Volkstuin in Amsterdam Noord-laat maar lekker gaan….

In juli en augustus is het in de tuin achterover leunen…not. Planten mogen dan vanzelf groeien, bloeien en vruchten dragen. Oogsten is een kunst op zich, en hard werken… Of niet?

Dit jaar is het bijvoorbeeld een hysterisch goed pruimen jaar. Pruimenbomen geven zoveel vruchten, dat je van gekkigheid niet meer weet wat je ermee moet. Pruimentaart? Leuk. Maar daar kan je max 20 pruimen in kwijt… ik heb het over honderden… duizenden pruimen. Dat is zeker twee dagen fulltime jam maken…

En wat denk je van al die peultjes?  Als je nu niet oogst is het te LAAT. En de sla, de venkel, de prei, de artisjokken? Alles schiet door als je niets doet. Tomaatjes? Nu oogsten, anders barsten ze… Frambozen?  Te laat.. rupsjes en schimmels waren eerst… Rode bessen? Had je moeten plukken, nu doen de merels het voor je.

onkruid? gewoon laten staan.

Voor je weet wordt het tuinieren een last, een race tegen de klok, tegen de vogels, het oprukkende onkruid en de eeuwig loerende slakken.

doorgeschoten prei… vreselijk?

Ik zeg: niet doen! Tuinierder.. bezin u. Laat gaan, laat los. Laat rotten en doorschieten. Ga zitten, kijk om je heen, geniet van het onkruid en de snackende vogels. Laat de tuin lekker z’n gang gaan. En ga met een gerust hart op vakantie….

sla wordt een meter hoog. hoera!

TIPS voor als je te laat bent:

1. doorgeschoten prei geeft prachtige bloemen, maar ze zijn ook heel lekker bijv door de sla.

2. de bloemetjes van rucola zijn veel lekkerder dan de blaadjes. scherp met een drupje honing!

3. venkel verandert in prachtige schermbloemen. goed voor bijen en vlinders. daarna verandert het in venkelzaad: een alternatief pepermuntje, of om thee van te zetten.

4. en alles verandert natuurlijk in gratis zaad voor volgend jaar…

venkelbloemetjes.. beter dan drop!

Reacties


ilovenoord