Volkstuin in Amsterdam Noord- April de zaaimaand

April. Het officiële tuinseizoen is begonnen. Echte tuinders zijn natuurlijk het hele jaar door in de tuin, maar vanaf 1 april mogen ook  gewone stervelingen weer op de volkstuinparken komen. En dat is wel zo leuk.

In Noord is zelfs een speciale wandelroute uitgezet over de volkstuincomplexen aan de rand van de stad. (www.volkstuinrouteboveny.nl). Het is er nu nog wat kaal, maar de sfeer is heerlijk optimistisch. Elk zonnestraalje wordt opgezogen. Niet alleen door de plantjes, maar ook door de mensen. Nog een beetje witjes en slapjes komen ze uit hun winterslaap en gaan aan de slag. April, de maand van het grote zaaien…

We werken toe naar de magische periode na-half-mei. Niet gehinderd door moderne termen als klimaatverandering en broeikaseffect, houden wij ons aan deze traditionele grens. Na-half-mei betekent namelijk geen vorst meer.  Dan kunnen alle plantjes naar buiten.

Dan moet je ze wel hebben, die plantjes. Dus wil je straks tomaatjes en courgetten eten, dan moet je ze in april voorzaaien. Ook is het de laatste maand voor de bonen die wel tegen de vorst kunnen: de tuinbonen (laatste kans!) doperwten, capucijners en peultjes kunnen nog tot half april de grond in. (lange bonen, spercies en snijbonen, kunnen niet tegen kou. Die zaai je ter plekke na-half-mei). April is de tijd om de vensterbank vol te zetten met bakjes en potjes met ontkiemend zaad.

Voor beginnende tuinders en andere geïnteresseerden:  5 tips over voorzaaien in de vensterbank.

tip 1: zaai niet te veel. zaadjes hebben de neiging daadwerkelijk uit te komen. 25 tomatenplanten heb je echt niet nodig. Mocht je toch eindigen met een enorme hoeveelheid, ruil ze dan op een stekjesmarkt in de buurt (17 april vanaf 10:30 bij de Buiksloterkerk bijvoorbeeld. Extra leuk dit jaar want de bibliotheek doet mee met een kraam vol groene boeken en gratis lidmaatschap voor kinderen).

tip 2: hoe diep zaaien? stelregel is zo diep als het zaadje zelf. over een doperwt gaat dus een halve centimeter aarde.

tip 3: zaadjes houden van vochtig en meestal ook van donker. een plastic dekseltje of folie helpt. wel weer weghalen als de zaadjes zijn uitgekomen, want plantjes houden vooral van LICHT

tip 4: kiemplantjes op de vensterbank worden vaak lang, sprieterig en schuin. dat komt omdat ze geen licht van alle kanten krijgen zoals buiten. wat helpt is de bakjes regelmatig omdraaien. wat ook helpt is de bakjes schuin zetten, dan groeien ze toch soort van recht omhoog

tip 5: plantjes aaien. serieus wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het helpt om kiemplantjes te aaien (echt waar!). dit doe je ter vervanging van de onbrekende wind. je krijgt sterkere plantjes met betere worteltjes. Zingen mag natuurlijk ook, maar ik zou niet weten wat je ermee bereikt (beter humeur?)

schuin zetten....

Reacties


3 Comments on this post

 1. Leuk stuk! Overigens, een heel aardige website die handig is voor (zaai)tips én het ruilen van zaden oftwel zaaigoed is http://www.denationaleproeftuin.nl.

  Dorado~ /
 2. Aanstekelijk stukje; ineens beginnen ook mijn groene vingers te jeuken om aan de slag te gaan. Bedankt voor die bonentip!

  Lois /
 3. Sperziebonen en snijbonen zaai ik op vochtig keuken-papier in een plastic bak. Als bij de bonen-plantjes 2 blaadjes te zien zijn en ze ca 5 cm groot zijn, dan haal ik ze los van het keukenpapier. Ik zet de plantjes in de grond, even gieten en de grond rondom de plantjes losmaken. Zo kun je van mei tot en met juli bij elk weertype bonen “zaaien”. Alle geplante bonenplantjes groeien uit tot grote planten. Ik zet tussen half april en 15 mei de bonenplantjes in de grond onder een plastic tunnel, daarna in de volle grond.
  Deze tips met foto’s en beschrijvingen staan ook op mijn weblog met nog meer tips over het kweken van groenten.

  Sjef /

Reacties zijn gesloten.

ilovenoord