Volkstuin in Amsterdam Noord- Aardbeien, hmmmm…aardbeien.

Het is een historische droge lente. De oogsten in Europa dreigen te mislukken en het is top weer voor luizen (droog, met een lekker overwaai-briesje). Toch heb ik de beste aardbeienoogst ever!

Terwijl iedereen zich in het culturele buitenleven stort, loop ik in het weekend te sjouwen met gietertjes om mijn plantjes een beetje gaande te houden. Tis wel erg droog. Maar elk nadeel heb z’n voordeel…want dit weer is zeer nadelig voor De Slak. Waarschijnlijk is dat waarom ik dit jaar een super aardbeienoogst mag genieten. Deze week had ik elke dag een bakje met rood glimmende kadootjes.

Het is wel een klusje om ze bij elkaar te zoeken, maar daar heb je dan weer kleine kinderen voor. Een beetje als met Pasen, alleen smaken aardbeien veel beter dan paaseitjes… (En soms het prachtige effect van kind dat fop-aarbei vindt: rood glimmend van buiten, maar van binnen helemaal uitgehold. Perfecte woonruimte voor een pissebeddenfamilie, of een…lunchend slakje. Jakkkk….hoera voor het buitenleven!)

de oogst van vandaag...

Aangezien ik dus nu een zelfbenoemde aardbeien-master ben… tips:

Tip 1 Aardbeienplantjes zijn hun geld altijd driedubbel waard, omdat ze dwangmatig uitlopers maken. Als je de ruimte hebt, maak dan wat aarde vrij meteen naast je aardbeienbed (of als ze in potten staan, zet je er kleine potjes met aarde naast). De uitlopers gaan vanzelf worteltjes maken, als ze de aarde hebben gevonden (je mag ze helpen).  En binnen een paar weken heb je een zelfstandig plantje. Aan het eind van de zomer steek je ze uit en zet je ze in potjes. Leuk voor koninginnendag, stekjesmarkt, of om lekker zelf te houden voor nog meer aardbeien.

Tip 2 Wil je dat je aardbeienplanten zich concenteren op hun oogstproductietaak? Haal de uitlopers er dan af. Je voortplanten is altijd afleidend van het echte werk. Dat geldt in de regel ook voor planten.

Tip 3 Aardbeien doen het eigenlijk overal wel goed, als ze maar wat zon krijgen. Maar na vier jaar hebben ze hun beste tijd gehad. Het eerste jaar geven ze meestal weinig, maar wel grote aardbeien. Het tweede jaar veel kleintjes (ook lekker). Daarna wordt het allemaal wat minder (net het echte leven). Dus plant, met een vooruitziende blik, elk jaar weer een paar nieuwe.

Tip 4 Heb je aardbeien in potten? Laat ze ’s winters wel buiten staan. Je wilt ze in de donkere maanden wellicht beschermen tegen de kou, maar ze hebben juist vorst nodig om lekkere aardbeien te maken. Dus in de winter is het echt even afscheid nemen. Maar zo ver is het nog lang niet.

Eerst nog plukken en hmmmm…

de glorieuze aardbeienplant....

Reacties


ilovenoord