Wie wonen er in de Muziekstraat? – Felix Hildenbrand

Sinds september is de Leeuwerikstraat Muziekstraat. Maar welke muzikanten wonen er eigenlijk in die Muziekstraat? En wat doen ze?

In deel 2 van deze serie:

Felix Hildenbrand, speelt (akoestische) basgitaar en contrabas in onder andere earswideopen, Gosto Delicado en Maria de Fatima

“Ik speel vooral jazz en wereldmuziek, maar ook wat popdingetjes. Ik ben bijvoorbeeld vaste begeleider van Maria de Fatima, een fadozangeres uit Lissabon die al vijfentwintig jaar in Nederland woont. Met Gosto Delicado, een kwartet uit Toulouse, speel ik Braziliaanse muziek. Het meest rockachtige wat ik ooit gedaan heb, was met Rob Klerkx. Voor zijn plaat heb ik laatst gestreken contrabas gespeeld, superspannend.  Ik vind het fascinerend dat hij, hoewel hij van huis uit drummer is, een hele plaat zonder drums opneemt met toch catchy liedjes. Ik heb daardoor veel geleerd over weglaten. In pop en rock telt elke noot, je kunt je er niet doorheen faken, zoals soms in jazz. Bij elke noot kun je de vraag krijgen: waarom speel je die?”

Muziekstraat

“Andere muzikanten van de Muziekstraat willen vooral lesgeven in de wijk; ik wil juist kijken naar wat er al is. Welke bandjes en muzikanten zijn er in de buurt om leuke dingen mee te doen? In Noord wonen verschrikkelijk veel goeie musici, zoals Deborah Carter en Efraim Trujilo, om er maar twee te noemen. Met zulke mensen wil ik bijvoorbeeld op een nieuwe plek, een podium in de buurt van de Zamenhofstraat, serie concerten gaan opzetten.

“Binnenkort werk ik ook mee aan een project voor de Noorderparkkamer waarbij mensen uit de buurt kleine dingetjes inspelen en -zingen die uiteindelijk een hele week lang afgespeeld worden. Dat alles in het kader van een serie die ‘Stof, wol en opera’ heet. Iedereen kan bijdragen!

“Dat project doe ik samen met Jurriaan Berger, de pianist van earswideopen. Via Jurriaan ben ik bij de Muziekstraat gekomen. Hij woont hier al tien jaar en kent de mensen achter het project al een tijd. Voor mij was Noord altijd een beetje buitenland. Dat is eigenlijk nog steeds zo. Als ik het pontje pak, heb ik nog steeds het gevoel: nu ga ik naar de stad om zaken te doen. Noord voelt niet helemaal als deel van Amsterdam, het voelt als een gezellig dorp net daarbuiten. En toch heb ik nog nooit zo centraal gewoond.”

El Aleman Latino

Felix Hildenbrand

Felix Hildenbrand alias de Duitse Latino

“Oorspronkelijk kom ik uit Freiburg, een kleine stad in het Zwarte Woud. Elf jaar geleden ben ik naar Nederland gekomen om aan het conservatorium te studeren. Eigenlijk kwam ik vooral voor de stad. Amsterdam is echt een melting pot en tegelijk een dorp. Tussendoor heb ik in Hamburg en Berlijn gewoond, maar dat vond ik te vermoeiend. Amsterdam deed me aan Freiburg denken: een dorp met het aanbod van een wereldstad. Het internationale is hier zo zichtbaar, Amsterdam zonder al die etniciteiten zou niet hetzelfde zijn. Ik zou niet graag in een volledig blanke wijk willen wonen. Ik vind het heel spannend dat er veel Hindoestaanse mensen, Turken en Marokkanen wonen. Laatst jamde ik bijvoorbeeld met Marokkaanse muzikanten. Echt geweldig wat die voor ritmes hebben! Het zou geweldig zijn als we dat hier ook kunnen ontdekken.

“Ik heb twee uitgebreide reizen door Zuid-Amerika gemaakt waarbij ik helemaal taal, cultuur, muziek van de mensen daar indook. Terug in Nederland leverde me dat al gauw de bijnaam ‘el Aleman Latino’ op. Ik vind het spannend om naar het hele plaatje te kijken: uit wat voor cultuur komt een muziekstijl, welke taal spreken mensen daar enzovoort. Het zijn tenslotte allemaal communicatiemiddelen die je moeilijk van elkaar los kunt koppelen.”

Op 25 april is de cd-presentatie van Felix’ band earswideopen in De Roode Bioscoop.

Eerder in deze serie: Marcos Baggiani en Adeline Salles

Reacties


1 Comments on this post

 1. Hoi Felix,

  Ik moest aan je denken doordat een kennis van me, ze woont in jouw buurt, me uitnodigde om zondagmiddag mee te gaan naar Stork om naar mensen vd Muziekstraat te luisteren. Heb je daar ook al een gespeeld? Bevalt het in Noord? Als ik hierboven lees wat je allemaal doet/hebt gedaan, denk ik: zeker! Leuk hoor.
  Zie/spreek je de Overtoompjes nog wel eens?
  Alle goeds daar in Noord.

  Groetjes,
  Stien

  Stien /

Reacties zijn gesloten.

ilovenoord