NORTH BY NORTHWEST FESTIVAL

EYE is er nu echt klaar voor om definitief naar Noord te verhuizen …. onze eerste kennismaking wordt een geweldig festival. met de Canta’s, Vliegers, Quartier Mustache en meer!
North by Northwest is een vernieuwend filmfestival voor jong en oud met livemuziek, cross-over performances, bijzonder eten en kinderworkshops aan de IJ-promenade in Overhoeks.

de Dome van EYE

de Dome van EYE

Van 16 tot en met 19 juni 2011 organiseert EYE North by Northwest, een filmfestival op zijn toekomstige locatie aan de IJ-promenade in Overhoeks (Amsterdam-Noord), recht achter de bouwplaats. Niet alleen steekt EYE het IJ over maar ook de films zijn in beweging, losgebroken van de traditionele vertoningsplekken.

Dagelijks van 15.00 tot 18.00 uur is de dome open voor films en workshops voor kinderen en klassiekers, met een cut out-animatie ruimtereis, een kookprogramma voor heksen en een vliegerfeest. Vanaf 19.00u beginnen de programma’s voor volwassenen.

Programma:

NORTH BY NORTHWEST FESTIVAL DAY 1

  • 65Daysofstatic: Silent Running (Douglas Trumbull, 1972)
  • Rocket Cinema 2011 Preview met  Quartier Mustache!

65Daysofstatic // (beeld van eyefilm)

21.00: 65Daysofstatic’s Silent Running
De vierkoppige band 65Daysofstatic uit Sheffield combineert probleemloos breakbeats met prachtige pianopartijen, nerveuze, hoekige drums en vernietigende noiseriffs. 65Daysofstatic is een ware live sensatie. Hun meeslepende muziek wordt vaak filmisch genoemd. Voor het eerst maakten de vier muzikanten nu ook werkelijk een filmscore, en wel voor Douglas Trumbulls klassieke eco-sciencefiction Silent Running(1972, 89’). Een eenzaam bemanningslid van een ruimteschip zorgt met drie vertederende robots voor de laatste natuurlijke aardse flora en fauna. Hij balanceert op de rand van waanzin sinds hem te verstaan is gegeven dat zijn missie is beëindigd. Trumbull doorspekt zijn sombere kijk op de toekomst met briljante special effects, net zoals hij dat vier jaar eerder deed voor Kubricks 2001: A Space Odyssey.

19.30: Rocket Cinema 2011 Preview: Het Avontuur
Preview van het nieuwe Rocket Cinema-programma komende herfst. Alec Smart, het pseudoniem van DJ/producer Gary Shepherd, draait bij Voyage a travers l’impossible (1904) van Georges Méliès een “fusion of breakbeatelectromashup tunes”, zoals hij het zelf omschrijft. Het tweede onderdeel van de Rocket Cinema-preview bestaat uit een fragment van Baron Prasil (Karel Zeman, 1962). De waanzinnige reizen van de Baron van Münchhausen (zoals we hem hier noemen), verfilmd door de Tsjechische meester van de fantastische vertelling in live action, stop motion en animatie, wordt voorzien van een nieuwe live soundtrack door dj-collectief Quartier Mustache. Hun sound varieert van sleazy-listening tot sexotica en van jet-set pop tot loungecore.

NORTH BY NORTHWEST FESTIVAL DAY 2

  • Canta drive-in en Cant-a-Dance
  • Dog Day Disco

19.00 Metrum
Zoë Kooyman (2011, 55’)

Filminstallatie over de tijdloze kracht, het ritme en de schoonheid van de vroege film. De installatie is samengesteld uit archiefmateriaal van EYE en is door Peter Stevens voorzien van een elektronische soundtrack. Beeld en geluid nodigen het publiek uit om te dansen tussen de schermen.

21.00 Dog Day Disco
DJs Casper Tielrooij (Dekmantel), Sandeman (3v12), Johanna Maria, Lola & Weltsmerz

Dog Day Disco, een concept van DJ Johanna Maria en Lola, heeft al 2,5 jaar een stevige basis in Paradiso. Het is inmiddels uitgegroeid tot een feest waar je op de dansvloer alles tussen pop, disco, nu-disco, wave, oude disco, electro en house kunt vinden. Op North by Northwest doet Dog Day Disco een buiteneditie met Amsterdams finest: Casper Tielrooij (Dekmantel/Foxes & Wolves), Sandeman (3v12), Johanna Maria en Lola & Weltschmerz. Naast de muzikale versnaperingen zijn er ook artiesten die het oog zullen strelen. En T-shirtdrukkerij De Bronstige Eenhoorn perst ter plekke haar fantastische old school prints op je T-shirt. Eerder stonden The Juan Maclean, Holy Ghost!, Villa, The Golden Filter, The C90’s en Esser al onder onze enorme discobol.
Op de vier schermen van de dome draaien fragmenten van beroemde en bizarre dansscènes variërend van 42nd Street (Busby Berkeley, 1933) en Wild Style (Ahearn, 1983, 82′) tot Afrikaanse regendansen uit de historische collectie van EYE.

