Tuinplanten bij de Groene Dam

Ingesloten tussen huizen en de goedkope-meubelboulevard van de Klaprozenweg ligt een verborgen schat. Via de minikinderboederij aan de Heggerankweg kom je bij de schooltuintjes (ook van paradijselijke schoonheid, zeker nu en je mag er altijd rondkijken…) en het kweekterrein van de Groene Dam.  

De kweekerij is een werkervaringsbedrijf waar ze planten kweken voor de gemeente. En ze verkopen ook plantjes voor je tuin. Het oogt allemaal een beetje rommelig en soms moet je even wachten tot iemand met je wil afrekenen, maar iedereen is even vriendelijk en de plek zelf is gewoonweg heerlijk. 

met zorg opgekweekt

Sinds het tuincentrum Bert Pols ons heeft verlaten is het lastig plantjes verkrijgen in Noord. Je bent al snel aangewezen op een Karwei-hortensia of het Praxis geranium assortiment. Niets mis mee, maar de doe-het-zelf zaken zien voorals nog geen markt in het moestuinieren. Bij de Groen Dam staan ze wel: de kleine slakropjes en mini-maïs stengeltjes, wachtend op een zonnig plaatsje in mijn moestuin. Allerlei eetbaar spul: vier plantjes voor een euro. Als je lief kijkt krijg je een gratis afrikaantje tegen de slakken. Ze hebben natuurlijk ook bloeiplanten, mocht dat je ding zijn.

Het terrein zelf is ook zeker de moeite waard en vraagt erom even rond te neuzen. Een smal pad loopt rond de kweekerij en aansluitend rond de schooltuintjes. Langs de rand, gaathet door flinke struiken en oude hoge bomen.  In het midden nette rijen kweekplantjes, met verderop de kleurige bedjes van de basisschoolkinderen. Voor vogels en plantenlovers een klein paradijs.

 Kwekerij de Groene Dam vind je aan de Heggerankweg 87. Open ma-vrij van 9:30 tot 16:00

Reacties


ilovenoord