Het nieuwste theater in Noord – Simon Vinkenoog Theater

In het paradijselijke Buitenzorg is hard gewerkt. In voormalig tuin nul, waar eerst de oude kantine stond is nu een theater verrezen. Ter nagedachtenis aan Simon Vinkenoog. Een tuinder en een vriend. Een verslag.

aankondiging van de opening, deze was alleen voor intimi

Het Simon Vinkenoog Theater bij de boom is onderdeel van de Jan Hoekseltuin, de voel en tasttuin op Tuinpark Buitenzorg. Toch kan zo’n zin vele vragen oproepen, en de eerste is…. Wie was Jan Hoeksel?
Toen het W.H. Vliegenbos werd aangelegd tussen 1910 en 1918, het heette oorspronkelijk Ybos, toen lieten ze een reepje langs het bos ongerept. Ongebruikt.  Het Bosch voor arbeiders werd landschappelijk aangelegd, maar wel met een duidelijk kader, daar hoorde het rafelrandje niet bij.

Jan Hoeksel keek naar dat rafelrandje, en op het hoogste gedeelte (tegenwoordig tuin …..) maakte hij een stuk grond schoon en begon daar clandestien een volkstuin. En een goed voorbeeld doet volgen, al snel waren er meerdere tuinen in gebruik genomen. Ketjen, dat toen nog een echte chemische fabriek was vond het wel een goed idee, volkstuinen voor de fabriek. En daarom werd op 1917 volkstuin buitenzorg opgericht. De eerste handeling die leidde tot de oprichting van ons complex was een daad van zelfstandig handelen, was een anarchistische daad.

De omgetoverde opslagruimte is nu Cafe Mol, overdekt en met een heuse roestvrijstalen buitenbar! Muziek en voordrachten begeleiden ons naar de opening.

de zingende zaag zingt, en hoe!

Edith vertelt over de Totem en Simon

Het gedicht van Simon over Buitenzorg. Daaromheen een lijst in de vorm van een nieuwe versie van de "Totem der Nutteloze Dingen". Iedereen kan er zijn eigen nutteloze ding bijhangen.

en dit is het Theater! Onder de boom, met rechts Cafe Mol

Wat is de boom. Het is een Europese Acer. Hij is meer dan honderd jaar oud. Hij stond er dus al toen Jan Hoeksel de eerste spade nog in de grond moest steken. Waarom bij de boom. Omdat van uit de traditie er bij bomen recht werd gesproken, er werd vergaderd, waar men samen kwam. Het is het mooiste decor dat ik me kan voorstellen. Komt U hier vroeg in het voorjaar, de boom loopt met rode spruiten uit, de takken lijken groen van het mos, en daar dan een helder blauwe lucht achter. Rood groen blauw. Het is een prachtige voorstelling.

het Simon Vinkenoog Theater met daarvoor een stuk van de Jan Hoeksel Tuin

Simon gaat nooit weg uit buitenzorg ...

quotes van Gerrit Mol

Reacties


ilovenoord