Wervelwind van poëzie aan het IJ

Op vrijdagavond 1 juli steekt een wervelwind van poëzie op aan de Noordoever van het IJ in Amsterdam. Vanaf 20.00 uur treden in de Tolhuistuin maar liefst 30 dichters in rap tempo achter elkaar op: ieder leest twee gedichten van zichzelf én een gedicht van een buitenlandse dichter naar eigen keuze, in het Nederlands vertaald (niet zelden speciaal voor de gelegenheid). Elke vorm van afleiding wordt vermeden: geen entr’acts, geen muzikale intermezzo’s, geen ronkende aan- en afkondigingen; slechts de namen van de dichters worden op een scherm geprojecteerd.

Bekende namen als K. Schippers, Willem Jan Otten en Hagar Peeters staan zij aan zij met poëtische verrassingen als Claudio Ritfeld, Nafiss Nia en Tommy Wieringa. Ook de nieuwe Noordse Stadsdeeldichter Ibrahim Selman is van de partij

Dichtersmarathon in de Tolhuistuin

Dichtersmarathon in de Tolhuistuin

Na eerdere uitverkochte edities in literair theater Perdu in het centrum van Amsterdam, werd vorig jaar zomer de stap over het IJ gewaagd. Een zeer gelukkige overstap, zo bewees de eerste Tolhuistuineditie van de Dichtersmarathon. NRC Handelsblad schreef over die avond: “De toehoorder een onbezorgd gevoel te geven – het is geen doel van de poëzie. Maar dit festival in De Tolhuistuin, een idyllische locatie net over het Amsterdamse IJ, geeft wat lucht. Met een knapperend kampvuur, de wind die door de bomen ruist, een cocktailbar en een boekhandel in een oud autobusje, werd de woordenstroom een prettig te beluisteren geheel. De Dichtersmarathon bewees daarmee dat poëzie niet alleen mogelijkheden biedt, maar ook nog eens prima verteerbaar kan zijn.”

Ook de komende editie vindt dus in de Tolhuistuin plaats, en wel op vrijdagavond 1 juli. Een uitstekende gelegenheid om je onder te dompelen in poëzie uit Nederland en de rest van de wereld. Die poëzie wordt niet onderbroken door aan- of afkondigingen, bio- of bibliografische informatie of entr’acts en intermezzo’s. Zo ontstaat een constante stroom van gedichten, die bewijst dat poëzie geen moeilijke horde is, maar een aangename tocht langs uitersten. Podiumbeesten en prevelaars, anekdotici en hermetici, vaklui en avonturiers, groentjes en grijsaards, landelijke kopstukken en lokale helden: ze staan ze naast elkaar op de Dichtersmarathon.

De dichters

Wilma van den Akker, Willem Jan Otten, Maud Vanhauwaert, Lucas Hirsch, Pieter Boskma, Anne Becking, Jan Willem Anker, Eva Gerlach, Mowaffk Al-Sawad, Martin Reints, Claudio Ritveld, Daan Doesborgh, Estelle Boelsma, Hagar Peeters, Menno Wigman, Ester Naomi Perquin, Arjen Duinker, Tommy Wieringa, Nachoem M. Wijnberg, Nafiss Nia, Thomas Blondeau, Ruth Lasters, Ellen Deckwitz, Nyk de Vries, Erik Spinoy, Delphine Lecompte, K. Schippers, Annemieke Gerrist, Tsead Bruinja en Ibrahim Selman.

Reacties


ilovenoord