Duizend pomponbloemen in het Noorderpark

Op woensdag 4 mei wordt in het kader van de oorlogsherdenking een bloemenmonument onthuld in het Noorderpark, op het veld tegenover de Noorderparkkamer.  Dit tijdelijke monument is gemaakt door kunstenares Sandra Claesen die samen met bewoners uit Amsterdam-Noord aan meer dan duizend pompons werkte voor een veld van aaibare bloemen van wol. Na de onthulling blijven de bloemen van allerlei kleuren garen 20 dagen in het park staan.

Pomponbloemenveld

Diverse groepen uit Noord, van jong tot oud en alle nationaliteiten werkten mee in het kader van de serie ‘Stof, Wol en Opera’ bij de Noorderparkkamer. Het monument is gemaakt na de oproep van het 4/5 mei comité aan alle culturele instellingen in Amsterdam om aandacht te schenken aan 4&5 mei.

De Dodenherdenking in Noord vindt 20.00 uur plaats op het Mosveld, waarna we een gezamenlijke gang maken naar de Noorderparkkamer. De onthulling om 21.00 uur wordt gevolgd door een optreden van singersongwriter Donata met aansluitend een voorleesprogramma van de Combat Writers. Drie schrijvers lezen voor uit eigen werk en gaan via Noord terug naar hun pijnlijke, maar mooi opgeschreven ervaringen in oorlogen elders in de wereld.

Programma woensdag 4 mei, Noorderparkkamer
21.00 uur:     Onthulling Bloemenmonument van Sandra Claesen.
21.15 uur:     Muzikaal optreden van Donata, Singersongwriter uit Amsterdam-Noord (in de race voor de Grote Prijs van Nederland)
22.00 uur:     Voorleesprogramma van de Combat Writers (onderdeel van onfile.eu, in samenwerking met de Tolhuistuin)
23.00 uur:     Einde programma

M.m.v. de schrijvers

  • Ibrahim Selman (Irak): zijn verleden in het Koerdische verzet en zijn vlucht uit Saddam Hoesseins Irak beschreef hij in zijn romans en artikelen. Hij is de nieuwe stadsdeeldichter van Noord.
  • Antonije Zalica (Bosnië): zijn roman over de belegering van Sarajevo, ‘Gele sneeuw’, werd in Nederland uitgegeven bij Meulenhoff en in 4 talen vertaald. Wonend in Noord.
  • Steve Mwase (Uganda) was luitenant in het Ugandese leger, tot hij in 1995 naar Nederland vluchtte. Zijn roman over de burgeroorlog die leidde tot de val van dictator Idi Amin, ‘Life after a dictator’, verscheen dit jaar. Hij woont in Zaandam.

Op het Veld in het Noorderpark, tegenover de Noorderparkkamer. Voormalige Florapark, Amsterdam-Noord. Ingang park: Mosveld / Wingerdweg nr 185.
meer info op: www.noorderparkkamer.nl

Reacties


ilovenoord