Arm, arm Zonneplein

Vorig jaar was het dankzij een actie van vrijwilligers nog een zee van zonnebloemen, zie hier. Nu is het Zonneplein een tijdelijke woestijn. Dankzij een wisseling van wethouders is er met een jaar uitstel aan de renovatie van het pein begonnen.

Bewoners van Tuindorp Oostzaan hadden in overleg met de ene wethouder plannen ingeleverd, na de wisseling van de wacht werd er alsnog een enquête gehouden naar de wensen van de buurtbewoners. Van het oorspronkelijke plan is niet veel meer over. Zo gaan die dingen blijkbaar.  Wel of niet bomen kappen, dat was de kwestie. De bomen blijven staan, op een enkel ziek exemplaar na. Maar de rhodondendrons voor het Zonnehuis moesten wijken voor fietsenrekken. Wie heeft dat nou toch bedacht?

Om het plein tijdens de renovatie een klein beetje op te fleuren, zijn er grote historische foto’s opgehangen. De gele ballonnen zijn overblijfsel van een feestje. Hier is te zien hoe Tuindorp in 1960 onder water stond.

En de ondernemers aan het plein dragen dit leed maar weer zuchtend. De zaken gaan door, maar met hindernissen. Hoe zal het er over een paar maanden uitzien?

Zonneplein

Reacties


13 Comments on this post

 1. Waarvoor zijn bestuurders er ook alweer? Oh ja! Om bouwbesluiten plat te leggen en te bezuinigen als ze hun geldinfuus uit Den Haag niet meer krijgen. Leuke baan…

  Chris /
 2. Vorig jaar juni hebben medewerkers van Ymere, locatie Amsterdam-Noord het plein opgeknapt samen met enkele buurtbewoners en ondernemers. De vrijwilligers waren medewerkers van Ymere.

  Roos Smilde /
 3. Goede aanvulling, Roos. Ik heb het er deze keer niet bij gezet, maar het staat wel in de gelinkte artikelen.

  Groet van Wilma

  wilma /
 4. Hoi Wilma

  Zo gaat het toch elke keer met het plein.
  Echt afgelopen zaterdag was het plein uit gestorven.
  Terwijl er anders altijd kinderen zaten om hun spulletjes te verkopen. Nu moesten ze nood gedwongen naar het NDSM terein of naar Buikslotermeerplein.
  Nee, Ymere doet hier totaal geen goeds aan.
  4 winkelpanden staan leeg, groenteman die ook al niet best loopt omdat zijn inkomsten de kosten niet meer kunnen dekken en zo zijn er nog een paar winkels. Ik denk dat het plein over een paar jaar helemaal geen buurt winkeltjes meer heeft.

  edwin /
 5. Hai Edwin, het is allemaal erg jammer. Laten we hopen dat de renovatie toch een gunstig effect heeft en dat er genoeg creatieve en ondernemende ideeën zijn om er wat van te maken. Ondanks alles gebeuren er toch ook mooie dingen in het Zonnehuis, een unieke plek waar we allemaal meer gebruik van zouden moeten maken. Zie bijvoorbeeld het Muziek Open Podium:

  http://www.ilovenoord.nl/index.php/2011/05/01/altijd-wat-anders-muziek-in-het-zonnehuis/

  wilma /
 6. Maar Wilma, wat hebben de gebeurtenissen in het zonnenhuis te maken met het karakterstiek van Tuindorp cq het Zonneplein.
  Het is allemaal wel leuk voor al die kunst en muziek, maar daar knapt het Zonneplein echt niet mee op, en ik denk dat de winkels hier ook geen baat bij hebben.
  Nee, Tuindorp gaat echt achteruit.
  Ook hier worden regelmatig vuilnisbelten in brand gestoken, hang jongeren voor de snackbars, snackbar in half jaar tijd 2x overvallen. Het is nu de taak dat Ymere en stadsdeelraad er is een keertje wat goeds aan doen.
  Zelfs de winkels worden nu uitgerust met DNA spray, omdat de buurt zo goed is.

