Wie wonen er in de Muziekstraat? – Marcos Baggiani en Adeline Salles

Sinds september is de Leeuwerikstraat muziekstraat. Maar welke muzikanten wonen er eigenlijk in die muziekstraat? En wat doen ze?

In deel 1 van deze serie:

Marcos Baggiani

Marcos luistert pas naar klassieke muziek sinds hij Adeline kent

Marcos Baggiani, drummer in onder meer Celano Baggiani Group, Royal Improvisers Orchestra en The Ambush Party, docent bij Muziekpakhuis, organiseert concerten in Zaal 100

Adeline Salles, fluitiste Concertgebouworkest en Radio Filharmonisch Orkest

Marcos: “Ik ben een Italiaan…” Adeline: “Ga weg, je bent een Argentijn! En je spreekt geen woord Italiaans.” Marcos: “Maar mijn vader is Italiaans en ik heb een Italiaans paspoort. Dat laatste maakte ’t wat makkelijker voor mij om in Europa te gaan studeren, iets wat ik graag wilde doen. Zodoende kwam ik in Amsterdam terecht.” Adeline: “Ik kom oorspronkelijk uit Toulouse, Frankrijk. Ik heb bij verschillende Europese orkesten gespeeld en toen ik in de Indische Buurt terechtkwam, woonde ik naast het appartement van het conservatorium waar Marcos woonde.”

Marcos: “Zij kwam een kopje suiker lenen bij mij, ik een scheutje olie lenen bij haar… Maar ik woonde daar nog steeds terwijl ik al drie jaar afgestudeerd was, dus ik moest snel weg. Uiteindelijk heeft iemand mij aanbevolen bij de organisatie van het Muziekstraatproject, en zodoende konden we dit appartement betrekken. We wonen hier nu sinds augustus en het bevalt prima.”

Adeline Salles

Adeline leert Nederlands om straks les te kunnen geven

Adeline: “Ik vind Noord erg leuk. Het is dicht bij het centrum, maar het voelt echt als een klein dorp. Het is zo’n smeltkroes van culturen, met Turkse en Marokkaanse mensen die allemaal door elkaar wonen.” Marcos: “Als de studio’s straks klaar zijn, wil ik daar drumles gaan geven. Daar ben ik beter in dan bijvoorbeeld een groep leiden. En ik wil vooral veel spelen, dat is wat ik deze buurt wil bieden. Ik probeer altijd plezier in het spelen te hebben en dat over te brengen aan de mensen die me zien spelen. Als iemand daardoor geraakt is, heb ik mijn doel bereikt. Je moet als muzikant laten zien dat het niet altijd om geld hoeft te draaien. Het is voor de maatschappij van belang om te laten zien dat je ook je leven kunt wijden aan iets dat niet om de winst gaat. Anders zijn we niets meer dan machines.”

Adeline: “Ik ben Nederlands aan het leren – hier om de hoek, op de Havikslaan – om straks les te kunnen geven aan mensen die daarin geïnteresseerd zijn. Bijvoorbeeld in een klein ensemble, een klein orkest, maar ook blokfluitles. Verder participeer ik in de projecten die de Muziekstraat organiseert, zoals de opening van een expositie in Museum De Noord. Ik ben de enige klassieke muzikant in het Muziekstraatproject en het lijkt me leuk om iedere maand een klassiek concert in Noord te organiseren.”

Marcos: “De mensen die hier in de buurt wonen, zijn misschien niet uit zichzelf geïnteresseerd in jazz of klassieke muziek. Maar ik denk dat de toegevoegde waarde van de Muziekstraat er al mee begint bij het feit dat er artiesten in de buurt wonen. In etnische zin was de bevolking hier misschien al heterogeen, maar het was juist homogeen in de zin dat er nauwelijks kunstenaars woonden. Muzikanten die hier komen wonen, kunnen mensen bijvoorbeeld een ander perspectief bieden, door bijvoorbeeld te laten zien dat muziek ook iets is waar je je serieus mee bezig kunt houden. Zo dragen we bij aan de diversiteit die zo belangrijk is voor Amsterdam.”

Adeline: “En als je een gratis concert geeft en mensen zo in staat stelt met een ander soort muziek in aanraking te komen en er is er maar één die ontdekt hoe mooi het eigenlijk is, dan ben ik al tevreden.”

Reacties


2 Comments on this post

 1. De mensen in de Muziekstraat zouden uit zichzelf niet geinteresseerd in muziek zijn, stelt de muzikant. Wellicht.

  Een mini-spoedonderzoekje langs het tuinhek levert echter het volgende op.

  ‘Er wordt gedacht dat u uit uzelf geen interesse zou hebben in muziek, wat vindt u daarvan?’

  Yasmina: (Marokaanse van oorsprong) Wie zegt dat? Geen interesse? Ik hou juist onwijs van muziek! Van rai tot jazz.
  Chantal (van om de hoek): mijn zoon zingt nu al prachtig aria’s. dat zie je niet aan hem, maar het is wel zo!
  Bob (geboren in Noord): He? Ik speel toch al echt jaren bas in een jazzcollectief.
  Hushyin (buurman verderop): speel ik soms niet goed genoeg gitaar? Omdat ik allochtoon ben ofzo, ha ha, wie zegt dit? Echt grappig.’

  (Namen zijn veranderd, behalve Bob. Bob wilde juist graag met zijn naam)

  Muzikanten: maak eens kennis met de bewoners van de gezelligste buurt in Noord. Muziek, de taal van allemaal!

  Floor in Noord /
 2. Al speel ik zelf geen enkel muziekinstrument en beperkt dat zich tot het slaan met pollepels,samen met mijn kleinzoondatop pannen en emmers toch wil dat niet zeggen dat ik hier niet van hou,in mijn CD collectie vind je nederlands,turks,marokaans,surinaams,arabische, soul en nog veel, meer dus geinteresseerd genoeg.
  Helaas vanaf september groots in de aandacht gebracht maar nu 6 maanden verder nog niets mogen vernemen met wat nu de opzet en plannen van deze musicus zijn kom eens lekker naar buiten ,organiseer eens iets in de speeltuin of andere plekken,laat eens merken wat jullie ons te bieden hebben.jullie zijn aan zeten dat mag ook wel eens na 6 maanden,hierna kan je er op terugkomen en zien hoe wij als buurtbewoners tegen de muziekstraat met hun muziekanten aankijken

  ina /

Reacties zijn gesloten.

ilovenoord