Nieuwe natuur in de Volgermeerpolder

Op 19 april was ons Prins Willem Alexander in Amsterdam-Noord. Hij opende het nieuwe natuurgebied in de Volgermeerpolder. Een prins in Noord is misschien niet iets waar je blij van wordt, maar mooie natuur natuurlijk wel. Dus een fietstochtje naar de noordelijkste rand van Noord…

De Volgermeerpolder is bij velen vooral bekend vanwege de gifstortplaats. Een no-go vlek in het Waterland aan de rand van Noord, letterlijk tegen Broek in Waterland aan. Het gebied was jarenlang afgesloten, vanwege de zware vervuiling. Hoge metalen hekken waar je alleen maar langs kon fietsen.

hekken in het Waterland...zijn niet meer

Dertig jaar maar liefst, is het gebied dicht geweest, terwijl gedacht en overlegd werd over hoe het gif onschadelijk te maken. In 2003 is men begonnen met de sanering en nu is het klaar.  Noord staat op de kaart met de grootste Nederlandse bodemsanering ooit.  Kosten? 100 miljoen euro… Hmm.. duur stukje Noord.

Er is voor gekozen om het gif grotendeels te laten waar het is, maar het te bedekken met folie, dikke lagen grond en veel, veel water. Doet me toch denken aan de vijver van mijn buurman, die plots leeg liep. Komen er dan geen gaatjes in dat folie? Maar goed, een beetje vertrouwen in de experts… hier is over nagedacht. Een nieuw nat natuurgebied, met verschillende plassen, omgeven door dijkjes.  Perfect passend in het Waterland en helemaal ingericht voor vogels (en natuurlijk onze ringslang). De eerste lepelaar is al gezien.

Die mocht ik zelf helaas niet waarnemen. Wat ik aantrof was behoorlijk verlaten en ook nog niet zo groen. Een voorzichte zwaan, een hele snelle haas, een enkel kwikstaartje, en een hele gewone eend (zijn toevallig wel de leukste eenden, die er zijn). Bij de grote massa vogels is het gebied duidelijk nog onbekend. Ook de flora moet nog aanslaan, maar dat kan snel gaat…als het tenminste weer eens gaat regenen.

voorzichtige zwaan...

Dus geen overweldigende natuur, maar wel een beleving.  Misschien moet je er daarom nu naar toe gaan. Om de natuur te zien groeien en de beestjes bezit te zien nemen van gebied wat eindelijk weer van hen is… en van ons. We hebben er gewoon een heel mooi stuk Noord bij gekregen. En een prachtige fietsroute naar Broek in Waterland!

Reacties


ilovenoord