Met de Noordzuidlijn keert de tram terug in Noord

Op zondag 27 maart om 16 uur is er in de Buiksloterkerk in het kader van Podium Noord een geschiedenismiddag over Buiksloot. Hebt u thuis historische voorwerpen uit Buiksloot? Neem ze mee voor een “flashmob” tentoonstelling.

De 17e eeuwse Dorpsbijbel van Buiksloot.

Onlangs kreeg de stichting Buiksloterkerk de originele Bijbel die jarenlang bij de kerk hoorde in bezit. Deze is nu ondergebracht bij de afdeling bijzondere collecties van de UB. Zondag keert het kostbare boek voor even terug op zijn standaard in de kerk. Hoofdconservator van afdeling Bijzondere Collecties, van de Universiteitsbibliotheek Garrelt Verhoeven zal de geheimen van dit historische boekwerk ontsluiten.

Buiksloot Vervoersknooppunt

1898 stoomlok Buiksloot voor NZH station "Tolhuis" aan de Adelaarsweg

Met de Noordzuidlijn keert de tram terug in Noord. Buiksloot was in het verleden een belangrijk vervoersknooppunt. Vanaf 1660 verzorgden trekschuiten bijna tweehonderd jaar lang het reizigersvervoer tussen Amsterdam en Hoorn en Purmerend. Toen stoomkracht de paardenkracht verdrong bleef Buiksloot een belangrijke schakel. Het begin- en eindpunt van de Waterlandse stoomtram lag bij de Adelaarsweg naast de Willemssluis.  John Dehé vertelt aan de hand van beelden.

Reacties


ilovenoord