel heeft een grote bek over wat er allemaal kan en hoe geweldig A’dam Nrd wel niet is, maar verwaarloosd de openbare ruimte. Kijk maar hoe de wegen, straatmeubilair en de fietspaden er bij liggen. Kijk maar hoe er met het groen (waar Nrd zo trots op was) om gaat. Kijk maar naar hoe er om gegaan wordt met grof- en zwerfvuil om gaat. Ik heb in het verleden bij wethouder v.Schaïk hierover geklaagd. Er wordt een Burgeravond (Komt allen eens meepraten) over vuil georganiseerd en daadwerkelijk ook iets aan gedaan. Alleen er is een nieuwe wind in Nrd en met 1 pennestreek gaat alles weer van tafel. Vanwege het politieke belang. En ja, ze hebben gelijk over mentalitijd. Maar ik kan niet corrigeren, omdat ik geen wettelijke bevoegdheden heb. De milieupolitie wel. Alleen, die laat zich nooit zien. Op meldingen reageren ze nauwelijks. En al helemaal niet als het stadsdeel fraudeerd met vervuilde ondergrond (split met bouwafval) voor onder het asfalt van “de witte brug” tot het industriegebied Gembo (Noord 9). Als je de projectmanager Onno Man om opheldering vraagt, dan krijg je geen antwoord. Om nog maar te zwijgen over de oneigenlijke argumenten waarmee €1,200.000,– subsidie is los gekregen van de provincie.

  Ruud /

Reacties zijn gesloten.

ilovenoord