Noord baadt in het zaad….

Overal ritselt en fladdert het in Amsterdam, want de iepen geven dit jaar extra zaad. Door de droogte en de wind blijft het allemaal rondhangen en ronddraaien in mini tornadotjes. Het maakte koninginnedag tot een extra goed feest. Met gratis confetti en vreemde zaadvormen op het IJ.

Amsterdam is de iepenstad. En Noord misschien wel extra vanwege het Vliegenbos: uniek in Europa door de grote hoeveelheid iepen. In iedergeval is de vloer van het bos (en mijn arme moestuintje er naast) geheel bedekt met de zaadjes.

laagje zaad in de moestuin...

Het heeft wel iets bijbels, de idiote hoeveelheid, en het blijft maar dwarrelen.  Mijn nieuwe tuinbuurvrouw kwam met lichte paniek in haar stem vragen of het vanzelf weer overgaat.  Meestal toch wel. Slechts een heel enkel zaadje wordt een piepklein iepje, zo weggeschoffeld of geplukt.  Stel je voor dat al die zaadjes wél zouden uitkomen! Volgens mij hebben we alleen in Noord al genoeg om heel Europa te be-iepen.

Het meeste zaad verdwijnt  in het riool, geholpen door de iepenzaadblazers en een flinke regenbui. Het is trouwens volledig onschuldig en zelfs eetbaar naar het schijnt (iemand ervaring met iepenzaad in de sla?). De iepen maken niet elke jaar zoveel zaad, dus genieten er nog maar extra van….

En we krijgen nog veel meer iepen in Noord…

toekomstig iepenbos rond de IJtunnel..

iepenzaad in noord … na Koninginnedag

iepenzaad op straat

baden in zaad

Reacties


4 Comments on this post

 1. Prachtig verschijnsel ieder voorjaar. Be-iepen 🙂

  wilma van den akker /
 2. Mooie foto´s!

  Brigitte /
 3. Ach, zien we in ieder geval al dat zwerfvuil dat het stadsdeel verdomt op te ruimen niet. 🙂

  Chris /
 4. Die nieuwe buurvrouw moet nog veel leren over het tuinieren en geniet daar ook volop van, en is heel blij met haar buurvrouw 😉

  Francine /

Reacties zijn gesloten.

ilovenoord