Heel Noord wordt een Vreedzame Wijk

Ook weleens last van hufterigheid en korte lontjes? Wanhoop niet, want de kinderen van Amsterdam Noord gaan iedereen leren om op een prettige manier met elkaar om te gaan. Geleidelijk aan wordt in alle basisscholen de methodiek van de Vreedzame School aangeleerd. Zo leren kinderen zelf conflicten op te lossen en met elkaar te zorgen voor een prettige sfeer in hun omgeving. Vanuit de scholen wordt dezelfde benadering verder in de buurten toegepast: op speelplaatsen, bij verenigingen, op straat… En zo ontstaat een Vreedzame Wijk.

Op zaterdag 9 juli werd de Vreedzame Wijk gepresenteerd in de Molenwijk. Het was een groot feest. Kinderen konden ufo’s en sieraden maken, dansen en circusacts leren. Er werd een kinderkrant uitgedeeld en kinderen werden geschminkt. Op het podium spraken Peter Faber en wethouder Coby van Berkum (Onderwijs) met trainers van de methodiek en met mediatoren. Mediatoren zijn kinderen die speciaal zijn getraind om conflicten op hun school op te lossen. ‘Het is helemaal niet moeilijk’, volgens hen. ‘Conflicten horen erbij en als iedereen naar elkaar luistert, gaat het al gauw een stuk beter.’ De wethouder werd geïnterviewd door reporters van een kinderpersbureau in Tuindorp Oostzaan, zie ook: Wijsneusjes.

Voor wie meer wil weten over de Vreedzame School en de Vreedzame Wijk: kijk hier.

De foto’s zijn gemaakt door Jos van Zetten (Newsphoto). Ook gespot op AT5: Vreedzame Wijk

Molenwijk

Reacties


ilovenoord