  Edwin /
 7. Heb je zelf goede ideeën, Edwin? Want het blijft zo hangen in moedeloosheid en dat vind ik jammer.

  wilma /
 8. Ik weet het Wilma…

  Misschien is het een oplossing om er 1x of 2x per week een markt neer te zetten, zodat er meer mensen naar Tuindorp komen.
  En misschien moeten de huren van de winkelpanden omlaag, zodat de buurtwinkeltjes kunnen blijven bestaan.
  Of 1x per week wat buurt actieviteiten op het plein.
  En ook dat (kunst) zonnewijzer wat op het plein staat, vindt jij het mooi?
  Kijk op de oude foto’s hoe het ervroeger uit zag, zag er veel beter en leuker uit als de laatste 10jaar.
  Want eerdaags is de molenwijk helemaal op geknapt met meerdere supermarkten en dan gaan de mensen helemaal naar de molenwijk hun boodschappen halen, en dan haalt niemand meer op het zonneplein hun boodschappen.

  Edwin /
 9. Ik heb een tijdje deelgenomen aan de overleggen tussen de ondernemers. Alle wensen zijn meer dan eens voorbij gekomen. Lang niet alles blijkt haalbaar, helaas. Zelfs het plaatsen van een pinautomaat is een onvervulbare hartewens van iedereen om en op het plein. Aan alles zit een kosten-batenplaatje. Een markt is misschien wel te doen. En ik denk dat de creatieve impulsen (Theaterstraat Zonneplein) heel waardevol zijn, ook al wil nu nog niet iedereen dat zien. Op die manier trek je meer mensen naar het plein, die dan ook hun broodje etc. daar kopen. Het is wel zaak van een lange, lange adem. En bij de pakken neerzitten helpt in ieder geval niet!

  wilma /
 10. jammer die foto’s die ik zag van het zonneplein
  vroeger was er nog een bioscoop in het zonnehuis
  maar kom eens op mijn site kijken over de watersnood 1960
  zie je ook nog het museum van vroeger

  zie mijn site http://overstroming.hyves.nl/ en meld je er op aan

  gr.Cor

  cor swart /
 11. Jammer, want ik heb vele jaren op de Zonneweg gewoond en toen was het echt nog ‘ons dorp’. Ik hoop dat het goed komt met het Zonneplein en in het bijzonder met de ondernemers, want die ‘maken’ het plein. Dat van die markt lijkt me een prima idee! Groet, Irma de Lange Wendels

  Irma de Lange Wendels /
 12. Sinds de sluiting van de lunchroom van het Zonnehuis, zijn er een aantal actievelingen wakker geworden.
  Opnieuw worden gesprekken aangegaan met het stadsdeel, wooncorporatie.

  De markt op het Zonneplein moet haalbaar zijn!

  In de Theaterzaal van het Zonnehuis zijn er al nieuwe dingen gaande: Open Podium, toneelrepetities.

  Wie weet wat er nog allemaal WEL mogelijk is als creatievelingen werkelijk hun schouders eronder zetten?
  Zie ook: https://www.facebook.com/pages/Fijn-Zonneplein/194144194020979

  qui /
 13. Maar als mensen geen boodschappen willen doen op het plein en het fijner, makkelijker vinden om naar de Molenwijk te gaan, dan is het toch trekken aan een dood paard om winkels te houden daar of om er een markt te beginnen? (Ik woon op het Hogeland en kom zelf hoogstens 1 keer per week op het plein en ga dan misschien naar de sigarenwinkel, groentenboer of naar de bakker. Alleen eigenlijk voor een kleine boodschap of iets dat ik vergeten ben)De fietsenmaker is trouwens een fantastische fietsenmaker!)Misschien moet er gezocht worden naar iets heel anders? Wat zouden de de omwonenden willen als er geen winkels meer zouden zijn?

  Marjolein

  Marjolein van Vessem /

Reacties zijn gesloten.

ilovenoord