HATO: geschiedenis heeft eigen plek in TOZ

Rob Post en Corry Fellinga

Het werd hoog tijd: de talloze dozen met archiefmateriaal waren al heel wat keren versleept binnen Tuindorp Oostzaan. Stichting HATO (Historisch Archief Tuindorp Oostzaan) bestaat al sinds 1983, maar heeft sinds vandaag een eigen vast adres. Eigen dossierkasten, een eigen kantoortje voor het beheer van het archief en de website. Na een openingswoord van voorzitster Corry Fenninga onthulde stadsdeelvoorzitter Rob Post de plaquette in de Steenbokstraat.

Stichting HATO verzamelt en beheert een schat aan historische informatie over onder andere de scheepsbouw waaraan deze buurt zijn bestaansrecht ontleent, en over de overstroming in 1960, waarover vorig jaar nog een druk bezochte tentoonstelling werd gehouden in het Zonnehuis.

Beeldmateriaal uit de scheepsbouw

Bij de opening was ook Ruud van der Sluis aanwezig. Hij is verzamelaar van NDSM-memorabilia en bezig met het opzetten van een website en een museum over de NDSM-werf. Luisteren naar deze man, die alles weet van het scheepsbouwverleden, is een feest! Ik heb hem dan ook van harte uitgenodigd voor het verhalenprogramma Het Hart op de Tong, dat één op de twee zondagen wordt gehouden in de lunchroom van het Zonnehuis. Meer informatie hier. Zulke verhalen willen we horen!

Ruud van der Sluis

Stichting HATO

Reacties


ilovenoord