Canta drive-in en Cant-a-Dance
In september 2010 organiseerden EYE en de Taartrovers als onderdeel van het Noorderparkfestival de eerste Canta drive-in. Wegens succes keert de Canta drive-in terug, uitgebreid met een heuse Cant-a-dance, geïnspireerd op Claes Oldenburgs happening uit de jaren zestig, ‘Autobodys’.

21.00: Canta drive-in
Bij de Canta drive-in nu eens geen Amerikaanse benzineslurpende sleeën, maar kleine, handige stadswagentjes, de Canta’s, die je overal gratis kunt parkeren. Eigen Canta’s en door de firma Waaijenberg geleverde leen-Canta’s voor de Canta-lozen parkeren op het brede fietspad van het Oeverpark.

Saturday Night Fever bekijken vanuit je Canta!!!

Hier wordt de dansklassieker Saturday Night Fever (John Badham, 1977, 118’) vertoond. John Travolta geeft hierin op onvergetelijke wijze vorm aan de stedelijke stammenstrijd onder kansloze jongeren in Brooklyn. De film wordt voortgestuwd door de frustraties en ambities van het personage Tony Manero die overdag in een plaatselijke verfzaak op de onderste trede van de maatschappelijke ladder staat, maar op zaterdagnacht een god van de dansvloer is.

20.00: Cant-a-Dance
Voorafgaande aan de drive-in is er de mogelijkheid om mee te doen aan een Canta-choreografie. Inspiratiebron hiervoor is de happening ‘Autobodys’ die pop art-kunstenaar Claes Oldenburg in 1963 organiseerde voor 20 zwarte of witte auto’s op een parkeerterrein in Los Angeles. Hij stelde de auto’s op in een rechthoek, waardoor er in het midden een toneel ontstond. Koplampen flitsten, autoradio’s klonken, een betonmolen draaide. Niemand wist of hij in een drive-in terecht was gekomen, of zelf de show was.

De EYE Cant-a-Dance is een choreografie in discostijl, waarbij twee leen-Canta’s van de firma Waaijenberg een van tevoren ingestudeerd duet uitvoeren, en het publiek in eigen Canta’s als chorusline fungeert. Instructies voor de choreografie worden op borden weergegeven. De Cant-a-Dance wordt van bovenaf op video opgenomen en naar YouTube geupload als werelds eerste Canta-choreografie.

NORTH BY NORTHWEST FESTIVAL DAY 3

  • Nuit Blanche, Subbacultcha! ft. The Moi Non Plus: Eraserhead
  • Sneak preview -ghost tour- nieuwe EYE gebouw

Voor deze zaterdag 18 juni haakt EYE aan bij Nuit Blanche om de langste nacht van het jaar te vieren.

v.a. 19.30: Sneak preview -ghost tour- nieuwe EYE-gebouw: Don’t go to the Light!
Een spannende filmische sneak preview van het nieuwe EYEgebouw op 18 juni, met de film Poltergeist (Tobe Hooper, 1982), dat zich afspeelt in een huis dat gebouwd is op een oude Indiaanse begraafplaats. De geesten waren er nog rond en ontvoeren de jongste telg van het gezin naar hun dimensie: ‘Don’t go to the light!’

Het nieuwe EYE-gebouw wordt gebouwd op de locatie waar vanaf het begin van de zestiende tot het einde van de achttiende eeuw de galgenput stond van Amsterdam. Het concept van de sneak preview in het nieuwe gebouw is het zekere voor het onzekere te nemen en de plek ritueel te reinigen voor hij in gebruik wordt genomen.

Gewapend met zaklampen loopt gids en performancekunstenares Jeanette Groenendaal in de nacht van 18 juni ieder half uur met een groep door het verduisterde, nieuwe gebouw. Het huis voor de film is nog niet opgeleverd en verkeerd nog in een tussenzone. De rondleiding wordt vergezeld door performances en film- en geluidsfragmenten die medegeprogrammeerd zijn door Mr. Horror himself: Jan Doense.

20.30: Subbacultcha! presents tijdens North By North West
Onafhankelijk muziekplatform Subbacultcha! heeft speciaal voor het festival een programma onderdeel samengesteld  vol vooruitstrevende muziek, film en visuals.

eraserhead ... brr ...

21.30: The Moi Non Plus vs Eraserhead (David Lynch, 1977, 85′)
Dit Amsterdamse noise-sample duo speelt live een nieuwe soundtrack bij de surrealistische debuutfilm van David Lynch: Eraserhead (1977). De hoofdpersoon leeft in een verlaten, industriële omgeving, met zijn vreemde vriendin en hun jammerende baby die verdacht veel op ongebraden kip lijkt. Lynch omschreef zijn debuut later als ‘een droom van duistere en verontrustende dingen’. Een intrigerende performance waarin The Moi Non Plus met samples, loops en noise een nieuwe soundtrack opvoert van deze cultklassieker.

