Vroege vogels en wild wandelen in het Vliegenbos

Het Vliegenbos komt langzaam tot leven. Nou ja, langzaam. Het look lijkt wel uit de grond te spuiten en het speenkruid legt een knallend groengele ondergrond. Daarbij lijken de immense bomen in het bos nog kaal; zij wachten hun moment rustig af.

Juist die kaalheid maakt de vroege lente tot het leukste vogelseizoen. Eén warme dag en het grote paarprogramma slaat aan. Van de kleinste winterkoning tot de grootste sperwer, ze zijn allemaal druk druk druk. Territoriumpje vastleggen, vrouwtje fluiten… En het is allemaal prima te volgen, want geen blaadje om je achter te verschuilen.

wild wandelpad

Aan de achterkant van het bos hebben leerlingen van het Clusiuscollege een wildwandelpad aangelegd. Eigenlijk waren die paadjes er altijd al, maar nauwelijks begaanbaar door de modder. Nu liggen er verse boomsnippers en de bosjes zijn hier en daar wat uitgedund. Ik moet zeggen… het is echt heel mooi geworden, bijna sprookjesachtig. En er valt ook echt wat te ontdekken.

De Buizerd

Acht van de tien keer dat ik in het bos kom, zie ik De Buizerd. Aangekondigd door luid gekrijs van parkieten en vaak achtervolgd door dappere kraaien. Hij (of zij?) is altijd weer groter dan de vorige keer. Het lijkt wel een scene uit Starwars zoals dat beest  tussen de bomen doorvliegt. Indrukwekkend!

Wie zich wil voorbereiden op de zomer, wanneer de vogels zich weer zullen verbergen, kan nu met een expert vogels gaan luisteren in het Vliegenbos. Vogels zingen de hele dag wel een beetje, maar ‘sochtens en ‘savond doen ze extra hun best voor ons.

Voor de vroege vogel: 16 april om 6:30 (ja zo vroeg!). Of 23 april om 18:30. Verzamelen bij de school aan de Meeuwenlaan en neem een verrekijker mee. Meer info op www.ivn.nl/amsterdam of even bellen met Corrie Leefkens 020-6322470.

Reacties


1 Comments on this post

  1. Hai Marcia,

    Dank voor dit informatieve stukkie over het Vliegenbos. Met mijn 14 Ecokids blijf ik voorlopig nog in en om het scoutingterrein, maar tzt wil ik het Bos wel verder met ze verkennen!

    Tot gauw, Wilma

    wilma /

Reacties zijn gesloten.

ilovenoord