Een Ajax-eiland op de Kunstspeelplaats van het Texelplein

Het Texelplein, kloppend hart van Tuindorp Buiksloot, is vooral bekend van het Grote Voetbalgevoel en de vele oranjevlaggetjes. Hier is Ajax altijd Kampioen! Maar de meeste dagen wordt het plein gewoon gebruikt door de kinderen, om te spelen. Vanaf deze week hebben de peuters van het Blauwe Zand er een kunstspeelplaats bij. Woensdag 18 mei is de feestelijke opening.

spelen op het Texelplein

Naast voetballiefhebbers wordt de buurt gekenmerkt door kinderen en kleinkinderen. Dus iedereen blij toen twee jaar geleden het Texelplein nieuwe speeltoetstellen en klimrekken kreeg. Doorn in het oog van de buurt bleef wel het oude Nuon huisje, waar al meerdere generaties hun spuitbustalent op hadden beproeft (met een zeer matig resultaat mag ik wel zeggen).  Ymere, de Grote Verhuurder, ging met de buurt in gesprek voor een alternatief. Het resultaat: een kinderkunstspeelplaats voor de kleintjes. 

Samen met de kunstenaars van Lijm-lab, werd met bewoners een object bedacht, waar iedereen zich in kon vinden. Dat is een hele opgave, want de bewoners rond het plein zijn niet op hun mondje gevallen en behoorlijk kritisch. Na vele inspraakronden was iedereen tevreden met het resultaat. Het object is een soort Gaudi Eilandenrijk. Rode baksteen, zoals de omringende huizen, met tegeltjes en mozaiek. Verschillende wensen zijn verschillende eilandjes geworden. Een meisjes hoekje bijvoorbeeld (met roze bloemetjes) en natuurlijk een Ajax-eiland. Voor ieder wat wils dus.

een Ajax-speel-eiland!

Helaas bleek de realisatie van het kunstspeelwerk lastiger dan het overleg met de bewoners. Meer dan twee jaar heeft het geduurd. De peuters van toen zitten nu al op de basisschool! Ach, water onder de brug, zullen we maar zeggen. Het is een prachtig en unieke speelplek in Noord geworden. Hoera voor Ymere en de bewoners van het Texelplein. Van mij mag het hele plein op deze manier ingericht worden.

het ontwerp..

  • De feestelijke opening is woensdag 18 mei vanaf 13:30.
  • Kinderen graag verkleed!

Reacties


ilovenoord