23.00 Bachelorette (NZ)
Bachelorette is de ‘stage-name’ van de Nieuw Zeelandse multi-instrumentalist Annabel Alpers. Met haar collectie van vintage synthesizers, drum computers, gitaren en allerhande bizarre instrumenten die binnen haar bereik komen maakt ze een vreemde maar lekker in het gehoor liggende mix van psychedelische electro-synth-pop.


00.00 Star Slinger (UK)

Star Slinger is in een korte tijd naar grote hoogten gestegen. Zijn track Mornin’is een van de populairste nummers in de muziekblogs en kwaliteitskrant The Guardian noemde hem zelfs ‘verreweg de beste act van het jaar’. De muziek van deze artiest uit Manchester is ingenieus en kenmerkt zich door complexe ritmes, vervormde vocalen en bizarre tonen maar is tegelijkertijd melodieus en dansbaar.

00.45 Dance, Floor
Een van de favoriete Subbacultcha-dj’s Dance, Floor draait plaatjes die vooruitstrevend, alternatief, tegendraads maar bovenal opzwepend en dansbaar zijn, terwijl culthorrorfilms draaien op de schermen van de dome. Op je koptelefoon zit een schakelaar waarmee je kiest of je wilt luisteren naar de occulte krachten die het doek overnemen, of naar de muziek – we verheugen ons op een mix van dansers en griezelaars.

Hester Scheurwater beamt wild
Kunstenares/filmmaakster Hester Scheurwater heeft geen scherm nodig om haar werk te vertonen. Ze beamt wild in de openbare ruimte, op bomen, gebouwen en voertuigen. Het is een vorm van tijdelijke graffiti die van iedere plek een tijdelijk museum maakt voor moderne kunst. Hester Scheurwater eigent zich een locatie toe, vult die met sterke beelden en roept zo een nieuwe beleving op. Voor North by Northwest projecteert ze met studenten beeldende kunst van het KABK op alles wat los en vast zit op het festivalterrein. Tegelijkertijd draaien ook enkele van haar korte films op het grote buitenscherm.

19.00: DJ Tomato’s La Maschera del Demonio (Mario Bava, 1960, 87′)
DJ Tomato van het collectief SCHIJFRIJDERS mixt techno, electro, breaks en house tot een nieuwe score voor La maschera del demonio (Mario Bava, 1960, 87’). In deze film van Bava, de maestro van de barokke Italiaanse horror, wekken een arts en zijn assistent ongewild met een druppel bloed een heks uit de 17e eeuw tot leven. De heks en haar kwaadaardige bediende gaan over lijken om het lichaam van de mooie afstammelinge van de heks in bezit te krijgen. Met een glansrol van Barbara Steele, één van de grote horroriconen van de jaren ’60.

NORTH BY NORTHWEST FESTIVAL DAY 4

  • Lake Drawing Wind
  • Nomadische films & Kingalita
  • The Very Good Band: Kalabaka

NOMADS

Vrije toegang, locatie: De dome

15.00 Lake Drawing Wind
Esther Polak en Ivar van Bekkum (2011, 60’)
Een duizelingwekkende GPS-visualisatie van de weg die vijf levensgrote heliumballonnen afleggen boven het Schotse meer Loch Ruthven.
Polak & Van Bekkum zijn gespecialiseerd in verbeeldingen van het landschap. Vaak gebruiken ze hiervoor nieuwe media, GPS of robots. De originele versie van Lake Drawing Wind duurt 333 minuten. Voor de presentatie op North by Northwest is een speciale versie ontwikkeld van 60 minuten voor vier schermen.

16.00 Nomadische films
Een greep uit de EYE-collectie met nomadische films die je meenemen naar de verre streken, een wereldreis van onrustige geesten naar vreemde oorden.

17.00 Kingalita en The Very Good Band : Kalabaka
De Hongaarse zangeres/dj Kingalita en The Very Good Band maken meeslepende gypsy-muziek bij een reisfilm uit het historisch archief van EYE: Kalabaka (Fred von Bohlen-Hegewald, 1926, 87’).
Sinds de uitvinding van de cinematografie worden ontdekkingsreizigers, missionarissen en expedities vaak vergezeld door cameramensen. Kalabaka (ca. 1926) speelt met dit gegeven. Voor deze deels geënsceneerde film stuurde de Duitse filmmaatschappij Hegewald, de fictieve journalist-fotograaf Fred von Bohlen-Hegewald op reis vanuit Oostenrijk naar de Balkan in een speciale Hegewald-verslaggeversauto
De Hongaarse zangeres Kingalita, aanstormend stem in de wereldmuziekscene, en The Very Good Band, een steeds wisselende formatie van virtuoze muzikanten uit Turkije, Azerbeidzjan, de Balkan, Rusland en Griekenland, staan internationale bekend om hun opzwepende oriëntaalse gypsy-cross-over muziek en hun energieke en charismatische optredens.

kaarten en reserveren: http://www.eyefilm.nl/festival-north-by-northwest-0

Reacties


ilovenoord