Priscilla zit in de kuip – eerste tunneldeel Noord-Zuid lijn is afgezonken

Wie is Priscilla * en waar is de kuip, waarin ze sinds dinsdagmiddag 31 mei 13.00 uur zit? Wat is het belang van die wasbeurt voor Noord? En waarom voeren er op die ochtend geen ponten vanaf de Buiksloterweg?

Wel, Priscilla is de naam die gegeven is aan het 136 meter lange tunneldeel van de Noord/Zuidlijn. En dat tunneldeel, de eerste die het Centraal Station met Noord onder het IJ gaat verbinden, is door de aannemer met behulp van 4 sleepboten en 1 duwboot op dinsdagochtend 31 mei gesleept vanaf de Suezhaven naar het Centraal Station. Het was een indrukwekkend gezicht, dit grote monster – dat overigens maar een paar decimeters uitstak boven de waterspiegel van het IJ – dat na een forse bocht geplaatst werd in de diepe gracht die de afgelopen jaren onder het Centraal Station is uitgegraven. Op 15 cm nauwkeurig moesten de boten en lieren de dikke Priscilla op haar plek leggen. En dat is grandioos gelukt. Vele Noorderlingen stonden bij de Buikslotermeerpont en het IJ-plein vol bewondering te kijken naar het sjor- en trekwerk van de machtige slepers om 10 miljoen kilo beton op zijn plaats te krijgen.

Priscilla, het eerste deel van de tunnel onder het IJ

Priscilla, het eerste deel van de tunnel onder het IJ

Priscilla, het eerste deel van de tunnel onder het IJ

De komende drie weken worden besteed aan het afzinken van Priscilla tot ze onderin de kuip ligt, waarna de verbinding met het zuidelijke deel van het nieuwe metrostation en de Noord/Zuidlijn zelf wordt gemaakt. De noordelijke verbindingen laten echter nog even op zich wachten, eerst moet Priscilla netjes op haar plek liggen, in de diepte onder het CS. Er komen onder het IJ nog drie tunneldelen, het deel van de Sixhaven wordt het laatst afgezonken. Dit kan nog een aantal maanden duren, al liggen ze alledrie onrustig te wachten in de Suezhaven. Overigens best grappig, dat Amsterdam-Noord, de Sixhaven, de kraamkamer is van dit huzarenstukje onder het IJ en het CS. Want in het enorme bouwdok van de Sixhaven (350 meter lang, 20 meter breed, 10 meter diep) zijn al deze tunneldelen gebouwd. Noord zorgt best goed voor de grote stad!

* Voor het vastleggen van de geschiedenis van deze naam: Priscilla is net als de tunnelboren een vrouw en vernoemd naar de secretaresse van de aannemer Strukton.

dit is een bijdrage van Tom Tossijn (fotografie Tom Tossijn)

Reacties


ilovenoord